Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yabancı basının da başlıca gündem maddeleri arasındaydı. 34 ülkeden 650’ye yakın basın mensubunun izlediği seçimler, dünya basınında 'Edoğan'ın zaferi' başlığıyla duyuruldu.
Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yabancı basının da başlıca gündem maddeleri arasındaydı. 34 ülkeden 650’ye yakın basın mensubunun izlediği seçimler, dünya basınında 'Edoğan'ın zaferi' başlığıyla duyuruldu.
Yabancı basın mensupları, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Anadolu Ajansı’nın iş birliğiyle Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’da kurulan “Seçim 2018” basın merkezlerinden sonuçları izledi. Seçimleri takip etmek için Türkiye’deki yerleşik yabancı basın mensupları dahil, 34 ülkeden 650’ye yakın basın mensubu akredite oldu. Türkiye’deki seçimlere en büyük ilgiyi Fransa basını gösterirken, bu ülkeden 43 basın mensubu akredite oldu. Fransa’yı 36 gazeteci ile İngiltere, 23 basın mensubuyla Almanya takip etti. İspanya’dan 12, Yunanistan’dan 10, ABD ve Belçika’dan ise 9’ar gazeteci akredite oldu.
Amerika merkezli CNN, Türkiye’nin seçimini internet sitesinin manşetinden duyurdu. Başlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın galibiyet konuşması üzerinden veren CNN, “Resmi olmayan sonuçlar, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın 15 yıllık iktidar süresini uzatacak” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın siyasi hakimiyetine yönelik en ciddi güçlüğü aştığının belirtildiği haberde, “sonuç Erdoğan’ın en yakın rakibi Muharrem İnce ve Cumhuriyet Halk Partisi için darbe” yorumunda bulundu.
ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times ise internet sitesinin manşetinden aktardığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin kritik seçimi önde götürdüğünü aktardı. Sonuçların netleşmesinin ve Erdoğan’ın galibiyet konuşması yapmasının ardından NYT, “sonuç sadece Türkiye’de değil, Batı ve bölge ülkelerinin başkentlerinde de hissedilecek sarsıntılar gönderdi” ifadesine yer verdi.
Associated Press haber ajansı da 'Türkiye’nin görevdeki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kritik seçimlerde galibiyetini ilan etti' başlığıyla seçim sonuçlarını duyurdu. Ana muhalefet partisinin sonuçların tam olarak açıklanmadığını savunarak, seçimin ikinci tura kaldığı yönündeki iddiasını aktaran AP, HDP’nin seçim barajını aşması nedeniyle Diyarbakır’da yaşanan sevinç gösterlerini de abonelerine servis etti.
Açılan sandıklarla birlikte değişen oy oranlarını takipçilerine aktaran BBC, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın zafer konuşmasını başlığa taşıdı. BBC, “Erdoğan yüzde 53 oy aldı, en yakın rakibi Muharrem ince yüzde 31’de kaldı” ifadesine yer verirken, muhalefetin “sonucu ilan etmek için çok erken” iddiasını da sayfalarına taşıdı.
Guardian gazetesinin dijital platformu son gelişmeleri 'Erdoğan zafer ilan etti fakat muhalefet henüz yenilgiyi kabul etmedi' başlığıyla duyurdu. Muhalefeti oy sayımının sürdüğü iddiasıyla mağlubiyeti kabul etmediğini aktaran Guardian, Erdoğan’ın İstanbul’da yaptığı konuşmaya sayfalarında yer verirken, HDP’nin yüzde 10 barajını aşarak Parlamento’ya girmeye hak kazandığını yazdı.
Dünyanın en önemli haber ajansları arasında bulunan Reuters da gelişmeleri 'Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinde zafer ilan etti' ifadesiyle duyurdu. Reuters, 'Erdoğan 15 yıllık yönetimine yönelik en büyük seçim meydan okumasının üstesinden geldi' yazdı.
İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'deki seçimler ile ilgili haberini 'Destekçileri Erdoğan'ın zafer ilan etme yolunda olduğunu söylüyor' diyerek duyurdu. Gazetenin haberinde ayrıca 'Sonuç Erdoğan için kritik öneme sahipti. Sonuçlar kesinleştiğinde Erdoğan yalnızca beş yıl daha cumhurbaşkanı olmayacak, aynı zamanda başbakanın yerini alan güçlü bir yürütmeyi elinde tutacak' ifadeleri yer aldı.
Amerikan Washington Post gazetesi ise seçim haberini 'Erdoğan resmi olmayan sonuçların zafere işaret ettiğini söylüyor, muhalefet partisi 'Manipülasyon var' diyor' başlığıyla duyuruyor.
Erin Cunningham imzalı haberde 'Parlamento ve yargı sisteminin otorite alanını daraltmak üzere tasarlanmış olan yeni cumhurbaşkanlığı sistemi, Erdoğan'a geniş yetkiler tanıyacak. Muhalifler, bunun tek adam rejiminin önünü açacağını söylüyor' ifadeleri kullanıldı.
Fransız gazetesi Le Monde ise 'Erdoğan zaferini ilan etti, muhalefet sonuçlara itiraz ediyor' diyor haberinde. Gazetenin haberinde, 'Erdoğan'ın ilk turda kazanıyor olması muhalefet tarafında büyük bir hayal kırıklığıyla karşılandı' denildi.
Yunan haber siteleri, liderlerin oy kullanmalarını, açıklamalarını dakika dakika duyururken, bazı Yunan televizyonları dün saat 17.00’de normal yayın akışlarını keserek, Türkiye’deki seçimler için 4-5 saatlik özel programlar yaptılar. Bu programlarda, canlı bağlantıların yanı sıra, seçim sonrası Türk-Yunan ilişkileri, Ege, Kıbrıs ve mülteci sorunları enine boyuna tartışıldı. İlk sonuçların açıklanmasından sonra Yunan haber siteleri “Erdoğan’ın çifte zaferi”, “Erdoğan kazandı” gibi başlıklar attı.
Kaynak: Hürriyet, NTV, BBC Türkçe
çökmüş ekonominin zaferi heralde neyin zaferiyse
Aman onlar da abartmasın canım bu ülke Kenan Evren'i yüzde doksan iki ile seçmiş ülke.
İşin gerçeği şu: Emperyalist ve kapitalist sistem sonuna kadar RTE'nin kazanmasını sistemin devam etmesini istiyordu. Bu eğitim sistemi ve yönetim en çok sömürenlerin işine geldiği için seçim en çok onları mutlu etti, Aklı başında bir Türkiye her zaman başa bela olur. Cemaatlerle ve imam hatiplerle yönetilen bir Türkiye her zaman için kolay yönetilir ve Batı'nın işine gelir. Dindar biriyle konuşursanız Batı müslümanlığı bitirmek istiyor bize düşmanlar der ama işin gerçeği tam tersidir kolay güdebilmek için Batı her zaman dindarlığı yobazlığı müslümanlardan daha fazla ister, destekler. Sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde bir ülkede milliyetçilikle ve dinle yönlendirilebilen insan ne kadar çok olursa, dünyayı yönetenlerin sömürenlerin işine gelir.