Dövme Yaptırmak İsteyenler İçin 10 Adımda Bilinçli Olmak: Dövme Fiyatları, Kalıcılık, Sağlık

Bu yazıda dövme yaptıracak kişilerin karşılaştığı çığırından çıkmış durumları ve dövme yaptırma aşamasında neler yapılması gerektiğini göreceksiniz. Bu kesinlikle bir öteleme değildir. Tam tersi bu durumlar için çözüm niteliğinde bir bilgi aktarımıdır ve gayet samimi şekilde kucaklayıcıdır. Bu içeriğimizde dövme hakkında bilinmesi gerekenleri, dövme fiyatları, kalıcı dövme bilgileri gibi notları aktaracağız. 

Hayatın her alanında olduğu gibi karşınızdakine ve kendinize saygılı davranın yeter.

1. Dövme seçmek

Genelde insanlar dövme yaptırmak istiyorum ama ne istediğimi bilmiyorum gibi klasik bir cümle kurarlar. Burada dövmecinin yapacağı pek bir şey yoktur. Hadi şunu yapalım deyip bir dövme yaptırmak kesinlikle sağlıklı bir hareket değildir. Ne yaptıracağınızı iyice düşünün ve öyle kontakt kurun dövmeciyle. İlla hazır bir dövme olmasına gerek yok. Bazen bir kolye motifi, bazen bir simge ve tabi ki sadece kafanızda tasarladığınız ama görseli olmayan bir şey olabilir. Burada kilit nokta: 'ne istediğinizi bilmek'tir. Sonrası iplik söküğü gibi gelecektir zaten. Dövmecinizle konuşup beraber bilgi aktarımı, tekrar araştırma, tasarım yapabilirsiniz. Yeter ki siz hazır olun. Dediğim gibi sadece 'kafanızda bir şey olsun'.

2. Dövme fiyatları

Bir kere kafanızda zaten oluşmuşsa yaptırmak istediğiniz dövme; fiyatlandırma da gayet kolay olacaktır. Yaptıracağınız boyuta, dövmenin işçiliğine ve verilecek emeğe göre fiyatlandırma değişir. Çok fazla etken vardır dövme fiyatı verirken; o yüzden lütfen asla 'şu ne kadara olur'  gibi mantıksız sorular sormayın. Bütün detayları konuştuktan sonra ortalama bir fiyat tabi ki çıkacaktır. Sizin dikkate almayacağınız bir detay fiyatı inanılmaz arttırabilir veya azaltabilir.

3. Boyut konusu

Dövme sorarken inanılmaz detaylı bir işi '2-3 cm olacak, büyük olsun istemiyorum' diye sormayınız. Veya '10x14 cm olacak'' diye belirtmeyiniz. Kırtasiyede fotokopi çektirmiyorsunuz. Eğer ölçü birimlerine hakim değilseniz zaten hiç böyle bir topa girmeyin. Biliyorsanız da bunu yapmak sadece dövmecinin asabını bozar. Hatta sinirden kahkahalar atılabilir... Birincisi, yapılan işlem deriye yapıldığı için bazı dövmeler belli boyutun altında yapılmamalıdır. Teknik olarak mümkün olmaz veya ileride iyileştikten sonra o kadar hoş görünmez. İkincisi enini ve boyunu net şekilde belirtmenize gerek yoktur. Dövmenin yapılacağı zaman milimetrik değişiklikler bile yapılabilir dövmeye göre. O yüzden '10x14 cm olmazsa hayatta yaptırmam'  tribi sadece sağlıksız bir diyalog doğurur.

4. Popüler dövmeler

Sonsuzluk işareti, yazı, kuş gibi dövme klişeleri vardır. Her dönemde farklı dövme modaları vardır ama önemli olan bunun bilincinde olmaktır. Evet klişe dediğimiz dövmeleri yaptırabilirsiniz fakat bunun sadece sizde olduğunu düşünmeyin.

5. Bakım

Dövme bakımında her dövmecinin önerdiği şeyler vardır. Dövmeci güzelce bakımı anlatır fakat siz tabi ki gönlünüzce ne yapmak istiyorsanız yapabilirsiniz. Burada önemli olan yanlış yaptığınız bir şey sonucunda dövmeciyi mesul tutmamaktır. Dövmenizin iyi kalmasını istiyorsanız bunu sadece siz sağlayabilirsiniz.

6. Touch up

Touch up, bir süre sonra dövmenin üzerinden tekrar geçme anlamında veya var olan dövmeyi düzeltmek anlamında kullanılır. Eğer dövmenize touch up istiyorsanız mantıklı bir sebebi olmalı.' 'Bu siyahlar çok soldu'' diye dövmeciden touch up isterseniz paranıza yazık etmiş olursunuz çoğu zaman. Çünkü yeniden yapılan dövme, tekrar solacaktır. Tabi ki bazen de gerekebilir. Burada yine önemli olan dövmecinizin tavsiyesine uymaktır. Ve şu da unutulmamalıdır ki her yapılan touch up sonrası dövme biraz daha koyulaşır çoğu zaman. Çünkü belli bir yayılma olur sınırlarda. Ve gitgide daha koyu bir dövmeye sahip olabilirsiniz. O yüzden bunu 3 ayda bir düzelteyim tribinden kaçınınız.

7. El

Bu başlığın ayrı olarak açılması gerekiyordu. En çok talep edilen dövmelerdendir el dövmeleri. Fakat en az bilgi bilinendir de aynı zamanda. Lütfen el dövmelerini seçerken dövmecinizin direktifinden ayrılmayın. Elde birçok bölge aynı tepkiyi vermez dövmeye hatta. Bazı bölgeler hiç tutmazken, bazı bölgeler yayılır, bazılarında daha kalıcı ve net olacaktır. Ve her motif elin her yerine olmaz. İyi araştırın ve mantık yürütün ve tabi ki tavsiye alın uzmanından. Dövmenin hafif de olsa yayılan, flulaşan, solan bir şey olduğunu; dahası boyanın deriye işlendiğini unutmayın.

8. Diyalog

Sosyal medyadan dövmeciye attığınız mesajlar anında kontrol edilemeyebilir. Eğer işiniz acilse bunu telefon açarak veya sms, whatsapp gibi daha kolay ulaşılabilir yollarla yapın. Bunları söylemek sahiden çok saçma fakat bu yanlışlar yapılıyor. Maalesef hazıra konmayı seven, uğraşmayan bir toplumuz. Bunun kötü bir örneği de mesaj atarken kullanılan ve Türkçe hariç her dile benzeyen yazılar... Harflerin yerini bilmiyorsanız yazmayın. Bir iki harf hatasından bahsetmiyorum, sahiden hiçbir şekilde anlaşılamayacak kadar kötü yazanlar var. Ve tabi ki anlatım yeteneği olmayıp rastgele konuşanlar... Ne diyeceğinizi düşünün ve harflere bakarak yazın. Bu bu kadar zor olmamalı. Bunlara dikkat etmezseniz cevap alsanız bile çok alakadar bir cevap olmayacaktır.

9. Randevu

En önemli kısım olabilir randevu kısmı. Maalesef toplumca randevu özürlüsüyüz. İlk adım randevu isteme kısmı. Randevular kesindir, bu yüzden kafanızda bir şey yoksa randevu alma talebinde bulunmayın. Planlarınız belli değilse ve hatta randevu umurunuzda değilse, sakın almayın! Böyle örnekler çok. Özellikle yüz yüze alınmayan randevularda insanlar randevularını not bile etmiyor. Öylesine alıyor, gidip gitmeyeceğini kendisi bile bilmezken. Bu boş randevular karşı tarafa ne kadar saygısızca davranıldığının çok net bir ifadesi. Randevu alıyorsanız kendinizden emin olun. Randevu günü ise tam saatinde oraya ulaşın. Tabi ki iptal ya da ertelemeler olacaktır. Ama bu çok ekstrem durumlarda söz konusu olmalı ve son ana bırakılmamalı, haber verilmelidir. Ve tabi ki randevu isterken uygun bir dille isteyin. Unutmayın randevu 'talep ediyorsunuz'. Yani siz istiyorsunuz. Karşınızdaki insan yalvarmıyor size. O yüzden belli bir üslupla isteyin.

10. Klişeler

''Dövme ne kadar?''

''Dövme acıtıyor mu?''

''Steril misiniz?''

''Bu dövmeyi yapabilir misiniz?''

''Bu işin kursu var mı?''

''Kalıcı değil mi?''

''İleride sildirebilir miyim?''

''Dövme günah mıdır?''

Gibi sayısını düzinelerce arttırabileceğimiz klişe sorular vardır. Bu soruları tabi ki sorabilirsiniz. Sonuçta bu işin içinde değilsiniz ve insan işin mutfağını bilmiyorsa her şey kolay gözükür, bir o kadar da yabancı... Önemli olan şey şudur: Bu soruları sorarken bilinçli ve karşınıza saygı duyarak sormanız. Öncesinde ölçüp tartmanız. Düşünmeniz... Unutmayın karşınızdaki dövmeci binlerce defa bu soruları duydu. Bu sizin sorunuzu önemsemeyeceği anlamına gelmez ama soruyu güzel bir dille sormazsanız robotik duygusuz bir cevap alırsınız. Eğer özel bir ilgi bekliyorsanız ki dövme özel bir ilgi verilmesi gereken bir yapım sürecidir; o halde siz de ilgili davranın. Çünkü o sizin dövmeniz.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
09.08.2016

mis gibi.

31.01.2016

İplik söküğü ne lan?

29.05.2016

dövme yapmak güzel ama sildirmekte artık kolay olduğu için kurtuldum renkli dövmelerimden. Dövme sildirme videosu https://lazerestetikmerkezi.com/hizmet/lazerle-dovme-sildirme/

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ