Dram Türünün Yükselen Yıldızı İran Sinemasından Çarpıcı 40 Film

1. A Separation / Bir Ayrılık | IMDB: 8,5 (2011)

Film, boşanmak üzere olan ama çocuklarının velayeti konusunda ikileme düşen bir çiftin öyküsünü anlatıyor...

Simin,kocası Nader ve kızı Termeh'le birlikte İran'ı terk etmek istemektedir. Nader'in Alzheimer hastası babasını bırakmayı reddetmesi üzerine boşanma davası açan Simin, dava talebi reddedilince anne babasının evinegider.

Termeh ise babasıyla kalmaya karar vermiştir. Nader kızına ve babasına bakması için hamile bir genç kadını tutar; ama bu durum daha fazla soruna yol açacaktır...

2. Turtles Can Fly / Kaplumbağalar Da Uçar | IMDB: 8,0 (2004)

Irak – Türkiye sınırında, Amerikan işgali altındaki bir Kürt mülteci kampında yaşayan 13 yaşındaki Satellite, bir yandan çat pat bildiği İngilizce’si ile uydudan duyduğu haberleri köylülelere tercüme ederken, diğer yandan patlamamış olan kara mayınlarını toplayarak geçinmeye çalışan diğer çocukların liderliğini yapmaktadır.

3. About Elly / Elly Hakkında | IMDB: 8,2 (2009)

Ahmad, Almanya'da yıllar boyu yaşadıktan sonra, İran'ı ziyaret etmeye karar verir. Üniversiteden eski arkadaşları, Ahmad'ın gelişi onuruna Hazar Gölü kıyısında hep birlikte üç gün geçirecekleri bir tatil planlarlar. Bu tatili düzenlemek, gruptaki kadınlardan birinin, neşeli Sepideh'ın sorumluluğundadır. Sepideh, gruptaki arkadaşlarının haberi olmaksızın, kızının anaokulu öğretmeni Elly'yi de davet eder. Almanya'da yaptığı mutsuz evlilikten henüz kurtulmuş olan Ahmad, İranlı bir kadınla bir yuva kurmak istemektedir. Bunu bilen arkadaş grubu, Sepideh'in Elly'yi niçin davet ettiğini yavaş yavaş anlarlar. Tatilin ikinci gününde, her şey iyi gidiyor gibi gözükürken bir olay neticesinde Elly ortadan kaybolur.

4. Children of Heaven / Cennetin Çocukları | IMDB: 8,5 (1997)

Film Ali ve Zehra isimli iki kardeşin öyküsünü anlatıyor. Onlar karşılaştıkları ve yaşadıkları sorunları aileleriyle paylaşmıyorlar, kendileri çözmeye çalışıyorlar.

Aslında en büyük sorunları Zehra'nın kaybolan ayakkabılarıyla ilgili. Ali Zehra'nın ayakkabılarını kaybettiği için kendi ayakkabılarını kardeşiyle paylaşmak zorunda kalıyor, çünkü yeni bir çift ayakkabı alamayacak kadar yoksullar. İki kardeş günlerini tek bir çift ayakkabıyı paylaşarak geçirmeye çalışıyorlar, sabahları Zehra okula giderken giyiyor, öğleden sonra ise Ali.

5. A Time for Drunken Horses / Sarhoş Atlar Zamanı | IMDB: 7,7 (2000)

İranlı bir Kürt ailesinin fertleri, babalarının ölümünden sonra zor şartlar altında hayatlarını sürdürmektedir ki, kardeşlerden birinin acilen ameliyat olması gerektiği öğrenilir. Henüz 12 yaşındaki Eyüp, ailenin yeni lideri olarak güç bir durumda kalmıştır.

Film, adını sözkonusu coğrafyanın zor şarlarına has ilginç bir yöntemden; ayakta kalmaları için alkol verilen atlardan alıyor. Farsça, Persçe ve Kürtçe olarak çekilen yapımın yönetmeni Ghobadi ise, ünlü Abbas Kiarostami'nin eski asistanı.

6. The Cow / İnek | IMDB: 8,2 (1969)

Hassan ücra bir köydeki tek ineğin sahibidir. İneğine kendi çocuğuymuş gibi bakar. Bir gün Hassan köy dışındayken, inek ölür. Hassan'ın ineğe olan bağlılığını bilen köylüler aceleyle ineğin ölüsünü saklar ve Hassan geri döndüğünde ineğinin kaçtığını ama Esmayil'in peşinde olduğunu söylerler. Bunun üzerine Hassan harap olur. Bütün gününü ahırda geçirmeye başlar. Bir süre sonra ise kendisinin Hassan değil, Hassan'ın ineği olduğuna inanmaya başlayacaktır.

7. Bab'Aziz The Prince That Contemplated His Soul | IMDB: 7,6 (2005)

Bab'aziz filmi, insanlığın hayat yolculuğunun özetidir. Bilinmeyen zamanlardan günümüze kadar yaşamayı veyaşamın anlamını bilen insanların yapacağı cinsten bir yolculuktur. Yolculuğun ehemmiyeti etrafındakiler ve yanındakiler ile değişiklik gösterse de, Hakim-i Mutlak'ın çizdiği çizgilerin dışına çıkamaz. Tunus'lu yönetmen Nacer Khemir, ömrünün son deminde olan Derviş Bab'azizile torunu Ishtar'ın biri için başlangıç diğeri için mutlak son olan yolculuğunu müzik ile anlatan bir yol hikayesidir, herkesin içinden gelen ezgidir.

8. Taste of Cherry / Kirazın Tadı | IMDB: 7,7 (1997)

İran'ın en önemli yönetmenlerinden Abbas Kiarostami, bu filminde intihar etmek isteyen orta yaşlı bir adamın, kendisini gömmek için birisini ararken ki yolculuğunu anlatıyor.

Bay Badii yolculuğu esnasında üç farklı kişiden intiharından sonra kendisini gömmesini rica eder: Kürt bir askerden, Afgan bir öğretmenden ve yaşlı Türk bir tahnitçiden. Aralarından sadece biri bu teklifi kabul eder. Ancak Bay Badii bu yolculuğu esnasında bu kişilerden hayat dersi niteliğinde pek çok şey öğrenecektir.

9. The Color of Paradise / Cennetin Rengi | IMDB: 8,2 (1999)

Tahran'ın körler okulunda okuyan Mohammad babasının onu yaz tatili için okuldan almasını beklemektedir. Babası uzun bir bekleyiş sonunda gelmiştir ve onu köye kız kardeşlerinin yanınagötürür.Doğa aşığı olan ve köy, aile özlemi duyan bu çocuktan babası kör olduğu için utanmaktadır. Babası yeniden evlenmek için evleneceği kadına Mohammed'den bahsetmez.

Etkileyici ve duygusal olan bu film, aslında kim kör sorusunu akıllara getiriyor. Film Uruguay, Montreal, San Diego dahil olmak üzere birçok festivalde ödül kazanmıştır.

10. The White Balloon | IMDB: 7,7 (1995)

Yedi yaşındaki Razieh adlı kız çocuğu, İran'da büyük bir kutlamanın yapıldığı bir günde, annesinden aldığı para ile bir akvaryum balığı almak için yola çıkar. Küçük kız ilk kez ailesinin gözetimi olmadan sokağa çıkmaktadır, üstelik çok önem verdiği bir iş için.

11. Where is the Friend's Home? / Arkadaşımın Evi Nerede? | IMDB: 8,1 (1987)

Ahmed, arkadaşının yaptığı ödevi yanlışlıkla eve götürür. Eğer geri getirmezse öğretmeni ona sıfır verecektir. Tam olarak nereye gittiğini bilmeden, başka bir köyde oturanarkadaşına ödevini geri götürmek için maceralı bir yola koyulur.

Yoldaköylülerle karşılaşan Ahmed'e, bazı köylüler caydırıcı davranırken bazıları ise yardımcı olmaya çalışır. Bu sahnelerde yönetmen İran köylülerinin yaşamlarını ve hayata bakışlarını yansıtır.

Abbas Kiarostomi bu filmle birlikte kendini tüm dünyaya kanıtlamayı başarmıştır. Vicdan ve dürüstlük duygusunu ön plana çıkaran bu film; The Traveler filmi gibi sevecen, unutulmaz bir film olarak hafızalara kazınmıştır.

12. Life and Nothing More... / Ve Yaşam Sürüyor | IMDB: 7,9 (1992)

1992 İran yapımı Abbas Kiyarüstemi filmidir. Kiyarüstemi'nin Köker Üçlemesinin ikinci filmi sayılır...

Yönetmen,30 binden fazla kişinin öldüğü 1990 İran depreminden sonra, bir önceki filmi Arkadaşımın Evi Nerede'de oynatmak üzere oyuncu aramak amacıyla bölgeye gitmiştir. Belgesel tarzında çekilmiş olan bu film, söz konusu arayışın yarı kurgusal olarak anlatılmasına dayanır. Filmin konusunu, Farhad Kheradmand'ın oynadığı bir yönetmenin, deprem sonrası bölgeye yaptığı yolculuk oluşturur...

13. Through the Olive Trees / Zeytin Ağaçları Altında | IMDB: 7,7 (1994)

Film, 1990 İran depremi sonrasında, Kuzey İran'da geçer... Yönetmenin Deprem Üçlemesinin (Köker Üçlemesi) bu son filmi, kendisi de ilk film Arkadaşımın Evi Nerede'nin çekim öyküsüne dayanan ikinci film Ve Yaşam Sürüyor'un yapım öyküsüyle ilgilidir. DiğerKiyarüstemi filmleri gibi basit ve doğal bir anlatımın hakim olduğu filmde, sanat ve hayat arasındaki ilişki tüm karmaşıklığıyla ve kurguyla gerçeğin sınırları sürekli bulanıklaştırılarak ele alınmıştır. 'Zeytin Ağaçları Altında' yönetmenin başka bir filmi için oyuncu seçmeye çalışmasının anlatıldığı bir filmdir.

14. Rain / Yağmur | IMDB: 7,8 (2001)

Baran, toplumun bir kenara ittiği iki genç insan arasındaki aşkın, saf ve büyülü öyküsüdür.

17 yaşındaki Azeri Latif, Tahran'daki bir inşaatta ameledir. Aynı inşaatta kaçak olarak çalışan bir Afganlı iş kazasında yaralanınca Latif'in hayatı da beklenmedik bir yön alır. Sakatlanan işçinin yerine oğlu Rahmat çalışmaya başlar. Kalabalık ailesini geçindirme derdindeki bu çekingen genç, bir süre sonra istemeden de olsa Latif'in kantindeki işini elinden alır. O andan itibaren Latif, Rahmat'a karşı büyük bir kin beslemeye başlar. Ancak bu büyük kin, bir sırrın açığa çıkmasıyla büyük bir aşka dönüşecektir.

15. The Blackboard / Kara Tahta | IMDB: 6,9 (2000)

Kara Tahta, Kürtçe olarak çekilmiş bir İran filmi. Cannes Film Festivali'nde jüri büyük ödülü almış olan Kara Tahta, İran kırsalında kendilerine öğrenci arayan öğretmenlerin öyküsünü belgesele yakın bir dramatik formda anlatıyor. Bu öğretmenler, sırtlarında kara tahtalarıyla seyyahlar gibi geziyorlar. Bölgede yakın zamanda yaşanmış savaşların yarattığı yıkım ise, her sahnede kendini belli ediyor: Öğretmenlerin sırtlarında taşıdıkları kara tahtaların tek işlevi, öğrenciler ders verilirken ortaya çıkmıyor. Bu kara tahtalar, aynı zamanda birer kalkan ve sığınak görevi de üstleniyor zorlu coğrafyada. Hatta, kimi durumlardabir eşe karşılık olarak da verilebiliyor.

16. Fireworks Wednesday / Çarşamba Ateşi | IMDB: 8,0 (2006)

Kocasının kendini aldattığından şüphelenen ve bu şüphesi aklını kemiren bir kadın, temizlemeye geldiği evde karı-koca arasına sıkışıp kalan genç bir kadın ve nereye gideceğini tam olarak kestiremediğiniz bir hikaye.

17. The Circle / Daire | IMDB: 7,4 (2000)

Film, erkeklerin dünyasında (şehrinde) varolmaya çalışan kadınların ve kız çocuk dünyaya getiren annelerin dünyasını ele alıyor. Bir kadın doğum yapar ve başına gelecekleri bilmeden bir kız çocuk dünyaya getirir...Bu olay çağdaş Tahran manzaralarından sadece ilkidir.'Ama bu boğucu dünya 'daire'deki kadınların umudunu söndürmez'İran Sineması’nın önemli yönetmenlerinden Cafer Panahi filmini bir gazete haberinden yola çıkarak yapmış. Film İran’da yaşayan kadınlardan yola çıkarak yeryüzündeki kadınları anlatıyor ve bunun için de daire sembolünü kullanıyor.

18. Close-Up / Yakın Plan | IMDB: 8,2 (1990)

Ali Sabzian, İran'ın en önemli yönetmenlerinden biri olan Mohsen Makhmalbaf'ın hayranı olan bir sinemaseverdir. Mohsen Makhmalbaf'ın önce yazmış sonra da sinemaya uyarlamış olduğu eserlerden birini otobüs yolculuğu sırasında okurken diğer yolculardan birinin yoğun ilgisine maruz kalır.

Kendisi de Makhmalbaf'ın büyük bir hayranı olan kadın, onun bir eserini okuyan birini görünce kayıtsız kalamamıştır. Kadının bu yoğun ilgisini farkeden Ali, kendisini Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtır ve yeni filmi için çalışmalarını devam ettirdiğinden bahseder. İran'ın en zengin ve tanınmış ailelerinden birine mensup olan kadının yavaş yavaş ailesinin içine girerek kendi filmini yapmak için fırsat kollamaya çalışan Ali'ninbu yalanının ortaya çıkması çok uzun sürmeyecektir.

19. The Lizard | IMDB: 8,4 (2004)

Hırsızlıktan cezaevine giren Rıza bir yolunu bulup Molla kıyafeti içinde kaçar. Ancak Molla kıyafetinden bir türlü kurtulamaz ve kendini bir köyün camiinde imam olarak bulur. Bir yandan Yurtdışına kaçmanın yollarını ararken bir yandan da köyde sıradışı bir imamlık yapar. Kısa zamanda şöhreti etrafa yayılır.

20. The Wind Will Carry Us / Rüzgar Bizi Götürecek | IMDB: 7,6 (1999)

Birkaç film yapımcısı film çekmek için küçük bir kasabaya iner. Köyün en yaşlı kadını ölmek üzeredir. Bu kadının ölmesini beklerken film ekibi kendilerini köylülerin günlük yaşantısının içinde bulur.

Yönetmen Behzad, sürekli çalan telefonuna bir türlü cevap veremez çünkü köyde telefon çekmemektedir. Bu nedenle bir tepeye doğru yol alır. Bu tepede de bir adam hazine aramaktadır. Behzad hazine için çukur kazan adamla iletişim kurmak istemesine karşın adam çukurdan çıkmaz. Seyirci tarafından merak edilen bu adam bir türlü kamera karşısına çıkmaz. Zaten filmin bir sürü karakteri de seyirciye gösterilmez.

21. Kandahar / Ayın Ardındaki Güneş: Kandahar | IMDB: 6,8 (2001)

Nafas yaşamını Kanada'da mülteci olarak sürdüren Afganistan'lı bir kadın gazetecidir. Afganistan'da bıraktığı küçük kız kardeşinden çaresizlik yüklü bir mektup alır. Baskılara daha fazla dayanacak hali kalmadığını belirten kızkardeşi, 20. Yüzyılın son güneş tutulmasından önce intihar etmeye karar verdiğini bildirmektedir.

Ülkesini Taliban iç savaşı sırasında terk etmiş olan Nafas, kız kardeşine yardım etmek ve onu Kandahar kentinden alıp İran sınırını aşmasını sağlamak için Afganistan'a gitmeye karar verir. Oraya daha önce üç kez farklı yollardan girmeye çalışmış ve başarısız olmuştur. Güneş tutulmasına ve kız kardeşine ulaşabilmesine çok az zaman vardır.

22. Songs of My Motherland | IMDB: 7,3 (2002)

Savaşın gölgesinde eski aşkının peşine düşen ve bu serüvende oğullarını da beraberinde götüren bir babanın hikayesini iç parçalayıcı şekilde anlatan bir eser.

23. Buddha Collapsed Out of Shame / Utanç | IMDB: 7,3 (2007)

İran'ın sinemacı yetiştiren ünlü Makhmalbaf ailesinin en küçük üyesi Hana Makhmalbaf'ın ilk uzun metrajlı filmi Utanç 'Buddha Collapsed Out of Shame', küçük bir Afgan kızın okula gitmeçabalarını anlatıyor.

24. Leila / Leyla | IMDB: 7,8 (1997)

Leila ve Reza bir kutlamada tanışır ve birbirlerine aşık olurlar. Kısa sürede evlenirler ve Leila’nın kısır olduğunu öğrenirler. İşte o zaman Reza’nın baskın annesi Leila’ya Reza’yı ikinci bir evliliğe ikna etmesi için baskı yapmaya başlar. Leila önce bunu kabul etse de, acı çekeceğinin farkında değildir.

25. Gabbeh | IMDB: 7,1 (1996)

Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1001 Film Listesine'de giren bu yapım 1996 yılında Mohsen Makhmalbaf tarafından çekilmiştir. Soyut öğelerin ağır bastığı bu film, yaşlı bir adamla, yaşlı bir kadının bir kilimle olan öyküsüyle başlıyor. Kilimin aslında İran'lı bir kızı sembolize ettiği bu yapım, geri dönüşlerle ilerliyor. Gerçek üstücü bir eser olarakta karşımıza çıkan bu eser, İran yerel kültürünü de yansıtmakta. Bu nedenle özellikle batılı izleyiciler için bazı 'zor' sahneler göze çarptığı bir gerçek. Özellikle masalsı anlatım unsurları ve renkli görselliği bunun bir örneğini oluşturmakta.

26. The Cyclist | IMDB: 7,4 (1987)

İran'da yaşayan ve eşinin hastalığı için para arayan fakir Afgan mülteci Nazım'ın hikâyesi anlatılır. Eşinin sağlık masraflarını karşılamak için bisiklet üzerinde bir hafta boyunca küçük daireler çizmek üzere anlaşır.

27. Offside / Ofsayt | IMDB: 7,2 (2006)

İran’da kadınların stadyuma girerek erkeklerle birlikte maç seyretmesinin yasak olması üzerine, İran’ın 2006 Dünya Kupası’na kalmasının belli olacağı son maçı statta izlemek isteyen kadınlar tek bir çare bulurlar: stadyuma erkek kılığında girmek.

Kadınların bir kısmı, kalabalık arasından farkedilmeden girmeyibaşarsa da bazıları, polisin dikkatini çeker ve stadın dışında bir yere, maç bitene kadar göz altında tutulmak üzere götürülürler. Hayattaki, belki de en büyük istekleri olan, o maçı stadyumda canlı canlı izleyebilme şansını malesef ki kaybetmişlerdir.

28. The Mirror / Ayna | IMDB: 7,6 (1997)

Bu filmde de ilk filmine benzer, bir çocuk kahramana yer veren yönetmen, Tahran sokaklarında kaybolmuş kızın peşinden kamerasıyla giderek doğaçlamanın sınırlarını zorlar. Hepimizin başından geçmiş bir hikayenin, izleyicisi ve izleninin yer değiştirdiği bir film olarak; sinemanın kurgusal yapısının sınandığı, yönetmenin zamansallık kavramını yakaladığı, sinema izleyicisini geliştiren bir yapımdır Ayneh.

29. The Father / Baba | IMDB: 7,5 (1996)

Çalışmak için ailesinden ayrılan, döndüğünde de annesini başka bir adamla evli gören ve bu durumu kabullenemeyen çocukla üvey babası arasındaki ilişkiyi anlatan oldukça etkileyici bir yapım.

30. The Day I Became a Woman / Kadın Olduğum Gün | IMDB: 7,3 (2000)

Küçük Havva dokuzuncu yaş gününde uyandığında, yaşamının artık hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağı gerçeğinden bihaberdir. O, artık kendi çevresinin kültüründe bir kadın kabul edilmektedir. Annesi Havva’ya artık bir kadın olduğu için dışarı çıkıp erkek çocuklarıyla oynamasının bir günah olduğunu hatırlatır.

Bir bayanlar bisiklet yarışında lider durumdaki Ahu’yu sürekli olarak akrabaları takip etmekte ve giderek tehdit eder bir şekilde ona vaktini böyle basit bir uğraşla geçirmeyi sürdürürse evden atılacağını hatırlatmaktadır. Ahu onları reddettiğindeyse yarış daha büyük, hayatı değiştirecek bir öneme bürünür...

31. The Runner / Koşucu | IMDB: 8,0 (1984)

Davandeh, Amir Naderi’nin 1985 yılı yapımı filmi. Naderi’nin Amiro’nun yaşantısına odaklı bu öykülemesiyle İran’dan dünyaya açılan bir kapı görüyoruz. Filmin, çocuklardan hareketle, potansiyel eylem diyebileceğimiz kavramın altını çizdiği gerçeğini, 1985 küçük umutların giderek nasıl da büyüdüğünü anlatıyor. Doğallığın ön planda olduğu, gösterişin yer almadığı, tozlu yaşantıların sıkıntılı ve azimli öyküsü, güzellemesi Davandeh.

32. A Moment of Innocence / Koşucu | IMDB: 8,0 (1996)

İran sinemasının büyük ismi Mohsen Makhmalbaf, Un Instant D'Innocence adlı filminde yıllar önce ünlü yönetmenden kendisini bir filminde oynatacağına dair söz alan bir polis memurunun hikayesini anlatıyor. Yönetmenin evine kadar gelen ve ona verdiği sözü hatırlatan polisin davranışı karşısında duygulanan Makhmalbaf filmi çekmeye karar verir. Filmin konusu da aslında filmin çekilme sebebinin kendisi yani onu bu sözü vermeye iten olaylar dizisi olacaktır.

33. Talaye sorkh / Kanlı Altın | IMDB: 7,6 (2003)

Cafer Panahi'nin 2003 Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış Ödülü kazanan fakat İran’da yasaklanan Kanlı Altın’ı, İran’da zengin ile yoksul arasında büyüyen uçurumu ve köktenci bir rejim altında yaşamanın psikolojik etkilerini konu ediyor. Senaryosu ünlü İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi tarafından yazılan film, birkaç yıl önce Tahran’da meydana gelen benzeri bir olaya dayanır.

Film gittiği her yerde haksızlıkla karşılaşan pizza kuryesi Hüseyin üzerinde odaklanır. Hüseyin, arkadaşı Ali bir yabancının kolyesinin faturasını bulunca, fiyatın yüksekliği karşısında dehşete kapılır. Üç kuruş geliriyle hiçbir zaman böyle pahalı bir şey alamayacağının farkındadır. Ardından, kötü göründükleri nedeniyle, Ali ile Hüseyin’i bir kuyumcudan içeri almazlar ve Hüseyin’in öfkesiyle birlikte dramatik olaylar dizisi başlar. Aşağılanma duygusu onu mahvetmeden, Hüseyin bir gece olsun lüks yaşamın tadını çıkarabilecek midir?

34. The Willow Tree / Söğüt Ağacı | IMDB: 7,5 (2005)

8 yaşında iken gözlerini havai fişek kazasında kaybeden Yusef ( Parvis Parastui), 45 yaşında üniversitede edebiyat professorüdür. Braille alfabesi ile yazar ve okur. Çok düşkün ve yardımcı karısı, seven kızı, güzel evi, balkonu ve bahçesi ile karanlık ama küçük bir çennette yaşar gibi görünür. Ama içinde büyük bir acı taşımaktadır.Allah'a devamlı dua etmektedir gözlerinin açılması için. Ve sonunda, Paris’de yapılan korneanakli ameliyatı ile görmeğe başlar. Bu arada ameliyattan önce hastanede, gözlerini yavaş yavaş kaybeden Murtaza (Mohammad Amir Naji) ile tanışır, orada arkadaş olurlar.

35. Half Moon / Yarım Ay | IMDB: 7,3 (2006)

Film horoz dövüşü yapılan bir yerde başlar. Daha filmin başından, Kako'nun ağzından filmin ilerleyeceği ana temanın ipucları verilir. İlerleyen sahnelerde sık sık başvurulan bu yöntemle bölge insanının yerel hayatı tüm çıplaklığıyla gözler önüne serilirken, teknoloji ve bazen harmanlanamamış / hazmedilememiş bilginin de tezahürünü bizlere gösterilir. Mamo ise bölgede tanınan meşhur bir bestecidir. İran ile Irak arasındaki sorunlar sebebiyle yanlarına bir türlü gidemediği halkına sonunda Amerika'nın Saddam Hüseyin'i devirmesiyle kavuşabilecek ve oğullarım dediği diğer müzisyenlerle beraber bir konser verecektir.

36. Beautiful City / Güzel Şehir | IMDB: 7,9 (2004)

Akbar on sekizine yeni girmiştir. On altı yaşındayken cinayet suçlamasıyla rehabilitasyon merkezine kapatılmıştır,yani hakkındaki ölüm cezası kararının işleme konulması için on sekizine girmesi gerekmektedir. Şimdi Akbar, idam kararının yürütüleceği günü beklemek üzere cezaevine gönderilmiştir. Akbar'ın bir arkadaşı olan A'la, hırsızlıktan yediği cezanın süresini doldurup hapisten çıkınca, Akbar'ın davacısını idam kararını durdurması için ikna etmek üzere çaresizce çabalamaya başlar.

37. No One Knows About Persian Cats / Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok | IMDB: 7,3 (2009)

Tahran'da indie rock müziği ile uğraşan Negar ve Ashkan, Londra'da bir konser vereceklerdir. Bunun için bir an önce gruba yeni bir eleman bulup eksiklerini tamamlamaları gerekmektedir. Oysa genç müzisyenleri bekleyen çok daha büyük bir problem vardır: Vize...

Negar ve Ashkan ülkeden yasal olarak çıkabilmelerinin neredeyse imkansız olduğu bir durumla yüz yüze kalırlar. Pasaport alabilmenin tek yolu karaborsanın içine dalmaktır.

38. Border Cafe / Sınır Kafe | IMDB: 7,5 (2005)

Cesur ve kararlı, yalnızca etrafında dolanan erkeklerden bağımsız olmak isteyen bir kadın. Çocuk filmlerinin emektar yönetmeni ve Jafar Panahi'nin Daire'sinin senaryo yazarı Kambozia Partovi'nin son filmi Café Transit, İranlı ve Batılı toplumları pek alışılmadık bir biçimde bir araya getirirken dul bir kadının, Reyhan'ın öyküsünü anlatıyor. Reyhan, ölen kocasının ona bıraktığı, kamyoncuların uğrak yeri olan kafeyi dar kafalı ve muhafazakâr çevresinin baskısına rağmen işletmekte kararlıdır. Yine geleneklere karşı gelerek, merhum kocasının erkek kardeşi Nasır ile evlenmeyi de reddetmiştir. Küçük kafe kısa bir süre içinde Reyhan'ın güzel yemekleriyle popüler oluverince, erkek egemen toplumun bütün şimşeklerini üzerinde toplar.

39. Bashu, the Little Stranger / Küçük Gariban Bashu | IMDB: 8,1 (1989)

İran-Irak savaşı sırasında, Bashu evini ve bütün ailesini kaybeder. Korkmuş bir halde, bölgeyi terk eden bir kamyona biner. Ülkenin kuzeyinde, görünüşünden diline kadar herşeyin farklı olduğu bir yerde kamyondan iner. Orada, iki çocuklu, kocası dışarıda Naii ile karşılaşır. Kültürel farklılıklara ve aynı dili konuşmamalarına rağmen, zamanla Bashu ve Naii arasında güçlü bir bağ oluşur...

40. Hamoun / Küçük Gariban Bashu | IMDB: 8,3 (1990)

Önde gelen bir ithalat-ihracat firmasında yönetici olan Hamid Hamoun yetişmekte olan soyut resim sanatçısı Manshid ile evlidir. Mahshid zengin bir aileden gelmektedir ama entelektüel zevkine ve ileri görüşlü fikirlerine aşık olduğu orta sınıftan gelen Hamoun ile evlenmiştir. Evlendikten 7 yıl sonra, bir zamanlar Hamoun’a deliler gibi aşık olan Mahshid kısa bir süre sonra kocasını kendi hayatını anlamlı kılma çabasına bir engel gibi görmeye başlar. Bir yandan doktora tezini hazırlarken diğer taraftan yazar olmak isteyen Hamoun da zaman zaman öfkesini karısından çıkarmaktadır. Bir süre sonra,Mahshid boşanmak ister. Hamoun karısının artık kendisini sevmediğini öğrenince şoke olur.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
Ferdi Tayfur Hayranlığı ile Tanınan Talha Siraç Paylaştığı Video Sonrasında Tutuklandı