Dünya Çocuk Günü'nde Utanç Veren Tablo: 263 Milyon Çocuk Okula Gidemiyor...

Bugün 1 Haziran Uluslararası Dünya Çocuk Günü... Save the Children tarafından yayınlan raporda çocukluk, 'Oyun oynanan ve öğrenilen, bir çocuğun kişiliğini geliştirebildiği” dönem olarak tanımlanıyor. Ancak bu durum yüz milyonlarca çocuk için uzak bir hayalden ibaret. Oyun oynayıp öğrenmek ve kendini geliştirebilmek bir yana, dünya çocuk nüfusunun önemli bir kısmı açlıkla, savaşlarla mücadele ediyor. Üstelik 263 milyon çocuk okula dahi gidemiyor. 

Gelin 700 milyon çocuğun, çocukluğunu dahi yaşayamadığı günümüz dünyasının gerçeklerine yakından bakalım...

Çocukluğun en çok tehdit altında olduğu bölge Afrika

Araştırma çocukluğun en çok Batı ve Orta Afrika'da tehdit altında olduğunu ortaya koydu. Ülkeler sıralamasında son sırayı Nijer alırken bu ülkeyi aşağıdan yukarıya doğru Angola, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Somali takip ediyor.

Türkiye ise 59. sırada yer aldı...

Rapordan en fazla dışlananların mülteci, kız, yoksul ve engelli çocuklar olduğu belirtiliyor

Raporda çocukluk 'her şeyden önce oyun oynanan ve öğrenilen, bir çocuğun kişiliğinin tümüyle kendini geliştirebildiği” dönem olarak tanımlanıyor. Her çocuğun 'tam sevgi, bakım ve korunmayı” hak ettiği ifade ediliyor. Çocuklar arasında 'en yaralanabilir ve en çok dışlanan çocukların, kız çocukları, mülteci çocukları, yoksul, dezavantajlı ve engelli çocuklar” olduğu belirtiliyor. Save the Children Almanya yönetiminden Bidjan Nashat çocukların korunma, öğrenme, gelişme ve oynama hakkının güvence altında olmamasının 'kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Rapor, 'çalınan çocukluk' gerçeğini şu rakamlarla ortaya koyuyor 👇

Her iki saniyede bir kız çocuğu bir çocuk dünyaya getiriyor. Hamilelik ve doğum sırasında ortaya çıkan komplikasyonlar dünya çapında 15 ila 19 yaş arasındaki genç kadınlarda ikinci en sık görülen ölüm nedeni.

Tüm dünyada yaklaşık 16 bin çocuk beş yaşına gelmeden hayatını kaybediyor. Ölümlerin nedeni çoğu zaman önlenebilir ya da tedavi edilebilir nedenler.

Dünya çapında her gün 200 çocuk cinayete kurban gidiyor. Aşırı şiddet akranlarında depresyona ve kaygı bozukluğuna yol açıyor ve çocukların genellikle okula gitmekten de alıkoyuyor.

Her yıl yaklaşık 15 milyon kız çocuğu 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor; bunların 4 milyonu 15 yaşın altında. Çocuk yaşta evliliğin en sık görüldüğü bölgeler Sahra altı Afrika ülkeleri ve Güney Asya.

Dünyada yaklaşık 28 milyon çocuk yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı. Bunların büyük çoğunluğunu Suriye, Sudan ya da Irak gibi savaş bölgelerinden kaçan çocuklar oluşturuyor.

Çocukların 11 milyonu başka ülkelerde sığınmacı ya da mülteci olarak yaşarken, 17 milyonu kendi ülkelerinde sürgün konumunda.

5 yaşın altında 156 milyon çocuk yetersiz beslenme nedeniyle büyüme bozukluğu yaşıyor. Bu sayı bu yaş grubundaki çocukların dörtte birine denk geliyor.

Dünyada 168 milyon çocuk çalışmak zorunda. Bu sayı, Avrupa ülkelerinde yaşayan çocukların sayısını geçiyor. Çalışan çocukların yarısı tehlikeli iş şartlarında mesai yapıyor.

Dünyada 263 milyon çocuk okula gitmiyor. Sorundan kız çocukları erkeklere göre daha fazla etkileniyor.

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
02.06.2017

Herkes çocuk yaparsa olacağı bu!Afrika sömürüluyor tamam biliyoruz ama oradakiler hala onca sefalete rağmen kendi zevkleri için,başka uğraş olmadığı için çocuk yapıyorlar.Eger maddi olarak yetersizsen,ilerde bir gun bir çok arkadaşı okula gidecekken çocuğun bir işte calisacaksa neden çocuk dogurasin ki?Doğurma lan dogurma! Bakamıyorsun sonra! Aile planlaması konusunda eğitim verilmeli şu ülkelere.

Pasif Kullanıcı
02.06.2017

Peki ya dogurduklari çocuklar? Sahip çıkılması gerekiyor aileleri tarafından bakilamayan,sömürülen çocuklara...Aile planlaması eğitimi veriliyor zaten ülkemizde... hatta Türkiye'nin her yerinde seminerler veriliyor bu konuda...Ama çocuğun değeri daha fazla olmalı ülkemizde ve dunyada...:/

01.06.2017

Dünyada ki temel sorunların başında geliyor bence. Açlık ve eğitim sorunun bu denli yüksek olması.

Pasif Kullanıcı
02.06.2017

adaletsizliğin bir sonucu tamam ama her çocuğun eğitim hakkı vardır en temel ihtiyacını bile karşılayamayacak olanlar çocuk yaparsa bu tablo daha vahim hale gelir. Eğitimi de geçtim barınma yeme içme hakkından mahrum kaç milyon çocuk var bu durumu biraz da çocuk yapmayı bilenler düşünmeli. bazılarının tek vasfı çocuk yapmak maalesef.

TÜM YORUMLARI OKU (12)