Dün Rekor Zam Gelmişti: Et Fiyatlarına Yüzde 30'luk Bir Zam Daha Gelebilir

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, dün akşam kırmızı ete yapılan rekor zamamın yanı sıra yüzde 30'luk bir zam daha yapılabileceğini aktardı.

Et ve Süt Kurumu (ESK) et ürünlerine dün zam yaptı. Yapılan zamla 1 kg kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62,5 liradan 92 liraya çıktı.

Et ve Süt Kurumu Duyurdu: Kırmızı Ete Büyük Zam!

'Zamlar mecburiydi'

Et fiyatlarına ilişkin ANKA Haber Ajansı'na değerlendirmede bulunan TÜSEDAD Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, “Bugün kemikli etin kilosunun 80 lira 90 lira arasına geldiği bir yerde zamların geç de olsa ESK tarafından yapılmış olması mecburiydi” dedi. Bir hayvanın sadece yağının 40 liraya ulaştığı bir yerde 50 liraya et satmanın hem sağlıklı hem de sürdürülebilir olmadığını aktardı.

Solakoğlu, hayvancılık sektörü ve zamlar hakkında şöyle konuştu:

'Önümüzdeki süreçte et fiyatları zamlanmaya devam edecek. Bunu düşük tutmanın çaresi imkanı ne yazık ki yok. Şu anda Avrupa’daki fiyatlara göre biz hâlâ yüzde 30’dan fazla daha düşüğüz. Herhalde nisan- mayıs ayı itibarıyla et fiyatlarında bir yüzde 30’luk daha ek zamları ne yazık ki göreceğiz. t fiyatlarındaki artışın en önemli iki tane sebebi var. Bir tanesi besi işletmelerinin ahırları düşük denecek derecede boş kapasitede çalışıyor. Çünkü yıllardır öngörülemeyen kârsız üretime zorlandılar. Öbür taraftan da sütteki fiyatın çok düşük olması ve insanların ineklerini kesmiş olmaları aynı şekilde doğması gereken erkek danaların doğmaması, danaların kesildiği için bugün Türkiye’nin geldiği bir çıkmaz. Bu sebeple süt fiyatlarının sürdürülebilir bir seviyede günlük olarak takip edilip tutulması, Türkiye’de ucuz et yiyebilmenin tek çözüm yoludur. Süt fiyatları tatmin edici olmadığı zaman (son üç senedir bu şekilde) insanlar bu işten vazgeçiyorlar. Dolayısıyla anaç hayvanların kesime gitmesi sonraki jenerasyonların doğmaması anlamına geliyor.'

'Et pahalı gibi geliyor ama değil'

Solakoğlu, “Anaç hayvanların kesime gönderildiği süreçte, et fazlalığının olması nedeniyle et fiyatlarının artmaması gerekmiyor mu” sorusuna ise şu değerlendirmeyi yaptı:

'Süt ineklerinin kemikli et fiyatı daha düşük olduğu için kasaplar ve sanayi tarafından talebi çok. İneklerin de çok kesilmesi zaten şu andaki et fiyatlarının olduğu yerde kalmasını sağladı. Yani şu anda size et pahalıymış gibi geliyor ama Avrupa’ya göre düşük bunun en temel sebebi de ineklerin yoğun bir şekilde kesilmiş olması. Süt fiyatları arttıkça insanlar da ineklerini kesmemeye başladıkça, buradaki zamların ete yansıyışını göreceksiniz.

Türkiye’de et, süt fiyatlarının genel gıdanın pahalılığı söz konusu değil. Türkiye gıda açısından nispeten ucuz bir ülke. Ama alım gücümüzün ortadan kalkması insanlara bu ürünlerin çok pahalı gelmesine sebep veriyor. Biz çiftçiler üretemediğimiz zaman -suni bir şekilde gıda fiyatlarını daha düşük tutmak için çiftçiye yapılan baskının sonucunda- muhakkak yurtdışından ithalata bağımlı olacağız ve bu fiyatları çok çok daha yükseltecek.'

Popüler İçerikler

Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e 1 Dakikalık Saygı Duruşu!
MasterChef Jürileri Somer Şef ve Mehmet Şef'ten Köfteci Yusuf Çıkışı: "Bunu Deli Bile Yapmaz!"
Fedon'un Sahnesine Konuk Olan Demet Akbağ Sirtaki Yaptıktan Sonra Kırık Tabakları Süpürdü
YORUMLAR
22.03.2022

2023'e kadar umarım yaşarız bizi bitirmeye niyetli bunlar

22.03.2022

Abim Erzurum'da hayvancılık yapıyor, yaklaşık 60-70 adet koyun besliyor. Normal şartlarda hayvanların onu ve kendilerini besleyip maliyetleirini karşılamaları gerekiyor. Ama işler tam tersi, biz hem abime finansal anlamda destek olup hemde hayvanlarını besliyoruz 2 yıldır. Geçen yıl temmuz ayında 2 adet koyun 2 adet kuzuyu 2.750 TL 'ye sattık . 1 ton ot 3.000 TL , 1 çuval yem 290 TL. Sistemi öyle bir bozdular ki zincirin ilk halkası geçinmeyi bırak ayakta duracak gücü kalmadı artık, gelip burda fabrikalarda kölelik yapmayı düşünüyor tekrar. Ve evet üreten insanlar köylüler işlerini bırakıp kentsel bölgelere göç etme mecburiyetindeler, yarın öbürgün ne buğday eken (ki %90'ı ithal zaten) kalacak , hayvancılık yapan , ete , süte , peynire erişimde sorun yaşamayı iliklerimize kadar yaşayacağımız bir dönem bizleri beliyor. ZAM değil artık erişim sıkıntısı bir sonraki adım, paran olsa bile alamayacaksın. EL BİRLİĞİ İLE GÜZEL ÜLKEMİ TALAN ETTİLER.... YAZIKLAR OLSUN.

22.03.2022

uzulerek soyluyorum bu daha iyi zamanlarimiz. ciftci dogru duzgun ekim yapamiyor, tarlayi bos birakiyor yada gubresiz ekiyor, ayni sekilde hayvancilikdanda uzaklasma var, olmasa bile artan yem fiyatlarindan et sutte etkilenecek, onumuzdeki seneye cok buyuk bir gida eflasyonu bizi bekliyor. sadece savas zamanlarinda gorulmus bir yokluk yolda, dar gelirli kalabalik ailelerin hali ne olacak bilmiyorum. gene birileri bu ailelere yardim icin iban gonderecek kadar yuzsuzluk yapacak mi gorecegiz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ