Drone’larla Tanışın: Gökyüzündeki Yeni Oyuncaklarımızın Baştan Yaratacağı 6 Meslek

Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu ICAO, “drone” kelimesini insansız hava aracı ve uzaktan yönetilen hava aracı olarak tanımlıyor. Drone’lar, başka pek çok teknoloji gibi ilk olarak askeri alanlarda kullanılmaya başlanmıştı. Bugün de pek çok ülkenin ordusu; genellikle keşif ve saldırı amacıyla insansız hava araçlarını kullanıyor.

İnsansız hava aracı ilk olarak 1800’lerin ortasında Avusturya ordusu tarafından kullanılıyor. Bu ilkel drone, “bomba taşıyan bir balondan” ibaret. Birinci Dünya Savaşı’nda ise askeri amaçlı olarak insansız hava araçlarının geliştirilmesine devam ediliyor; Nikola Tesla 1915 yılında tamamen insansız hava araçlarından oluşan bir hava alayı kurulmasını öneriyor. ABD, birinci dünya savaşında değil ama Vietnam’da yaklaşık 3500 insansız hava aracını pilotları için tehlikeli olabilecek yerleri bombalaması ya da keşfetmesi için gönderiyor.

Bugün ise drone'lar askeri kullanım alanlarından ziyade şehiriçi ve ticari kullanımlarıyla gündeme geliyorlar. Bu yeni oyuncaklarımızın hayatımızı değiştirecek özellikleri ise aşağıda:

1. F1 pilotlarına rakip Drone yarışçıları geliyor!

2. Abi kapıda bi’şey var: Kargocu Drone

3. Drone'lu çiftçi milletin daha da efendisidir!

Türk çiftçisinin geleceği ile ilgili önem arz eden tek konu mazot fiyatı değil. Japonya’da çiftçiler Yamaha’nın ürettiği helikopter benzeri drone’ları tarlalarını gübrelerken ve  ilaçlarken kullanıyor. Şimdiden Japonya dışında Avustralya ve Güney Kore’de de kullanılan bu yeni nesil tarım teknolojisi Türk çiftçisi için de kullanışlı olabilir.

4. Hazine bulmanın yeni yolları

Türkiye’de sıkça hatalı haritalarla alakasız yerleri kazan define avcıları için drone yeni bir umut olabilir. Drone’lar hassas dedektörlerle el yardımıyla haritanın gösterdiği yerleri taramaktan daha iyi bir çözüm sunuyor: bütün bir araziyi ve hatta dağların doruklarını dahi ısı algılayan kameralarla araştırmak. 

Şu anda Meksika’da arkeologların kullandığı bu yöntem define avcılarımızı dedektörlerle bütün bir araziyi tavaf etmek yerine oyun konsolu koluna benzer bir aygıtla bir ağacın altında oturarak aynı araziyi taramasına yardımcı olabilir.

Bulursanız bizi unutmayın.

5. Eller yukarı!

Hindistan, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nde pek çok polis departmanı drone’ları devriye gezerken ya da operasyon öncesi keşif amaçlı olarak kullanıyor. Polisler tehlikeli ya da iyi bilinmeyen bir bölgeye önce drone’ları yolluyor, gelen bilgilere göre operasyon yapılıyor. Ayrıca drone’ların elde ettiği bilgiler “mahkemede aleyhinize delil olarak” kullanılabiliyor.

6. Drone'dan bildiriyorum! Drone Gazeteciliği!

Missouri Üniversitesi ve Nebraska-Lincoln Üniversitesi drone gazeteciliği adı altında eğitimlere başladı. Ulaşılması zor bölgeler, afet veya iç savaş yaşanan ülkelerden gazetecilerin yaşamlarını riske atmadan görüntü ve haber toplayabilmesi için drone kullanımı medyanın gündemine girmek üzere.

Tabii, gazetecilerin drone kullanımıyla ilgili yasal kısıtlamalar da. Drone'uyla birlikte tutuklanan gazeteci fotoğrafı görmeye hazır olalım.

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?