Dr. Özlem Türeci: 'Kovid-19 Aşılarında Fikri Mülkiyet Hakkını Kaldırmak Kötü Bir Fikir'

Koronavirüs aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyet hakkının kaldırılmasına yönelik çağrılar artarken BioNTech'in kurucu ortağı Dr. Özlem Türeci'den bir açıklama geldi.

Kovid-19 salgınını daha hızlı bitirebilmek adına aşılar üzerindeki fikri mülkiyet haklarını koruyan patentlerin kaldırılması; ABD'nin destek açıklamasıyla yine gündemin ilk sıralarına yerleşti.

Pfizer ile koronavirüs aşısı üreten Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucularından Dr. Özlem Türeci ise ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin gibi bu konuya pek sıcak bakmıyor. 

"Üretimde kaosa yol açar"

Gazete Duvar'ın haberine göre Türeci, bunun kötü bir fikir olduğunu, hayata geçirilse dahi gelecek 12 ay içinde hazır edilebilecek aşı dozu miktarının artmasını sağlamayacağını söyledi:

'Patentler aşıların, söz gelimi bizim aşımızın üretimi konusunda sınırlandırıcı faktörler değil. Aşı üretiminde bir dizi önemli etken var. Örneğin bizim üretim sürecimiz 50 binden fazla adım içeriyor, ki aşımızın güvenliğini ve koruma oranını garanti altına almak için bunların hepsinin doğru uygulanması gerekiyor. Deneyimli personel, özel tesisler, ham maddeye erişim gerekiyor. Dolayısıyla patentlerin askıya alınması bu konuyu çözmeyecek. Aşı üreticileri açısından, bunu uyumlu bir şekilde ve uluslararası çapta yapabilmek için yasal, idari ve organizasyonel çözümlerin daha önemli olduğuna inanıyoruz.'

Türeci, 'Yani bunun kötü bir fikir olduğunu mu düşünüyorsunuz?' sorusuna ise 'Evet' diyerek şöyle devam etti: 

'Önümüzeki 12 ay içinde elimizde olabilecek aşı dozunun sayısını artırmayacak. Muhtemelen, üretimde kaosun artmasına yol açacak.'

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bazı ülkeler destekliyor, bazıları karşı çıkıyor

ABD Başkanı Joe Biden, aşılarla ilgili fikri mülkiyet hakları konusunda ülkesinin tutumunda değişikliğe giderek, bu hakların kaldırılması fikrine desteğini ifade etti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de ABD'nin destek verdiği bir fikri tartışmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Rusya lideri Vladimir Putin, Kovid-19 aşılarının fikri mülkiyetinin kaldırılmasını desteklemeye hazır olduklarını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da 'Bu, Kovid-19 ile mücadelede muazzam bir an' ifadesiyle desteğini dile getirdi.

Dünya Ticaret Örgütü, en az 100 ülkenin desteklediği Kovid-19 aşıları ve ilaçları üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılması için teklif hazırlanmasını istiyor. 

Böyle bir durumda birçok ülkenin aşıları üretme imkanına sahip olacağı belirtiliyor.

Ancak birçok aşı üreticisi firma, aşı geliştirme çalıştırmalarına büyük yatırım yaptıklarını belirterek ve aşıların üretiminde kalitenin düşebileceğini gerekçe göstererek böyle bir teklife karşı çıkıyor.

Uğur Şahin’in Şirketi BioNTech’in Hisselerinde Günlük Kayıp Yüzde 17'yi Aştı

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
YORUMLAR
06.05.2021

Üçüncü dünya ülkeleri biontech aşısının nasıl yapıldığını bilse ne olur bilmese ne olur o aşıyı üretecek altyapıları olmadıktan sonra. Biden gerçekten yardım etmek istiyorsa fazlasıyla aldıkları ve kullanmadıkları aşıları pek ala bu ülkelere dağıtabilir.

06.05.2021

Kocası bir kaç ayda dolar milyarderi oldu, tabi kötü bir fikir diyecek.

06.05.2021

İkisi de şirketin yöneticisi.

06.05.2021

Patentin askıya alınması çok büyük bir hata olurAşı için tüm ülkelere her türlü bilgi verilmeli ve her ülkenin kendi alışını üretmesi sağlanmalıdır ama ücret karşılığı. Çünkü eğer bu işte patentin askıya alınma ihtimali ortaya çıkarsa hiç bir firma sağlık için yatırım yapmaz ve çok büyük teknolojik gerileme başlar bunu yapamayacak ülkeler içinse diğer ülkelerden ortak katılım payı gibi bir şey alınmalı çok mantıklıyım

TÜM YORUMLARI OKU (33)