DSÖ Avrupa Bölge Direktörü: 'Aşılar Henüz Pandemiyi Kontrol Altına Almak İçin Yetersiz'

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, aşıların halen, Avrupa'daki Kovid-19 salgınını işle mücadelede yetersiz olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, aşıların henüz Avrupa’da Kovid-19 salgınını kontrol altına almak için yetersiz olduğunu belirterek, 'Aşının etkinliğini etkileyebilecek mutasyonları geciktirmek ve bulaşmayı azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bulaşmayı şimdi durdurmazsak, bu pandemiyi kontrol altına almak için aşılardan beklenen faydalar yeterli olmayabilir' dedi.

Koronavirüs salgının Avrupa’da etkisini arttırmaya devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge Avrupa’da Kovid-19 salgınındaki son durumu hakkında basın toplantısı düzenlendi.

Avrupa’da Kovid-19 ölüm sayısının iki haftadır azalmasına rağmen rakamların çok yüksek olduğunu vurgulayan Kluge, “2 gün önce, Avrupa Bölgesi’ndeki 40 ülke, 24 saat içinde 3 bin 610 ölüm bildirdi. Şu anda, aşı umudu ile yanlış bir güvenlik hissi arasında ince bir çizgi var” dedi.

Avrupada uygulanan aşı vaka sayısını geçti

Kluge, Avrupa Bölgesi’nde aşılanan 37 ülkeden 29’undan alınan bilgilere göre, 7.8 milyon kişinin aşılanmasının serisini tamamladığını açıkladı. Kluge, “Bu, 29 ülkenin nüfusunun yalnızca yüzde 1.5’ine denk geliyor. Verilen aşı dozlarının sayısı da bölgede bildirilen vaka sayısını geçti. 36 milyon bildirilen vakaya karşılık 41 milyon doz uygulandı' dedi.

Aşıların tek başına pandemiyi kontrol altına almak için yeterli olmadığını vurgulayan Kluge, 'Aşının etkinliğini etkileyebilecek mutasyonları geciktirmek ve bulaşmayı azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bulaşmayı şimdi durdurmazsak, bu pandemiyi kontrol altına almak için aşılardan beklenen faydalar yeterli olmayabilir. Aşılar çok önemli, ancak şu an itibariyle pandemiyi kontrol altına almak için yeterli değil” ifadelerini kullandı.

Yüksek, orta ve düşük gelirli ülkeler arasındaki ayrım her zamankinden daha net

Yüksek, orta ve düşük gelirli ülkeler arasındaki ayrımın her zamankinden daha net olduğunu ifade eden Kluge, 'Virüs ne kadar uzun süre kalırsa, tehlikeli mutasyon riski o kadar artar. Adil erişim ahlaki bir zorunluluktur ve pandeminin sadece bazıları değil hepimizin üzerindeki etkisini hafifleten bir zorunluluktur' dedi.

Kluge, Avrupa Birliği’nin (AB) ve DSÖ’nün Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova’da COVAX paylaşım mekanizması kapsamında 40 milyon euroluk program başlattığını duyurdu. Kluge, 'Bugün Avrupa Birliği ile birlikte, Kovid-19 aşılarının 6 ülkede etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamak için 40 milyon euroluk bir program başlatıyoruz. Bu, COVAX ve AB paylaşım mekanizması aracılığıyla devam eden çalışmayı, başlangıçta sağlık çalışanlarının hazırlık, bilgilendirme kampanyaları, tedarikleri ve eğitimine odaklanacak' dedi.

Kluge, Batı Balkan ülkelerinin çabalarına destek olmak için AB ile bir anlaşma imzaladığını duyurarak, Orta Asya bölgesinde ortak bir AB-DSÖ programının olduğunu belirtti.

Tokat'ta Orman Yangını 7 Saatte Söndürüldü: 50 Dönüm Alan Kül Oldu
Korkunç Görüntüler! İzmir Çeşme'deki Hortumun Verdiği Hasar Gün Aydınlanınca Ortaya Çıktı
Türkiye'nin Sanayi Üretimi Arttı

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
12.02.2021

Salgının ilk çıktığı siralar endişeye gerek yok diyen DSÖ, haksızlığı kanitlandigindan bu yana umut verici hiçbir açıklama yapmadı. O yüzden dsö'nün açıklamalarını ciddiye almıyorum. Bu salgının başlaması ile bitmesi arasinda dsö',nün etkisi 0 olacak.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ