Dondurucu Soğuklardan Aşırı Sıcaklara Uzay Boşluğunda Isının Kaç Derece Olduğunu Sizi İçin Araştırdık

Uzaya korumasız şekilde maruz kalsaydınız ne olacağını hiç merak etmiş miydiniz? Oksijen eksikliği ve yavaş yavaş boğulmanın yanı sıra, sizi hemencecik öldürmeyecek, ancak evrendeki son saniyelerinizi çok tatsız hale getirebilecek aşırı sıcaklıklara da maruz kalırdınız. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Dünya'nın çevresindeki uzay ne kadar soğuktur?

Öncelikle evimize yakın yerlerden başlayalım. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) yerden sadece 400 kilometre yükseklikte bir yörüngede döner, ancak atmosferin koruması olmadan Dünya'da görülmeyen aşırı sıcaklıklara maruz kalır. En soğuk zamanlarda termometreler, saf propil alkolün bile donduğu bir sıcaklık olan -157 °C'yi görebilir. Bu, ISS Dünya'nın arkasından geçerken yaşanır. İstasyon güneş ışığına geri döndüğünde, sıcaklık 121 °C'ye kadar çıkar. Ay'da da gündüz ve gece arasında benzer uç noktalar görülür. Gezegenler arası uzaydaki sıcaklık, Güneş'e ne kadar yakın bir bölgede bulunduğunuza göre değişebilir. Ayrıca inanılmaz derecede yüksek sıcaklıklara ulaşmak için Güneş'e çok yaklaşmanıza gerek yoktur.

Herhangi büyük bir kozmik objenin yakınında sıcaklık değişimleri görülebilir.

Yıldızlar, kara delikler, gezegenler ve diğer objeler çevre sıcaklığı için büyük önem taşıyan faktörlerdir. Ama kozmosun sıcaklığını genel olarak da ölçebiliyoruz. Bu ölçüm, evrende engelsiz hareket edebilen ilk ışık olan Kozmik Mikrodalga Arka Planı'ndan gelmektedir. Erken evrende her şey o kadar sıcaktı ki, ışık sürekli olarak atomlardan elektron koparıyor, emiliyor ve bu süreçte yayılıyordu. Evrenin genişlemesi nedeniyle bu ışık serbest kalana kadar evren soğumaya başladı.

Evren o zamandan beri genişlemekte ve soğumaktadır.

Şimdilerde -270.4°C'lik genel bir sıcaklığa sahip olduğu düşünülmektedir, ki bu da mutlak sıfırın sadece birkaç derece üzerindedir. Bir maddenin ne kadar sıcak olduğu, esasen parçacıklarının ne kadar enerjik olduğudur: daha fazla enerji daha fazla ısı demektir. Mutlak sıfırda, parçacıklar sıfır enerjiye sahiptir ve hareketsizdir. Evrende kesinlikle daha sıcak yerler vardır; hatta süper kütleli kara delikler tarafından hızlandırılan madde jetleri ve yerçekimi tarafından çekilen gaz sayesinde galaksiler arası boşlukta bile sıcak bölgeler olabilir. Şaşırtıcı bir şekilde, Kozmik Mikrodalga Arka Planı'ndan daha soğuk yerler de vardır. Örneğin Boomerang Bulutsusu bu bölgelerden biridir. Araştırmacılar hala bu bölgenin neden evrenin geri kalanından biraz daha soğuk olduğunu anlamaya çalışıyorlar.

Uzay giysileri insanları sıcak tutmak için tasarlanmamıştır.

Dış sıcaklık ne olursa olsun astronotları rahat bir sıcaklıkta tutmak için tasarlanmıştır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu durum Dünya çevresinde çok fazla değişime uğrayabilir.

Hafif yalıtım malzemelerinin geliştirilmesi, astronot güvenliğini garanti etmek için etkili olmuştur.

NASA buna, 'ışıltılı bariyer' diyor. Bu malzemeler binalarda, acil durum battaniyelerinde, aydınlatma armatürlerinde ve hatta cep telefonu kılıflarında kullanılmaktadır. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

DART'ın Çarpışma Hedefi Olan Dimorphos Artık 10 Bin Kilometre Boyunca Uzanan Bir Kuyruğa Sahip
Son Dönemlerde Sıkça Duyduğumuz James Webb Uzay Teleskobu'nun Geçmişi Nasıl Görebildiğini Biliyor muydunuz?
Uzaya Gönderilecek Uzay Araçlarının Neden Sadece Belli Dönemlerde Fırlatılabildiğini Açıklıyoruz

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
15.10.2022

Geldi gönlümün efendisi süper içerik olmuş 👏🏻👏🏻 Aklıma bir şey takıldı bir kaza olsa acaba ilk soğuktan dolayı mı oksijensizlikten mi ölür bir astronot ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ