DSÖ'yü Acil Toplatan ve Kısıtlamaları Geri Getirmesi Konuşulan Yeni ‘Nu Varyantı’ Hakkında Neler Biliyoruz?

Ülkemizde ve dünyanın belli başlı yerlerinde kısıtlamalar kalksa da bazı ülkelerde koronavirüs salgını önlemleri belirli düzeylerde varlığını sürdürüyordu. Bu ay başında tespit edilen ve ‘Nu’ olarak kodlanan yeni bir varyant, son birkaç günde Avrupa’ya sıçrayıp ülkeleri birdenbire paniğe ve önlemleri artırmaya sevk etti. Son günlerde gündemimize düşen ‘Nu’ varyantını ve ne kadar tehlikeli olduğunu merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

B.1.1.529 olarak kodlanan Nu varyantı da Güney Afrika ülkelerinde ortaya çıktı.

Yeni varyant ilk olarak 11 Kasım'da Güney Afrika ülkelerinden Botsvana'da görüldü. Sonrasında aynı ülkede iki vaka daha, komşusu Güney Afrika'da ise 6 vaka tespit edildi. Bunun üzerine Güney Afrika'dan memleketi Hong Kong'a dönen bir yolcuda da tespit edilmesiyle Asya'ya da sıçradı. Şimdilik sadece üç ülkede görülse de İsrail bugün, İsrail’de Malavi’den dönen iki yolcunun varyantı taşıdığından şüphelenildiği açıklandı. Şu ana kadar toplamda 59 vaka belirlendi.

Geçen haftaya kadar kimse bu varyantın farkında değildi.

Her ne kadar daha ay başında çıkmış olsa da, varyant kısa sürede Güney Afrika’da paniğe neden oldu. Ayrıca yayılma konusunda diğer varyantlardan, özellikle Delta ve Beta’dan çok daha etkili olduğu ve daha hızlı yayıldığı gözlemlendi.

Güney Afrika’daki Salgına Müdahale ve İnovasyon Merkezi’nin başında olan biyobilişim profesörü Tulio de Oliviera, bu varyantın öncekilerden farklı olduğunu, bir hafta önce nüfusun %1’i pozitif çıkarken bu hafta bu oranın %6’ya kadar çıktığını belirtti.

twitter.com

Ayrıca başkent Johannesburg’un da bulunduğu Gauteng bölgesindeki vakaların %90’ında yeni varyanta rastlandığını açıkladı. Bunun üzerine bu hafta DSÖ yetkilileriyle görüştü. Bunun üzerine DSÖ bugün bir toplantı gerçekleştirecek.

Avrupa ülkeleri de yeni varyantı ciddiye almaya başladı.

Nu varyantı birkaç gün önce bazı araştırmacı doktorların uyarıları sonrasında gündeme düştü. İngiltere bunun üzerine derhâl altı Güney Afrika ülkesini kırmızı listeye alarak uçuşları durdurdu. Son 10 gün içerisinde bu ülkede bulunan İngiliz ve İrlanda vatandaşları karantinaya alınırken diğer ülke vatandaşlarının ülkeye girişi yasaklandı. İtalya’da İngiltere gibi Güney Afrika’ya seyahat yasağı getirdi ve uçuşları durdurdu.

Peki ülkeler bu varyanttan neden bu kadar çekiniyor?

B.1.1.529 kodlu Nu varyantının spike proteininde 32 tane, genelinde ise toplam 50 mutasyon bulunuyor. Piyasadaki aşıların çoğu koronavirüse karşı bağışıklık sistemini uyarmak için spike proteiniyle etkileşime geçiyor. Yani bu mutasyonlar virüsün hücreleri etkileyip yayılma yeteneğini etkileyebilirken aynı zamanda bağışıklık sisteminin patojene saldırmasını da zorlaştırabiliyor.

Diğer varyantlardan farkı ne?

Henüz üç gündür bilim insanları tarafından incelenmesine rağmen şimdiden spike proteininde Delta varyantının iki katı kadar mutasyon tespit edildi. Mutasyonların kimileri, önceki varyantlarda da görülmüştü. Aynı şekilde benzer özelliklere sahip varyantlara ve daha önce hiç görülmemiş mutasyonlara da rastlandı.

Mevcut mutasyonların özellikleri bilim insanlarını kaygılandırıyor.

twitter.com

Mutasyonların birçoğunun antikorları nötralize ettiği ve hücrelere bağlanışını etkilediği görüldü. Bir kısmı da virüslerin hücrelere girme yeteneğini artırıyor ve hücreden hücreye yayılabilmeleri için hücreleri kaynaştırıyor. Bu varyantın, önceki varyantlara kıyasla bağışıklık direncinin daha fazla olmasını mümkün kılacak mutasyonlar da mevcut.

Aşıların ne kadar etkili olduğu konusunda bir şey söylemek için henüz çok erken.

Varyantın daha önce görmediğimiz sayıda mutasyonu barındırması ve bu mutasyonlardan bir kısmının özelliklerinin henüz bilinmemesi, aşıya karşı dirençli olma ihtimalini mümkün kılıyor. Bazı bilim insanları bu konudaki endişelerini net bir şekilde belirtti. Şüphesiz ilerleyen gün ve haftalarda bu konu üzerinde durulacak.

Dünya Sağlık Örgütü bugün toplantı gerçekleştirecek.

Toplantıda, B.1.1.529 varyantının aşı, tedavi ve teşhis konularında ne durumda olduğu ve neler yapılabileceği görüşülecek. Ayrıca toplantıda varyantın ‘ilgi uyandırıcı’ veya ‘endişe verici’ olarak sınıflandırılması bekleniyor. DSÖ şu anda varyantı izliyor ve mutasyonların özelliklerini anlamaya çalışıyor. Aşı bağışıklığı ve bulaş etkinliğinin tam olarak belirlenmesi birkaç hafta alacak.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

DSÖ Yeni Varyant İçin Uzman Toplantısı Düzenleyecek
Dünyada Nu Varyantı Paniği: Ülkeler Kırmızı Listeye Alındı, Sınırlar Kapanıyor
Güney Afrika'da Yeni Varyant B.1.1.529: Aşılar Etkili mi, Özellikleri Neler?

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR
26.11.2021

bu böyle gelişe gelişe insan olup sonra yolda denk geleni tokat manyağı falan yapacak. bu dur artık la

26.11.2021

vallahi yeter, yıldık ya öff

26.11.2021

S2mde değil, bıktırdınız zaten

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ