Kapalıçarşı: Dört Binden Fazla Dükkanıyla Dünyanın En Fazla Ziyaret Edilen Turistik Mekanı Kapalıçarşı

İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruosmaniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan Kapalıçarşı, dünyanın en büyük çarşısı. Aynı zamanda dünyanın en eski çarşılarından da biri. Burada dört binden fazla dükkan ve 25 binden fazla çalışan bulunuyor. Gün içinde en yoğun zamanlarda burada 500 binden fazla insan bulunuyor. Yılda 91 milyon turisti ağırladığı söylenen Kapalıçarşı, dünyanın en fazla ziyaret edilen turistik mekanı olma özelliğine de sahip. 

Bu içeriğimizde Kapalıçarşı hakkında merak edilen tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte Kapalıçarşı gezi rehberi:

Kapalıçarşı'nın Tarihi

www.kulturportali.gov.tr

Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’da yer alan Kapalıçarşı’nın tarihi 15'inci yüzyılın ortalarına Fatih Sultan Mehmet Dönemi’ne kadar gidiyor. Osmanlı kurumlarını ayakta tutan en önemli uygulamalardan olan vakıf sistemine göre camilerin tamir ve bakım masrafları gibi çeşitli ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gelir getirici bir başka yapı meydana getirilirdi. Bu gelir getirici yapıların en önemlileri çarşılar olup Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya’ya gelir getirmesi için inşa edilen yapılarla 1461 yılında Kapalıçarşı’nın da temeli atılmış ve yıllar içinde yapılan eklemelerle giderek büyümüştür.

Kapalıçarşı, zaman içerisinde tüm bölgenin en önemli ticari merkezi haline gelmiş ve en zengin esnaflara ev sahipliği yapmıştır. Dünyanın  her yerinden gelen mücevherlerin ve kıymetli takıların ticaretinin yapıldığı Kapalıçarşı, bu yıllarda bir banka ve finans merkezi gibi de hizmet veriyordu. İstanbul’u ve Avrupalıların gözündeki Doğu yaşamını en iyi biçimde yansıtan yerlerden biri olarak görülen Kapalıçarşı, çok sayıda seyahat kitabında ve ressamların tablolarında kendine yer edindi.

Dünyanın en eski ve en büyük alışveriş merkezi olan Kapalıçarşı, 45 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu. Günümüzde İstanbul'a gelenlerin ilk uğradığı yerlerden biri. Ziyaretçi sayısı kimi zaman günde 500 bin kişiyi bile bulabiliyor. Kapalıçarşı'da halıdan çantaya, tekstil ürünlerinden altın ve gümüş takılara, antikalardan çinilere ve anılarınızı sonsuza kadar yaşatacak hediyelik eşyalara kadar her şeyi bulabilirsiniz. 

Tüm gününüzü Kapalıçarşı'yı gezmeye ayırsanız bile buranın içerisinde keşfetmediğiniz bir nokta mutlaka çıkacaktır. İstanbul’un tamamı gibi yeniyle eskiyi, gelenekselle moderni bir arada barındıran Kapalıçarşı'da bazı ürünler Osmanlı Dönemi mirası, bazıları ise modern dünyanın getirileri olarak nitelendiriliyor.

Kapalıçarşı Çalışma Saatleri

Kapalıçarşı çalışma saatleri şu şekilde:

  • Haftanın her günü: 10.00 - 18.00

NOT: Çalışma saatleri resmi tatiller ve bayramlarda değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle öncesinde mutlaka iletişim kanallarından bilgi almanızı öneririz.

Kapalıçarşı iletişim bilgileri:

Telefon: 02125191248

Web Sitesi: https://www.kapalicarsi.com.tr/

Kapalıçarşı'ya Nasıl Gidilir?

Kapalıçarşı'ya Anadolu yakasından gelmek için Marmaray'ı kullanabilirsiniz. Üsküdar‘dan Marmaray ile Sirkeci durağında indikten hemen sonra Kabataş-Bağcılar tramvay hattına aktarma yaparak tramvayın Beyazıt-Kapalıçarşı durağında indiğinizde Kapalıçarşı’ya ulaşabilirsiniz.

Kadıköy’den Eminönü istikametine giden vapurlarla karşıya geçtikten sonrasın da iskelenin karşısında mevcut olan ve  Bağcılar yönüne giden Kabataş-Bağcılar tramvay hattına binerek Beyazıt-Kapalıçarşı durağında inerek de Anadolu Yakasından ulaşım sağlayabilirsiniz.

Avrupa Yakasından Kapalıçarşı'ya geliyorsanız da bulunduğunuz yere göre toplu taşıma araçlarına binebilirsiniz. Bulunduğunuz yerden Kabataş-Bağcılar tramvay hattına aktarma yaparak Kapalıçarşı'ya ulaşabilirsiniz. Yalnızca Taksim bölgesinden Yenikapı-Hacıosman metrosuna binip, Vezneciler durağında inerek birkaç dakikalık yürüyüşle kolayca ulaşmak mümkün.

Kapalıçarşı konum ve adres bilgilerini kullanmak isterseniz şu bilgilerden faydalanabilirsiniz:

Adres: Beyazıt, Kalpakçılar Cd. No:22, 34126 Fatih/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Kapalıçarşı Ziyaretinden Önce Püf Noktaları

Bu püf noktalarını bilmeniz alışverişleriniz sırasında sizi kurtarabilir:

  • Israrlara Direnin: Herhangi bir ürüne göz ucuyla bile baktığınızı gören esnaf onu size satmak için müthiş bir çaba gösterebilir. Bu nedenle ısrarlara karşı dirençli olmanızda fayda var.

  • En İyi Fiyatlar: Kapalıçarşı'da çok az ürün nadir olarak bulunur. Bu nedenle beğendiğiniz ürünü ilk gördüğünüz yerden değil birkaç yeri gezerek satın almanızda fayda var.

  • Pazarlık: Kapalıçarşı'da genelde fiyatlar çok uçuk. Bu nedenle pazarlık yaparak ürün fiyatını en uyguna indirmeye çalışmalısınız.

  • Turistler: Kapalıçarşı'ya genelde yabancı turistler çok geliyor. Esnaf da bundan dolayı giyim kuşamınıza göre sizinle herhangi bir dilde konuşmaya çalışabilir. Bu tür durumlara hazırlıklı olabilirsiniz.

  • Açlık Durumunuz: Kapalıçarşı devasa bir yer ve burada yeme içme için de birçok işletme var. Dolayısıyla ünlü esnaf lokantalarını ve kahve molası için özel dükkanları da keşfedebilirsiniz.

  • Hangi Kapı?: Kapalıçarşı’nın toplam 22 kapısı var. En çok kullanılan iki kapısı, Beyazıt ve Nuruosmaniye. Bunun nedeni ise çarşının ana caddesi olan Kalpakçılar Caddesinin bu iki kapı arasında uzanması.

Kapalıçarşı Nasıl Gezilir?

Burası o kadar büyük ki gezerken çok kafa yormamak gerekiyor. En iyisi kafa yormadan, sakince ve kaybolmayı göze alarak gezmek. Zaten ilk kez geliyorsanız muhtemelen kaybolursunuz. 

Genel olarak bilmeniz gereken ise dikey ve yatay eksende boydan boya geçen iki caddenin olduğu. Yatayda Kalpakçılar, dikeyde ise Yağlıkçılar bulunuyor.

Kapalıçarşı Hakkında En İlginç Bilgiler

Tarihi çok eski zamanlara dayanan Kapalıçarşı hakkında sayısız bilgi var. Bunlardan en ilginç olanları ise şu şekilde:

  • Çarşıda her bir sokak bir meslek grubuna ayrılırdı. Şimdilerde de bu isimlendirmeler devam ediyor. Örneğin, Aynacılar, Hasırcılar, Kilitçiler, İpekçiler, Kürkçüler, Yorgancılar, Terlikçiler, Fesçiler gibi. Bazı meslek grupları yok olduğundan bu işlev tam olarak kullanılmasa da isimlerin halen devam ettiğini görebilirsiniz.

  • Çoğu meslek ve dükkanda babadan oğula aktarılan bir sistem vardı.

  • Mücevherat, silah gibi kıymetli ürünler İçbedesten'inde satılırken Sandal Bedesteni’nde ise ipek ticareti dönmekteydi.

  • Orta Çağ’da burada restoranlar bulunmuyordu ve herkes kendi yemeğini getiriyordu.

Kapalıçarşı'daki Bedestenler

Zamanında Kapalıçarşı'da bedestenler çok önemli işlevlere sahipmiş. Günümüzde bazı işlevlerini yitirmiş olsa da halen sürdürülüyor. Kapalıçarşı'daki bedestenler şu şekilde:

  • İç Bedesten (Cevahir Bedesteni): Cevahir Bedesteni için Kapalıçarşı’nın kalbi deniyor. Burada geleneksel atmosferi sonuna kadar hissedebilirsiniz. Eskiden olduğu gibi bugün de mücevharatçıların, kuyumcuların ve antikacıların yer aldığı bir yer.

  • Sandal Bedesteni: Nuruosmaniye Kapısı tarafında kalan Sandal Bedesteni zamanında kumaş, iplik, halı alışverişinin olduğu yermiş.

Kapalıçarşı Hanları

Burada tüm dünyadan gelenlerin konaklaması için hanlar da inşa edilmiş. Günümüze ulaşan hanlardan bazıları ise şunlar:

  • Zincirli Han

  • Cebeci Han

  • Çuhacı Han

  • Kalcılar Han

Kapalıçarşı'dan Ne Alınır?

Kapalıçarşı'da her türden eşyayı bulabilirsiniz. Buradan mutlaka almanız gereken ürünler ise şu şekilde:

  • İznik çinisi

  • Cam ürünler

  • Deri ürünler

  • Ev tekstili ürünleri

  • Halı ve kilim

  • Antika eşyalar

  • Takılar

  • Geleneksel sanatlar

  • Özel yapım eşyalar

Kapalıçarşı'da Yeme İçme

Her gün 25 binden fazla esnaf burada çalışıyor. Aynı zamanda günlük 500 bini bulan ziyaretçi sayısı da var. Dolayısıyla burada lokantalar da yarış halinde. Kapalıçarşı'da çoğunlukla esnaf lokantaları tercih ediliyor. Lokantalar, eşsiz lezzetteki yemekleriyle ziyaretçilerine şölen yaratıyor.

Burada bazı restoranlar ve lokantalar, ünlü şef ve gurmelerin de önerileri arasında yer alıyor. Zaten Kapalıçarşı'ya geldiğinizde nerenin iyi nerenin de kötü bir yer olduğunu kalabalıklığından anlayabilirsiniz.

Yemekten sonra kahve molası vermek isterseniz çok meşhur kafeler de Kapalıçarşı'da bulunuyor. Kahve eşliğinde nostalji yapmak için özel tasarlanan mekanlarda Kapalıçarşı alışverişinize kısa bir mola verebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
24.10.2022

Kapalı çarşı pazar günleri çalışmaz, yanlış bilgi vermeyin

24.10.2022

Sapık dolu sik gibi bir yer. Kadınların erkek kılığında gitmedi makuldur.

24.10.2022

Eski hali kalmadı, her geçen gün daha da üzücü bir değişim yaşıyor. Yeni Tahtakale olmaya aday. Otantik bir pazardan tekstil/ayakkabı çarşısına dönüşüyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ