Dünya Çevre Kirliliği ile Savaşıp Sıfır Atık İçin Çabalarken Türkiye Nasıl En Çok Atık İthal Eden Ülke Oldu?

Konuya her şeyden önce plastik atık ticaretinin ne olduğu ile başlayalım. Malum plastikler doğada uzuuun yıllar çözülmeden kaldığı için çevre kirliliğine sebep oluyor.

Tabii bununla da kalmayıp bazı hayvanların midelerinde birikerek ya da bedenlerine dolaşarak ölümlerine sebep oluyor, mikroplastik denen küçük parçacıklara ayrılarak suya, hayvanlara ve bu iki kaynaktan da insan bedenine geçerek insan sağlığına zarar veriyor.

Tüm bunların önüne geçebilmek için geri dönüşümlü plastik ürünlerin kullanımı artırılmaya çalışılsa da, bu plan henüz tam anlamıyla sonuç verebilmiş değil.

Çünkü dünyada en çok plastik tüketimi yapan ülkelerden bazılarında -ki bunlar gelişmiş ülkeler, bunu sağlayabilecek yeterli geri dönüşüm tesisi bulunmuyor. Ama tek sebep de bu değil. Bazı yönetimler de bu atık yakma tesislerinin havayı kirletmesi nedeniyle kendi ülkelerinde bu tesisleri kurmak istemiyor.

Eurostat verilerine göre AB'deki plastik paketlerin yüzde 78,5'i ayrıştırıp toplanırken (geri kazanım) bunların yalnızca yüzde 41,5'u AB sınırları içinde geri dönüştürülüyor.

Bu ülkeler de plastik atıklarını geri dönüştürülmek üzere diğer ülkelere gönderiyor ve bunun için para ödüyor. Bunun için de genellikle yoksul ülkeler tercih ediliyor.

AB plastik atıkların yalnızca geri dönüşüm için diğer ülkelere gönderilmesine izin veriyor ama bunun denetlenmesi pek mümkün olmuyor.

Atıklar her zaman geri dönüştürülmüyor, bazen yakılıp bazen de çöpe atılıyor.

Peki ama ne oldu da Türkiye en çok atık alan ülkelerden biri oldu?

Kısaca açıklamak gerekirse bu durum 2017 yılında dünyanın en büyük plastik atık ithalatçılarından Çin'in 2017'de çöp ithalatını yasaklaması ile başladı.

Eurostat'ın verilerine göre AB'nin Türkiye'ye yaptığı geri dönüştürülebilir ham madde ihracatı son 14 yılda yaklaşık üç kat artarak toplam 13 milyon tona ulaştı ve Çin'de çöp ithalatının yasaklanması ile Türkiye 2019 ve 2020 yıllarında AB'den en fazla çöp ithal eden ülke oldu.

Sadece 2020 yılında bir önceki seneye göre plastik atık ithalatında yüzde 13 artış gerçekleşti ve her gün 241 kamyon dolusu plastik atık Türkiye’ye geldi.

2017 yılından bu yana plastik atık ithalatında ilk sırada olan Türkiye'de Greenpeace ekibinin Kasım 2020’de Adana’da çektiği görüntüler, ithal edilen plastiklerin bir kısmının doğaya atıldığını ya da yakıldığını gözler önüne sermişti.

Nisan 2021'de de bu durumun değişmediği gözler önüne serildi.

Türkiye'ye ithal edilen tüm bu yüksek miktardaki plastik atıkların uygun yollarla imha edilmediği için çevre kirliliğine sebep olduğunu görmek için uzman olmaya gerek yok.

Bakalım dünya birincisi olduğumuz bu "atık ticareti"nin düzenlenmesi ya da son bulması için neler yapılacak?

İpin Ucu Kimdedir? Yaptığı Bir Hatanın Ardından Bir Ünlünün Kariyerini Aniden Bitirme Anlayışı: Cancel Culture
Zulme, İşgallere ve Saldırılara Tanık Olan Kudüs'ü Önemli ve Tartışmalı Bir Şehir Haline Getiren Sebep Ne?
Yüzyıl Savaşları'nda Ortaya Çıkıp Efsanelere Konu Olan ve Avrupa Tarihini Değiştiren Kız Çocuğu: Jan Dark

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Polisten Pedofili Operasyonu: Fotoğraf ve Video Yayınlayan 156 Kişi Gözaltına Alındı
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
19.05.2021

Yine bir algı haberi. Daha önce Çin den alıyormuşuz o vermeyince ab den almaya başlamışız değişen bir şey yok ithal edilen ülke değişmiş çöpler ger dönüştürebilir malzemeler olarak kullanılabiliyor elektrik üretilebiliyor plastik kullanılan maddeler eritilerek yeniden üretilebiliyor kaldı ki herkes plastik kullanmayın diyor zaten ama çevrenize baktığınız zaman marketteki her şeyin plastikten yapıldığını görebilirsiniz her ambalaj plastiğe giriyor her şey plastikten yapılıyorken bunun neresi anormal?

19.05.2021

İşte arkadaşlar; okunduğu düz, sade ve çok basit hiçbir şekilde ağdalı ya da bilimsel olmayan bir paragrafı dahi anlayamayan yorumlayamayan ama fikirleri olan bir sığır. Bu tipleri her şekilde her konuda rahatça kandırabilirsiniz. Yeter ki belirli noktalara temas edebilin. Evet, önceden Çin'den çöp alıyorduk onlar vermeyince Avrupa'dan almayı başladık. Aslında önceden de Avrupa'dan alabilirdik hem daha yakın nakliyesi kolay olabilirdi fakat biz o zamanlar biraz alıktık, Çin'de satmayınca fırsat doğdu çözdük o işi. Evet ben ikna oldum.

20.05.2021

Konuyla ilgili daha önce de yazmıştım. Avrupa ülkelerinin bir çoğu geri dönüşebilecek atıklarını kapınıza kadar getiriyor ve alana tır başı 1000-2000€ para ödüyor. Geri dönüşüm tesisi lisansı almanız gerekiyor veya bu atıkları kullandığınız bir kapasite raporunuz olması gerekiyor. Onun harici gümrükten bunları çekmenizin mümkünatı yok. Yani bunları alanlar zaten devlet tarafından lisanslanmış firmalardır. Kimin ne kadar aldığını ve ne kadarını imha ettiğini ne kadarını kullandığını vs görebilirsiniz. Fakat hem lisanslı olup hem uygunsuz davranıyorlarsa o zaman ya lisanslamada bir sıkıntı var yada ithalat sonrasındaki prosedüre uyma konusunda sıkıntı var. Bunları denetlemek lazım. Yoksa atık ithalatı çok kötü değil, çimento fabrikaları vs. gbi büyük santraller bunları yakıt olarak kullanıyor, yada geri dönüşüm firmaları bu atıklardan hammadde elde edip plastikten leğen , poşet vs. gibi eşyalar imal ediyor. Kontrolü elden bırakmamak lazım çevremiz önemli.

TÜM YORUMLARI OKU (5)