Dul ve Yetim Maaşı Ne Kadar?

Türkiye'de yaşayan kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çeşitli hizmetler sağlanmaktadır. Özellikle geçimini sağlamakta zorlananlara yaşlılık aylığı, engelli aylığı gibi birçok maddi destek verilmektedir. Bunlardan biri de dul ve yetim aylığıdır. Ölen kişinin geride kalan eşine veya çocuklarına bağlanan aylık maaşlardır. Ancak kişilerin bu destekten yararlanabilmesi için bazı şartlar bulunur. Kişilerin medeni durumuna, cinsiyetine, ekonomik  ve çalışma durumuna, eğitim durumuna bakılarak dul ve yetim maaşını alıp alamayacağı belirlenir. Peki dul ve yetim maaşı ne kadar? İşte detaylar...

Sigortalı kişinin vefatı halinde yakınlarına maddi destekler sağlanır. Dul aylığı, ölüm aylığı kapsamında ödenen aylık maaştır. Kişilere dul aylığı bağlanabilmesi için ölen kişi ile yasal evlilik bağının bulunması gerekir. Ölen kişinin ve eşinin hangi sigorta koluna bağlı olup olmadığına göre değişiklikler de gösterebilir. Yetim aylığında ise kız çocuklarının evli olmaması veya sigortalı çalışıyor olmaması aranan şartlar arasındadır. Erkek çocuklarının 25 yaşından küçük olması ve herhangi bir eğitim kurumundan eğitim görmesi gerekir. Ancak eğitim görmeyen erkek çocukları, sadece 18 yaşına kadar yetim aylığından faydalanabilir. Dul ve yetim maaşının miktarı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Dul ve Yetim Maaşı Ne Kadar?

Ölen kişinin yakınlarına dul ve yetim aylığı bırakabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlardan biri ölen kişinin en az 1800 günlük prim ödemelerini tamamlamış olması şartıdır. SGK kapsamında çalışanların ise en az 5 yıl boyunca sigortalı olması ve 900 günlük prim ödemesinin tamamlaması gerekir. Bunları sağlayan kişilerin eşlerine ve çocuklarına maaş bağlanır.

Sigortalı kişinin ölümü halinde eşine %50 oranında dul maaşı bağlanır. Eğer kişinin hiç çocuğu yoksa bu oran %75'e yükselir. Çocuk olması durumunda %25 oranında çocuğa bağlanır. Anne ve babanın ölümü halinde çocuklara bağlanan yetim aylığı %50 oranındadır. Dul ve yetim maaşları, ölen kişinin maaşının %90'ını aşamayacağı için eşe 2, çocuklara ise 1 hisse olarak paylaştırılır. Memur olarak çalışanların ölümü halinde eşine %60 oranında maaş verilir. Çocuğa ise %30 oranında yetim maaşı verilir. Hak sahiplerinin çokluğuna göre maaşlarda farklılaşma olabilir.

Dul ve yetim aylıklarına yılda en fazla iki kere zam yapılmaktadır. Belirlenen asgari ücret miktarına göre bu maaşların miktarı da değişiklik gösterir. 2022 yılı itibariyle en düşük dul ve yetim maaşı 627 TL, en yüksek maaş ise 15. 005 TL'dir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Brüt Maaş Nedir? Brüt Maaş Nasıl Hesaplanır?
Dul Aylığı Nedir? Dul Aylığı Alma Şartları Nelerdir?
Aile Yardımı Ne Kadar Oldu? Aile Yardımı Nasıl Hesaplanır?
Ölüm Aylığı Şartları Nelerdir?

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?