Dul ve Yetim Aylığı Kimlere Verilir? Dul ve Yetim Maaşı Ne Kadar Sürede Bağlanır?

Anne ya da babasını veya eşini kaybetmiş kişilerin en merak ettiği konulardan biri de dul ve yetim aylığı oluyor. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından annesini, babasını veya eşini kaybetmiş, kendine bakmakta zorlanan kişilere verilen maddi desteğe dul ve yetim maaşı adı verilmektedir. Dul ve yetim maaşı alabilmek için gerekli şartları sağlamak ve ilgili kurumlara başvuruda bulunmak gerekmektedir. Peki, dul ve yetim maaşı kimlere verilir? Dul ve yetim aylığı ne zaman bağlanır? Tüm bu soruların cevapları haberimizin detaylarında sizlerle...

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı birçok konuda vatandaşlara maddi destekler sağlamaktadır. Bu maddi desteklerden en çok merak edilenlerinden biri ise dul ve yetim aylığı oluyor. Anne, babası ölen veya eşi ölen kişiler internette dul ve yetim maaşını kimlerin alabileceğini araştırırken dul ve yetim aylığına başvuruda bulunan kişiler ise maaşın ne kadar sürede yatacağını merak ediyor. İşte dul ve yetim maaşının yatma süresi ve kimlere verildiğine dair tüm detaylar...

DUL VE YETİM AYLIĞI KİMLERE VERİLİR?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ölen aile bireylerinin ardından geride kalan eş ve çocuklara mağdur olmamaları adına ayırdığı fon vatandaşlara nefes oluyor. Bu fon ile hayatta kalan kişilere verilen maddi desteğe dul ve yetim maaşı veya daha çok kullanılan ismiyle ölüm maaşı deniliyor.

Maaşın bağlanabilmesi için ölen kişinin sigortalı olması gerekmektedir. Ölen sigortalının eşine bağlanan aylığa dul maaşı denilirken ölen sigortalının çocuklarına bağlanan aylığa yetim maaşı denilir.

Dul maaşı alabilmek için evlilik şartı aranmaktadır. Ayrıca geride kalan eş bir başkasıyla evlendiği taktirde dul maaşı hakkını kaybeder.

Yetim maaşı ise ölen kişinin çocuklarına bağlanmaktadır. Kız veya erkek cinsiyet gözetmeden bağlanan yetim maaşı sadece cinsiyete göre yaş kriterlerinde farklılıklar vardır. Yetim maaşı alan bir kız çocuğu bir başkasıyla evlenene kadar veya sigortalı bir işe girene kadar yetim maaşı alabilirken erkek çocuğunda durum farklıdır. 

Erkek çocuğu ise yetim maaşını bir eğitim görmedikleri taktirde 18 yaşına kadar, orta öğretim görürlerse 20 yaşına kadar ve bir yüksek öğretim kurumuna gittikleri taktirde 25 yaşına kadar yetim maaşı alabilirler ve 25 yaşından sonra hiç bir şartta yetim maaşı hakları bulunmamaktadır.

DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR SÜREDE BAĞLANIR?

Ölen kişilerin ardında kalan kişilere hayatlarını devam ettirebilmeleri için verilen dul ve yetim maaşının alınabilmesi için ilgili kanunlarca belirlenen bazı kriterleri bulunmaktadır. Tüm bu kriterleri taşıyan vatandaşlar ardından dul ve yetim maaşı almak için ilgili kurumlara başvuruda bulunmaları gerekir. Başvuruları sonrasında ilgili kurumlarca kişiler değerlendirilir ve dul ve yetim maaşını almaya hak kazanan vatandaşlar maaşı sigortalının ölümünün ardından gelen ilk ay başında maaş ödemesi yapılmaktadır.

Ayrıca dul ve yetim maaşı alırken eğer ölen sigortalının herhangi bir prim borcu var ise  maaşı alabilmek için prim borcunun tamamının ödenmesi gerekmektedir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Evde Bakım Maaşı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır? Evde Bakım Maaşı Sorgulama Linki...
Emeklilik Başvurusu Nereye Yapılır? Emeklilik Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
YORUMLAR
10.09.2021

Mahkemeye gidip yaşımı 25 yaş küçültsem alırım gibi he ?! Ulan ülkenin geldiği duruma bak, Dul, yetim maaşı nı da alıp ek gelir elde etmeye çalışır oldu insanlar..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ