Dünya Çapında Çöküş Yaşanırsa Hayatta Kalmak İçin Gidilecek Adres Belli Oldu

Britanya’da yapılan araştırma, küresel çapta bir toplumsal çöküş yaşanması durumunda hayatta kalmak için en iyi ülkeleri belirledi. Listenin başında Yeni Zelanda var.

Araştırmacılar insanlığın, fazlasıyla birbirine bağlı şekilde, çok enerji tüketerek gelişen toplum ve bunun yarattığı çevre zararı nedeniyle aşırı tehlike altında olduğunu belirtti.

Raporda, toplumsal çöküşün ağır bir finansal kriz, iklim krizinin etkileri, doğa tahribatı veya Covid-19’dan daha kötü bir pandemi nedeniyle yaşanabileceği ya da bunların kombinasyonundan kaynaklanabileceği ifade edildi.

Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda Yeni Zelanda’dan sonra hayatta kalınabilecek en iyi yerler İzlanda, Britanya, Tasmanya ve İrlanda olarak sıralandı.

Küreselleşmiş toplum dayanıklılığa zarar veriyor

Hangi ülkelerin toplumun çökmesi halinde en dirençli olacağını belirlemek için ülkelerin nüfusu, tarım üretimi kapasitesi, sınırlarını istenmeyen toplu göçlere karşı koruma imkanı, elektrik şebekeleri ve bazı üretim faaliyetleri değerlendirmeye alındı.

Sustainability dergisinde yayınlanan araştırmada ülkelerin dirençlerini artırmak için geliştirmesi gereken faktörler de vurgulandı. Ekonomik verimliliğe değer veren küreselleşmiş toplumun dayanıklılığa zarar verdiği ifade edildi.

Milyarderler Yeni Zelanda'dan sığınak satın alıyor

Yeni Zelanda’nın hayatta kalmak için en yüksek potansiyele sahip olması, jeotermal ve hidroelektrik enerjisine, tarım arazisi bolluğuna ve düşük nüfus yoğunluğuna bağlandı.

Milyarderlerin kıyamet senaryolarına hazırlık için Yeni Zelanda’dan sığınak satın aldığı biliniyor.

"Hepsini aynı anda yaşamadığımız için şanslıyız"

Araştırmanın yazarlarından Britanya’daki Anglia Ruskin Üniversitesi’nden Prof. Aled Jones, Yeni Zelanda sonucun şaşırtıcı olmadığını belirtti. Son yıllarda yaşanan büyük gıda kayıplarını, finansal krizi ve pandemiyi hatırlatan Jones, “Hepsi aynı anda yaşanmadığı için şanslıyız” dedi.

Vatandaşlar Tepki Gösterdi: Kanuni’nin Doğduğu Eve Otomatik Panjur Kapı
Bazı Otel ve Binalar Tahliye Edildi: Marmaris'te Orman Yangını
Einstein'ın Teorisine Bir Kanıt Daha: Kara Deliğin Diğer Tarafında Işık Tespit Edildi

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
İzmir'de 5 Küçük Kardeşi Öldüren Yangında Acı Detay: Kapıyı Kilitleyerek Giden Annenin İfadesi Ortaya Çıktı!
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
YORUMLAR
29.07.2021

medeniyet tarihi inis cikislarla dolu. bronz caginda medeniyet zirve yaptikdan sonra mo1200 de bir anda cokuyor, misir ve asur disinda butun devletler yok oluyor, insanlarin cogu savaslardan hastaliklardan aclikdan oluyor, cogu bolgede yazi tamamen unutuluyor, yuzlerce yil en ilkel sekilde yasam suruyor. sonrasinda antik cagda yeniden zirve yaptikdan sonra bati romanin cokusuyle yeniden karanlik devre giriyor. antik cagdaki nufus sayisina, sanata, sehir altyapisina, demokrasiye, entellektuel seviyeye ayncak ronesans sonrasinda bir daha ulasilabiliyor. simdi yaklasan iklim kriziyle benzeri bir cokusun olmiyacagini soyliyemeyiz. bu tip durumlarda izole ada ulkeleri en guvenli yerler. en tehlikeli yerlerse anadolu gibi tam ortada kopru durumda olan yerler. nitekim simdiden ulke multeci hucumu altinda.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ