Dün Akşam TBMM'de Kabul Edildi: Önemli Vergi Düzenlemelerini İçeren 'Torba Tasarı' Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kamuoyunda torba tasarı olarak bilinen ve önemli vergi düzenlemelerini içeren 'Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' TBMM Genel Kurulunda dün akşam kabul edildi. Onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderilecek. 

📌 Tasarının yasalaşmasıyla birlikte, 2018 yılında ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarları da netleşmiş oldu.

Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulü değiştirilerek, mevcut vergilendirme ölçütlerine taşıt değeri de eklenirken, bu araçlarda MTV için uygulanacak yeniden değerleme oranı 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olarak uygulanacak.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

📌 Kanun, Terörle Mücadele Kanunu'nda da değişiklik yapıyor. Kanun kapsamında istihdam hakkı bulunan hak sahiplerinin, yaş sınırı aranmaksızın bu haktan yararlanması sağlanıyor.

'Makul Seviye' Denmişti: MTV'de Zam Yüzde 25'e Çekildi, Gelir Vergisi Düzenlemesinden Vazgeçildi

📌 Yasa yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesine imkan tanıyor...

Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Bakanlar Kurulu, bir saati aşmamak kaydıyla ileri saat uygulaması yapmaya yetkili olacak. Böylece yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesine imkan tanınıyor.

📌 Değişiklikle cep telefonu görüşmeleri, sabit telefon görüşmeleri, data ve internet üzerinden yüzde 7.5 vergi alınacak. Yani internet için ödediğimiz yüzde 5’lik ÖİV 2018’den itibaren yüzde 50 zamlanacak.

Yeni Torba Yasa Sürprizi! Özel İletişim Vergisi'ne 'WhatsApp Zammı'

📌 Şans oyunları ile düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerden alınan yüzde 10 veraset ve intikal vergisi oranı, yüzde 20'ye çıkacak.

📌 Kanuna göre işsizlik ödeneği, her ayın beşinci gününde yapılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına, işsizlik ödeneği başvurularının izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılması, ödeme tarihinin öne çekilmesi konularında yetki veriliyor.

📌 Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bu yıl asgari ücret hiçbir şekilde bin 404 liranın altına düşmeyecek" demişti.

Çalışanların ücretlerinin 2017 yılı eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında bin 404 liranın (net asgari ücret) altına düşmesi nedeniyle ücretlerinde meydana gelen azalışı telafi etmek amacıyla Gelir Vergisi Kanunu'na geçici madde eklendi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Buna göre, gerek bekar ve çocuksuz asgari ücretliye, gerekirse net ücreti bin 404 liranın altına düşecek ücretlilere, elde edecekleri net ücretleri bin 404 lirayı tamamlayacak şekilde ilave asgari geçim indirimi sağlanacak.

📌 Kira gelirlerinin beyanında kira gelirinden yüzde 25 oranında uygulanmakta olan götürü gider oranı yüzde 15’e düşürülüyor.

📌 Özel Tüketim Vergisi'nin kapsamının genişletildiği yasaya göre makaronlar da sigara ve diğer tütün mamulleri gibi ÖTV kapsamına alınacak.

📌 Kamu lojmanları satışa çıkıyor. Elde edilen gelir hem bütçeye kaynak olacak hem de gerekli olan yerlerde yeni lojmanların yapımında kullanılacak.

Duydunuz mu? Torba Yasayla Limonata, Gazoz, Soğuk Çay ve Meyve Suyuna ÖTV Geldi

📌 Sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içecekleri, soğuk çay, meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alınacak.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda çalışan maden işçileri, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan torba yasa tasarısını protesto için 'maden ocağından çıkmama' eylemi gerçekleştirmişti 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Ayrıca Gelir Vergisi'nde artış düzenlemesi tasarıdan çıkarılmıştı.

'Makul Seviye' Denmişti: MTV'de Zam Yüzde 25'e Çekildi, Gelir Vergisi Düzenlemesinden Vazgeçildi

Hükümet kamuoyu tepkilerinin ardından ücretliler için gelir vergisinin üçüncü diliminde vergi oranını yüzde 27'den yüzde 30'a çıkaran maddeyi metinden çıkarırken, Motorlu Taşıtlar Vergisi'ndeki artışları da tasarının ilk haline göre mevcut araçlar için düşürmüştü. 

Gelir vergisi ve tepki çeken Motorlu Taşıtlar Vergisi düzenlemesinde geri adım atan hükümet,  2018-2020 bütçe hedeflerinin tutturulabilmesi için kurumlar vergisini tüm kurumlara yönelik üç yıllığına yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarıyor.

Ajanslar ve Business HT

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
YORUMLAR
29.11.2017

bence salaklık bizde düşünsene sadece istanbulda kaç araç sahibi var, birlik olacaksın protesto edip ödemiycesin o kdr. vergi zammı mı koymuslar ödemiycez hic kimse devlete kurus MTV vermesin... gazoz mu zamlanmıs hiç kimse 1 tane bıle almıycak bı sure bak nasıl tıpış tıpış düzenleme yapıyorlar... Zamanında almanyada süte zam yapıldığında 3 gün hiç kimse süt almadı sizce ne oldu paşa paşa zammı geri çektiler... biz gücümüzün farkına varmadığımız sürece daha bu hükümet bizi coook siker....

30.11.2017

Bunu yapacak birlik yok bizde olsa da tam olarak doğru değil. en güzel örneği, israil ürünlerini boykot etmeye çalışan insanlar Coca cola içmiyor fanta içiyor . Adam kredi çekip kola alıyor ve onları döküyor :)

29.11.2017

Ne güzel ağzımıza sıçmışlar! Desteklemeye devam..akıllanmaz bu millet!

Gerizekalı ülkenin, kurnaz ve gerizekalı hükümeti.

TÜM YORUMLARI OKU (53)