Tarihte ilk olarak 1958'de maymunda bulunan virüs, insanlar arasında ilk defa 1970'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kayıtlara geçti.
Kısa zamanda 11 Afrika ülkesine sıçrayan virüs, Afrika'nın dışında ilk olarak 2003'te ABD'de yayıldı.
Daha sonra 2018'de İngiltere ve İsrail, 2019'da Singapur ve 2021'de ABD'de, Afrika'ya seyahat eden bazı kişilerde maymun çiçeği virüsüne rastlandı.
Şimdiye kadar en çok Afrika'da etkili olan virüs, 2017'de Nijerya'da en büyük salgına yol açarken ülkede 200 kişi virüse yakalandı ve vakaların yüzde 3'ü hayatını kaybetti.
Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün ise her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.
Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.
Ananızı skim maymun mu siktiniz, neyi becerdiniz arkadaş ya. Bir rahat duramıyor aqduklarım. Covid bitti, bu başladı. 🤬
Yeni bir olay degil. maymun cicegi ara ara boyle yoklar, insandan insana bulasmasi zayiftir, nadiren oldurucudur. bugun farkli olan sey pandemiden agzi yanan dunyanin bu konularda artan hassasiyeti. tabiyki dso'nun gozlem ve takip altinda tutmasi gereken bir durum, evrim denen bir sey var, yeterince insana bulasirsa mutasyonla tehlikeli hale donusmesi her bulasici hastalikda bir risk.
Korkulacak kadar büyük bir salgın değil fakat Covid-19 küresel olarak insanları öyle bir noktaya getirdi ki insanların hücrelerinin ve kendilerinin bir gözleri açık teyakkuz hat safhada. Bu dünya bir salgın daha kaldıramaz