Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’da yer alan Kapalıçarşı’nın tarihi 15'inci yüzyılın ortalarına Fatih Sultan Mehmet Dönemi’ne kadar gidiyor. Osmanlı kurumlarını ayakta tutan en önemli uygulamalardan olan vakıf sistemine göre camilerin tamir ve bakım masrafları gibi çeşitli ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gelir getirici bir başka yapı meydana getirilirdi. Bu gelir getirici yapıların en önemlileri çarşılar olup Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya’ya gelir getirmesi için inşa edilen yapılarla 1461 yılında Kapalıçarşı’nın da temeli atılmış ve yıllar içinde yapılan eklemelerle giderek büyümüştür.
Kapalıçarşı, zaman içerisinde tüm bölgenin en önemli ticari merkezi haline gelmiş ve en zengin esnaflara ev sahipliği yapmıştır. Dünyanın her yerinden gelen mücevherlerin ve kıymetli takıların ticaretinin yapıldığı Kapalıçarşı, bu yıllarda bir banka ve finans merkezi gibi de hizmet veriyordu. İstanbul’u ve Avrupalıların gözündeki Doğu yaşamını en iyi biçimde yansıtan yerlerden biri olarak görülen Kapalıçarşı, çok sayıda seyahat kitabında ve ressamların tablolarında kendine yer edindi.
Dünyanın en eski ve en büyük alışveriş merkezi olan Kapalıçarşı, 45 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu. Günümüzde İstanbul'a gelenlerin ilk uğradığı yerlerden biri. Ziyaretçi sayısı kimi zaman günde 500 bin kişiyi bile bulabiliyor. Kapalıçarşı'da halıdan çantaya, tekstil ürünlerinden altın ve gümüş takılara, antikalardan çinilere ve anılarınızı sonsuza kadar yaşatacak hediyelik eşyalara kadar her şeyi bulabilirsiniz.
Tüm gününüzü Kapalıçarşı'yı gezmeye ayırsanız bile buranın içerisinde keşfetmediğiniz bir nokta mutlaka çıkacaktır. İstanbul’un tamamı gibi yeniyle eskiyi, gelenekselle moderni bir arada barındıran Kapalıçarşı'da bazı ürünler Osmanlı Dönemi mirası, bazıları ise modern dünyanın getirileri olarak nitelendiriliyor.
Kapalı çarşı pazar günleri çalışmaz, yanlış bilgi vermeyin
Sapık dolu sik gibi bir yer. Kadınların erkek kılığında gitmedi makuldur.
Eski hali kalmadı, her geçen gün daha da üzücü bir değişim yaşıyor. Yeni Tahtakale olmaya aday. Otantik bir pazardan tekstil/ayakkabı çarşısına dönüşüyor.