16 Adımda Dumlupınar Üniversitesi'ne Yeni Gelecekler İçin Yardım Kılavuzu

Ülkemizin güzide üniversitelerinden Dumlupınar Üniversitesi'ne yeni gelenler için bol vazo'lu, taş kapılı, sevgi yollu bir kullanma kılavuzu hazırladık. Ve siz değerli öğrencilerimizin hizmetine sunduk.

1. Otogar ile başlayalım

Girişindeki kocaman Evliya Çelebi heykeli zaten her şeyin habercisi konumunda. Kütahya'nın medar-ı iftiharlarından olan Evliya Çelebi ile bol bol karşılaşacaksınız bundan sonra. 

Otobüsten iner inmez Sibiryadaymışsınız hissine kapılacaksınız belirtelim hemen. Bir de baştan söyleyelim otobüsler otogarın arkasından kalkıyor. Otogarın içinden tek kullanımlık bilet alıp arka kapıdan otobüs durağına çıkabilirsiniz. İner inmez gördüğünüz ilk kişiye boşuna sormayın.

2. Otogarda indiniz ve büyük şok "Soğuk"

Kütahya'nın soğuğunu size bir küçük fıkra ile anlatalım; soğuğa sormuşlar memleket neresi soğuk cevap vermiş; 'Memleket Erzurum ama kütük Kütahya'. 

Kışın boşuna en kalın montları almayın imkanınız varsa soba ile çıkın dışarı. Ekstra olarak kışlar soğuk olduğu kadar zevkli geçer Kütahya'da; kardan yapılan kardan adamlar hatta kardan taksiler ve büyük kartopu savaşları ile.

3. Tek kelime "Vazo"

Bu video zaten vazoyu 45 saniye içerisinde anlatmış 'Kütahya için vazo ne ise bizim için sizin oğlan o' 

Kütahya'nın kalbi, orjini vazodur arkadaşlar. Kütahya'da her yol vazoya çıkar. Adres verirken ver sırtını vazoya diye başlayan cümleleri bol bol kurarsınız siz de.

4. Saat kulesı

Vazo'nun hemen sağ tarafında bulunan saat kulesi özellikle 3 büyüklerin maçlarında taraftarların toplanma yeridir ve bolca küfürlü tezahüratlar ve rakip takımın taraftarları ile girilen kavgaları ile meşhurdur. Fakat Kütahya'da kimse o saatin çalışıp çalışmadığını bilmez.

5. Sevgi Yolu

Vazo'nun hemen arkasından girilen Sevgi Yolu yaklaşık 1 km uzunluğunda ve trafiğe kapalı olan ve hafifte olsa İstiklal Caddesini andıran(!) sevgililerin el ele yürümesi için yapılmış bir yoldur. İçerisinde bolca elbise dükkanı olan yol, ilk başta değerli DPÜ öğrencilerine gerçekten bir İstiklalmiş gibi gelse de zamanla unutulan ve sadece alışveriş zamanları gidilen bir cadde haline gelecektir.

6. Atatürk Bulvarı

Vazo'dan başlayıp Laleli Camiisi'ne kadar uzanan 500-550 metrelik cadde boyunca istemediğiniz kadar cafe bulunmaktadır. Öğrencilerin Kütahya'da yaptıkları en büyük aktivite olan 'cafede oturmaca'nın en uğrak mekanları buradadır.

7. Hilton ve Burger King

Atatürk Bulvarı'nın tam ortasında bulunan bu nokta bir çok öğrencinin buluşma mekanadır. Özellikle Atatürk Bulvarındaki kafelere gidecekler de burada buluşurlar. Burger'de hep sıra vardır, kapıdaki dondurma standında ise ilgilenen kimse yoktur :(

8. Hayalet Playstation

Özellikle erkeklerin uğrak mekanıdır. Boş masa bulmak neredeyse imkansızdır. Boş masa bulmak için günler öncesinden randevu alındığı rivayet edilir.

9. Hisar

'Kanka Hisar'a çıkıp içek mi?' Bu lafı öğrencilik hayatınız boyunca haftada en az bir kez duyacaksınız. Eski ve bakımsız Hisar içerisinde eskiden meyhane olan şu an lokanta olarak kullanılan ama adı halen 'Döner Meyhane' olarak lanse edilen bir zamanlar olduğu yerde döndüğü rivayet edilen garip bir yapı vardır. Şehrin tepeden görüntüsü oradan müthiştir burada. (Harbiden içilecek yer)

10. Otobüs "A1"

Sabah okula giderken oturanlar KYK öğrencileridir çünkü ilk onlar biner. Onlar dışında başka bir durakta binip oturmayı beklemeyin. Akraba ilişkilerini bolca geliştiren bu otobüslerin ise en çok kullanılanı A1'dir. KYK'dan başlayıp DPÜ'ye kadar düz bir yol izler ve hiç ara sokaklara girmez.

11. DPÜ Taş Kapı

Gelelim güzel üniversitemize. Çoğunuzun bu Taş Kapı'ya aldanıp geldiğinizi biliyorum. Üniversitenin 3 kapısı var ve Taş Kapı ortada olan ana giriş kapısıdır ama üzücü haber birçoğunuz o kapıyı kullanmayacak. İİBF öğrencileri 1. kapıda GSF, Eğitim Fakütltesi ve UBYO öğrencileri son kapıda iner. Yurtlara, YDYO'ya ve Tıp Fakültesine ise son kapıda inip kapıda öğrenci kartınızı okutup sonra okulun içinde kart basmadan tekrardan otobüse binerek gidilir ve hiçbir zaman sizin kart basmanızı sizin bindiğiniz otobüs beklemez. O sırada durakta bekleyenleri alır ve siz de bir sonraki gelene kadar o soğukta beklersiniz.

12. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

DPÜ'nün en karizmatik bölümüdür ve DPÜ'de gündemi İİBF belirler. En büyük kantine İİBF sahiptir ve İİBF'nin göz bebeği ise Siyaset Bilim ve Uluslararası İlişkiler Bölümüdür. İlk kapıda inilip fakülteye gidilir. İİBF'de en arka bina Siyaset binasıdır ve Kamu Yönetimi ile binası ortaktır. SBUİ'nin hemen arkasında ise müthiş manzarası ile gölet vardır. 

Zaten en kalabalık fakülte olmasına rağmen şehre dönerken üniversite içinde son durak olmasından ötürü saatlerce boş otobüs beklemişliğimiz var çünkü yukarıdaki duraklarda içinde hava kalmayacak şekilde doldurulmuş bir biçimde gelir. 

Ufak bir tavsiye İİBF durağından karşıya geçin yukarı çıkan otobüslere ücretsiz binip ilk durağa gidin ve boş otobüslere binip bulduğunuz ilk yere oturup ineceğiniz durağa kadar ölü taklidi yapın.

13. Gölet

İİBF'deki SBUİ'in hemen arkasındaki müthiş gölete karşı hangimiz bir paket sigara bitirmedik ki... Gölet sadece bir manzara değil sevgililerin gizlice buluşma yeridir aynı zamanda. Göletin kenarında yürümek ve amacı hale bilinmeyen iskelenin sonundaki bankta fotoğraf çektirmek olmazsa olmazıdır.

14. Rektörlük ve havuzlu yol

Taş kapıdan rektörlüğe kadar uzanan havuzlu yol pek de mutlu sonla bitmez çünkü eğer o yolu kullanıyorsanız rektörlükte işiniz var demektir.

 Yolun sonunda ki rektörlüğe işiniz düşerse tüm gününüzü o işe ayırın çünkü derdinizi anlatacak birini bulana kadar zaten günü kaybetmiş olacaksınız.

15. Bedesten

Gölün bir diğer kıyısına kurulu bedesten öğrencilerin yemek yeme mekanıdır. İçerisindeki lokantaya benzeyen şeyde sıra bekleyen insanların yaşlandığını görürsünüz. Eğer sıranın size gelmesini başabilirseniz öğrenci kartınızı basıp 1.50 TL'ye 4 çeşit tabldot menü yemeği yiyebilirsiniz. Bedesten içerisinde ayrıca bir kafeterya bir a101 market bir PTT şubesi ve bir berber bulunmaktadır.

16. Öğrenci İşleri Dairesi

Orayla alakalı bir konu olduğunda ve sizde telefonla ulaşmak istiyorsanız boşuna beklemeyin o telefon çalar çalar ve sonunda acı acı susar. Eğer kalkıp giderseniz ise oradaki çalışan insanların sizinle bir problemi yokmuş gibi davranın onlar zaten hayata atarlı insanlar. Sessizce klimaların keyfini çıkarın ve polemiğe girmeyin sırada bekleyenler var :)

17. OBS

Yani Öğrenci Bilgi Sistemi. Ders notlarından, Ders programına DPÜ öğrencilerinin her şeyi OBS'de kayıtlıdır. İlk aldığınızda kullanıcı adı öğrenci numaranız şifre ise TC kimlik numaranızın ilk beş hanesidir. Kaç öğrencinin ahı var OBS üzerinde bir bilseniz. Bütlerden kalınan derslere, Düşük notlardan düşük ortalamalara...

 7 yıldır Kütahya'da olan ama hale sınıfı kısmında 3 yazan arkadaşım var benim :)

18. Germiyan Kampüsü

2 yıllık fakültelerin bulunduğu kampüs KYK'nın 200 metre ilerisinde bulunmaktadır ve Germiyan'ın en gözde bölüm BESYO'dur.

Popüler İçerikler

Yasa Dışı Bahis Reklamı Soruşturması Noktalandı: Galatasaray'a Takipsizlik
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''