Dört Yanımız Terör Saldırılarıyla Çevrilmişken Size İyi Gelebilecek 13 Tavsiye

Her gün başka bir ölüm haberine göz açıyoruz, her gün biraz daha can korkusuna kapılıyoruz. 

Terör korkusu nedir, aslında günlük yaşamlarımıza devam ederken zihnimizin gerisinde bizi içten içe tüketen stresle nasıl baş edilir?

Evden çıkmamak mı çözüm, ama olası bir terör saldırısının nereden geleceğini bilemiyoruz, en büyük korku kaynağı da bu.

Bu içerikte, naçizane, bu korkunun ne olabileceği ve bu konuda neler yapabileceğimize dair bazı paylaşımlar bulacaksınız.

Ömrünüz boyunca hiçbir terör saldırısına denk gelmeyebilirsiniz, ama sorun, bu ihtimaldir. Bu ihtimalin yaşattığı stres hayat kalitenizi düşürür.

Bir çocuğu 'Baban seni dövecek' diye tehdit ederseniz o baba o çocuğa o tokatı hiç atmasa da çocuk bu stres altında yaşamaya devam eder.

İnsanın en temel ihtiyaçlarının başında "güven" gelir, olası bir terör saldırısından kurtulmanın yolu "evden çıkmamak" olamaz.

Bir gün bu terörün iyiden iyiye büyüyüp kapınıza bir tekmeyle kıran ve içeri girip sizi katleden insanlar yaratmayacağı kesin değil.

Ölüm, beden sağlığının sonu; ölüm ihtimali, sürekli altında yaşadığımız ölüm tehdidi/stresi, akıl sağlının sonudur. Bunun farkına varın.

İnsan beyni, algısı büyüleyici biçimde güçlüdür, hissettiğimiz tehdidi yatıştırmayı, hayata devam etmeyi mümkün kılar.

Yaşamımızın çok az bir kısmını bilinç düzeyinde yaşarız, bilinçdışı sürekli işlemeye devam eder ve korkunuzu reddetseniz de arka planda o korku büyümeye devam eder.

1. Her şeyden önce korkunuzu kabullenin, korkmaktan, korkunuzu dile getirmekten çekinmeyin. Tek "mal varlığımız" canımız; ölüm karşısında herkes eşit ve savunmasızdır.

2. Teröre alışılmaz, terör normalleşemez. "Bana bir şey olmaz" demeyin, bu riskleri göz ardı etmeyin, olanı olduğu gibi görün ve bu şekilde kabul etmeye çalışın.

3. Profesyonel danışmanlık almayı, psikoloğa gitmeyi ciddi ciddi düşünün. Geç yaşta travma olmaz, diye bir şey yok, bu yaşadıklarımız hafife alınmayacak türden travmalar.

Psikolojik danışmanlık aldığınızda 'deli' olmazsınız, özellikle hayatı tehdit eden travmalar kişinin kendi içinde çözemeyeceği aksaklıklara neden olabilir.

4. Bir terör saldırısı sonrasında kalabalık yerlerden uzak durmak, çocuğunu okula göndermemek, evden dışarı çıkamamak kısa süreli olduğunda olağan tepkiler ama uzun süreye yayıldığında bir tür patoloji göstergesine dönüşüyor.

'Bir gün yolda yürürken kafana bir saksı düşer ve yine ölebilirsin' gibi basit fikirler kendinizi rahatlatmanıza yardımcı olabilir. Uzun süreli kaçınma eylemlerine girişmeyin.

5. Terör saldırılarında sosyal medyada korkunç bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıya kalırız. Kötü etkilendiğinizi hissettiğinizde bir süre ekrandan uzak kalmayı deneyin, doğru bilgi kaynaklarına erişmeye çalışın.

Terörden birebir etkilenmeseniz de sosyal medyada görebileceğiniz fotoğraflar, okuyacağınız yanlış bilgiler sizde travmaya yol açabilir. Soğukkanlılığınızı koruyun, sosyal medyayı bilinçli bir şekilde kullanın.

6. Konuyla ilgili her türlü tartışmadan bir süre uzak durun; özellikle görüş ayrılıklarından doğan tartışmalarla kendinizi, zihninizi yıpratmayın.

Söz konusu insan canı, bundan daha önemli bir şey yok.

7. Arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle bol bol bir araya gelin. Korkularınızı, tereddütlerinizi, yasınızı paylaşmaktan çekinmeyin. Korku, bir zayıflık emaresi değil, insani bir duygudur.

8. Özellikle ailenize daha çok zaman ayırın, onların varlığını kutsayın, endişelerinizi, korkularınızı onlarla paylaşın. Dediğimiz gibi, korku bir güçsüzlük belirtisi değildir.

Korkular ve endişelerin paylaştıkça hafiflediğini fark edeceksiniz.

9. Ailenizle ve sevdiklerinizle kısa süreliğine uygulayacağınız planlar yapın. Örneğin, olası bir terör saldırısında neler yapabileceğiniz gibi. İletişiminizi kuvvetlendirin.

10. Çocuklarınız varsa üzerinize düşen görev de artıyor. Unutmayın, çocuklarınız sizi örnek alır, sizin tavrınız onların tavrını belirler. Onlara güvende hissettirin.

11. Sizi rahatlatan şeylere daha çok vakit ayırın, hobileriniz varsa bunlarla daha çok haşır neşir olun. Örneğin sevdiklerinizle, ailenizle bir filme gidin, güzel bir müzik dinleyin, biraz kitap okuyun, komik videolar izlemeye çalışın.

Günlük hayatın devam ettiğini kendinize hatırlatacak eylemlerde bulunun.

12. Kısa vadede kendinizi zorlamayın. Kalabalığa karışmaya hazır değilseniz bunu yapmayın. Korkunuzu küçümsemeyin. Fakat uzun vadede bir paranoyaya kapılmadığınızdan emin olun.

Terör saldırıları kişilerde akut stres bozukluğu ve post-travmatik stres semptomlarına neden olabiliyor, ama yapılan araştırmalar, bir terör saldırısına tanıklık etmiş kişilerin korkularını yenebildiğini gösteriyor. Kendinize zaman tanıyın.

13. Unutmayın, yalnız değilsiniz. Terör saldırıları herkeste benzer duyguları açığa çıkarır, yalnız olmadığınızı bilin ve çevrenizdeki insanlarla dayanışma içinde olun.

Terör tüm dünyayı tesiri altına almış, çağımızın en şiddetli stres kaynaklarından biri. Unutmayın, bu korkularınızda, hislerinizde, telaşınızda yalnız değilsiniz. Herkes sizin gibi hissediyor. Bu duygu ortaklığının üzerine gidin.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
12.12.2016

14. akp lilerle konşmayın.

Pasif Kullanıcı
12.12.2016

Çok faydalı bir galeri olmuş.Çok şükür ki yakınlarımda bir yerler de patlama olmadı,ama ona rağmen kalabalık yerlerden korkuyorum,ister istemez 'ya olursa?' diye düşünüp paniklediğim çok oluyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ