Dündar ve Gül Tutuksuz Yargılanacak

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR’ları haberi davasında bugün ikinci kez hakim karşısına çıktı. Gizlilik nedeniyle milletvekillerinin alınmadığı duruşmada, Savcı tutuklama talebinde bulunmadı. Mahkeme, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Duruşma 22 Nisan'a ertelendi...

Can Dündar ve Erdem Gül, duruşma salonuna davaya konu olan MİT tırları haberinin yayınlandığı Cumhuriyet gazetesi nüshasıyla geldi.

Can Dündar ve Erdem Gül’ün yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün saat 10:00’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde başladı.

Mahkeme heyeti 24 Mart’taki ilk duruşmada davanın kapalı yapılmasına karar vermişti. Mahkeme ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MİT’in davaya müdahillik taleplerini kabul etmişti.

Gizlilik kararının ardından duruşmaya sadece Can Dündar ve Erdem Gül'ün aileleri ile avukatları katıldı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Duruşma öncesi adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Can Dündar, 'Biz anayasayı tanıyoruz. O anayasa mahkemesi kararı, bu yasalar bizi beraate götürecek. Ona inanıyoruz, sonuna kadar bu davada savunma hakkımızı kullanacağız. Tarihte her zaman kazandık yine kazanacağız' dedi. 

Erdem Gül ise, 'Bugün burada ne karar verilirse verilsin, burada gazetecilik yargılanıyor, haber yargılanıyor. Gazetecilik suç olmadığına göre bu davayı reddediyoruz. Bu davanın bugün düşmesi gerekiyor' dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

STK'lar, meslek örgütleri, çok sayıda milletvekili ile avukat ve basın mensupları adliyedeydi.

Can Dündar ve Erdem Gül'den duruşma öncesi mesaj

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
Can Dündar ve Erdem Gül'ün Yargılandığı İlk Duruşmada Neler Yaşandı?

Savcı tutuklama talebinde bulunmadı

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Gizlilik nedeniyle milletvekillerinin alınmadığı duruşmada, mütalaasını veren savcı tutuklama talebinde bulunmadı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Adliye çıkışında Dündar: Tutuklanmamızı bekleyenleri hayal kırıklığıa uğrattık, özür dileriz

Video: Periscope / @selingirit

Yargılama tutuksuz devam edecek, bir sonraki duruşma 22 Nisan'da

Duruşma sonrası Can Dündar ve Erdem Gül açıklamalarda bulundu.

Can Dündar,'Duruşma salonunda DVD'den izin verildi. O görüntüler izlendi. Neden bunun bir suç olduğunu, neden bunun kamuoyunun neden bilmesi gerektiğini, neden bri gazetecinin buna duyarsız kalamayacağını anlatmaya çalıştım. Suçlamalara tek tek cevap verdik. Avukatlarımız savunmalarını yaptılar. Cumhurbaşkanı'nın ve MİT'in müdahil oldu.

Onların avukatları sorular sordu, onlara cevap verdik. Bahse konu olan terör örgütü ile hiçbir bağlantımız olmadığını tersine bununla mücadele ettiğimizi söyledik. Aksine iktidarın buy konudaki desteğini hatırlattık. Savcının tutuklama yönünde bir talebi olmadı. Sanıyorum birleştirme yönünde bir talebi olacak. Onu da önümüzdeki duruşmada göreceğiz. Henüz belli değil bir dahaki duruşma tarihi. Biz gelen bütün milletvekillerine,dostlarımıza, meslektaşlarımıza, konsoloslara, diplomatlara ve bizi başından beri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederiz.

Bu sadece bizim davamız değil susturulmak istenen diğer gazetecilerin de davası.Yargılanan gazeteciliktir, savunulan da gazeteciliktir.' dedi.

Erdem Gül, 'Ben savunmamda şunu anlattım: Basının bugünkü konjonktürel olarak özgürlükleri elinden alınmış, biraz fazla iktidar altında kenetlenmiş bir basın görüntüsüne çok kafayı takmayın. Türkiye'de basın geleneği çok köklü ve eskidir. Batı kadar bizim de tarihimizde sıkı bir basın geleneği var.Dolayısıyla bugünkü görüntü geçicidir. Ama bağımsız ve tarafsız yargı bugün burada gazeteciliğin yargılandığını görmelidir ve dolayısıyla gazetecileri adliyeden çıkarıp kendi haber alanlarına göndermelidir dedik kısaca. Sonuçta burada gazeteciliği savunduk.Bundan sonra da böyle olacak.

(Fethullah Gülen sorusu) Biz geçmişte eğer varsa beraber yaptılar.Bugünkü iktidar bir sabah kalktı ve dedi ki devlette bir paralel yapı kurulmuş. Bir sabah öğrendik. O paralel dediklerine ilişkin veriler vardı hatırlayalım hep birlikte.O çevrelere karşı kalkan olmuşlardı, sonra bir sabah 17 Aralık meselesi oldu. Dedik ki onların hesabını kendilerine versinler. Biz orada yoktuk zaten. O fotoğrafın içinde ikisi vardı. O yüzden hükümetin hesabını vermesi gerekir.'

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İddianamede Dündar ve Gül'e yöneltilen suçlamalar şöyle:

  • Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme,

  • Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama,

  • Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ya da tamamen engellemeye teşebbüs etme,

  • Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme.

Can Dündar ve Erdem Gül hakkında hazırlanan iddianamede her iki gazeteci için birer kez ağırlaştırılmış, birer kez de müebbet, 30 yıla kadar da hapis talep ediliyor.

Popüler İçerikler

Kıvanç Tatlıtuğ Yok Biz Şok: Dünyanın En Yakışıklı 100 Erkeği Listesinde Türkiye'den 5 Ünlü Oyuncu Var!
Özel Okulda Silahla Vurulmuştu: Hastaneye Kaldırılan Okul Müdürü Hayatını Kaybetti
Ruhi Çenet'in Kurtardığı Hesabının Yine Yeniden Çalınmasına Tepkisiz Kalamayan Kişiler
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
01.04.2016

haber yaptı diye bir adam yargılanır mı lan? o zaman kabataş yalanını atanları da tutuklayın. havuz medyası her gün tonla yalan haber yapıyor. Ülkeye bak gerçek haber yapanlar yargılanıyor. yalancılara destek veriliyor. Gidişat gidişat değil

01.04.2016

sincan 2. ağır ceza mahkemesi, can dündar hakkında, 'mustafa' belgeseli nedeniyle yürütülen soruşturmada verilen 'takipsizlik' kararını kaldırdı. yargıtay onarsa dava açılacak ve dündar, 'atatürk'ün hatırasına hakaret'ten 7.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak".

01.04.2016

Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme, Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, Eski kanuna göre bu ikisi idam için yeterli suçlardı. kimse can dündarın masumane bir gazetecilik yaptıgını söylemesi bana. kaldı ki haftalardır pkk'ya operasyon yapan asker ve polisimize geçirmedikleri hakaret ve yalan kalmayan bir gazetenin yönetmeni.... CUMHURİYET

Pasif Kullanıcı
01.04.2016

Ülkenin istihbarıtını deşifre ediyorsunuz diyenler, Devletin bu haberleri sızdırmaması lazım ve bu haber niteliğindedir bunu paylaşmak yasak olmuyor haber yapan kişileri suçlayamazsınız bunu istihbaratın sızdırmaması gerekir eğer gizleyemiyorsa istifalar yada görevden alınması gerekir sorumluların.

TÜM YORUMLARI OKU (41)