Gazze'ye Yardım ‘Sözde Kaldı’...

Gazze hakkında bir rapor hazırlayan Dünya Bankası (DB), geçen yıl Ekim ayında yapılan Kahire konferansında verilen taahhütlerin sadece dörtte birinin yerine getirildiğini açıkladı. Rapora göre 200 milyon dolar yardım taahhütünde bulunan Türkiye ise sadece 520 bin dolar destekte bulunarak verdiği sözün %0,26'sını gerçekleştirdi.

Dünya Bankası'nın paylaştığı verilere göre Kahire'de düzenlenen Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı'nda 3,5 milyar dolarlık destek sözü verilmişti. Ancak yapılan destek taahhütlerinin büyük kısmı yerine getirilmedi. Kahire'de çok sayıda ülke tarafından verilen destek sözünün sadece %27'si Gazze'ye ulaştı.

Türkiye sadece 520 bin dolar destekte bulundu

Raporda yer alan bilgiye göre ise Türkiye, Kahire'deki konferansta 200 milyon dolar vaadinde bulunduğu Gazze'ye bunun sadece 0,52 milyon dolarını verdi.

İsrail, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında üç İsrailli gencin ölü bulunmasından Hamas'ı sorumlu tutmuş ve binlerce Filistinliyi öldürmüştü. Hava ve kara operasyonları sonucunda Gazze yerlebir olmuş, birçok mahallede taş taş üstünde kalmamıştı.

Birçok ülke yardım sözü vermişti

Gazze'de bu yaşanan vahşetin acılarını bir ölçüde dindirmek üzere 12 Ekim 2014'te Kahire'de 'Gazze'yi Yeniden İnşa' konferansı gerçekleşmiş ve içinde Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke yardım sözü vermişti.

Özellikle Gazze'ye en yüksek yardım sözü veren 6 ülke ve birliklerin (Katar, Suudi Arabistan, Avrupa Birliği, ABD, Kuveyt ve Türkiye) verdikleri sözün ancak 5'te 1'ini tutmaları dikkat çekti.

Dünyada işsizlik oranının en yüksek olduğu yer

2007 yılından bu yana abluka altında bulunan Gazze, dünyada işsizlik oranının en yüksek bulunduğu yer oldu. Gazze'nin, ablukayı içeren kısıtlamalar ve çatışmalar olmasaydı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'sının (GSYH), şu anki rakamdan 4 kat fazla olacağı belirtilen raporda, Gazze ekonomisinin söz konusu saldırılar sonucunda, özellikle tarım, inşaat, imalat ve elektrik sektörlerinde ağır yara aldığı ifade edildi.

Raporda, tüm bunlar nedeniyle Gazze ekonomisinin çöküşün eşiğinde olduğuna işaret edilerek, '1,8 milyon kişilik Gazze nüfusunun yüzde 43'ü işsiz ve bu dünyadaki en yüksek oran. Genç işsizlik oranı da geçen yılın sonunda yaklaşık yüzde 60'a ulaştı' bilgisine yer verildi.

Kaynak: Dünya BankasıIRINİleri HaberZaman, AA ve Onedio

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Babalık Davasıyla Uğraşan Uğur Dündar'ın Yıllar Önce Verdiği Bir Röportajda Söyledikleri Şoke Etti
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"