Dondurma Gibi Soğuk Besinler Tükettikten Sonra Oluşan Baş Ağrısının Altında Yatan Sebep Ne?

Hava ne kadar sıcak olursa olsun bazen soğuk bir besini hızlıca tükettiğimizde başımıza keskin bir ağrı saplanır. Peki, bunun nedeni ne? Ferahlamak için yediğimiz dondurmanın böyle bir etkisi neden var? Bu sorunun cevabını içeriğimizde veriyoruz, buyurun👇

Beyin donması nedir?

Beyin donması veya bilimsel adıyla 'sfenopalatin ganglionöralji', soğuk bir şey yedikten veya içtikten hemen sonra başınızda hissettiğiniz şiddetli ağrıdır. Hatta bazı insanlar soğuk havaya maruz kaldıklarında bu hissi yaşarlar.

Beyin donması neden olur?

Bilim insanları bu konuda hala kesinliğe ulaşmasalar da bir teoriye göre soğuk maddenin damağın arkasında bir sinir kümesi olan sfenopalatin ganglionu uyarmakta ve bu durum ağrı olarak hissedilmekte. Diğer teori ise ağzın çatısındaki kan damarlarının ve sinüslerin ağızdaki sıcaklık düşüşü nedeniyle tekrar genişlemeden önce hızla daralmasını neden olarak göstermekte.

2012'de yapılan bir çalışmada, on üç gönüllü beynin arterlerinin kan akışını analiz eden non-invaziv* ekipmanına bağlandı. Daha sonra, beyin donmasını hissedene kadar damaklarına temas eden bir kamışla buzlu su yudumladılar.

Ağrı öncesi, sırası ve sonrasında kan akımları, kan basınçları ve nabızları analiz edildi. Böylelikle araştırmacılar, buzlu su içmenin beynin bazı kan damarlarındaki kan akışını artırdığını keşfetti. Bu da beyin donmasının beynin soğuğa verdiği bir tepki olduğunu göstermekte.

*Bir tür tıbbi destek yöntemi.

Beyin donması kimlerde görülür?

Beyin donması hakkındaki çalışmaların sayısı bir hayli az. Buna karşın beyin donması topumda oldukça sık görülmekte.  Ayrıca migreni olan kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksek.

'Migreni olan kişinin beyni duyusal uyaranlara karşı daha hassastır, bu nedenle migreni olan kişilerde dondurma veya soğuk herhangi besin tüketmelerinin ardından beyin donmasının şiddetinin daha fazla olduğunu görüyoruz. İlginç olan şu ki; bazı migren hastalarımız başlarına buz koymanın, soğuk duş almanın veya soğuk suda yüzmenin migrenlerine iyi geldiğini belirtiyor.'

-__Katy Munro, __Baş ağrısı alanında uzman

Beyin donması tehlikeli midir?

Beyin donması ağrılı olabilse de endişe edilecek bir durum değildir.

Beyin donması nasıl önlenebilir?

Yeme hızı ile beyin donmasının arasında bir bağlantı olduğu düşünülmekte. 2002'de yayınlanan bir çalışmada, Kanada'daki yüz kırk beş ortaokul öğrencisi iki gruba ayrıldı; bir gruba verilen dondurmaları otuz saniyeden fazla sürede  yemeleri söylenirken, diğer gruba aynı miktardaki dondurmayı beş saniyeden daha kısa sürede yemeleri istendi. Araştırmacılar, dondurmayı hızlı yiyen grupta yetmiş üç öğrenciden yirmisinin beyin donması yaşadığını, dikkatli yiyen grupta ise yetmiş iki öğrenciden sadece dokuzunun beyin donması yaşadığını kaydetti.

Bilim insanları çalışmanın geniş çaplı olmadığını söylese de dondurma yemenin beynin donma riskini ikiye katlayabileceğine dair kanıtlar sunduğunu belirtmekte.

Beyin donmasını önlemek için yapılacak en iyi şey, soğuk besinler tüketirken daha küçük lokmalar veya yudumlar almaktır. Özdenetiminiz bunu yapmak için çok zayıfsa soğuk yiyecekleri hayatınızdan çıkarın.

Beyin donmasının çaresi nedir?

Ağrı kesici kullanmanın bir anlamı yoktur çünkü ilaçlar etkisini gösterdiğinde bu his zaten geçmiş olacaktır. Bu ağrıdan kurtulmak için damağınızı mümkün olduğunca çabuk ısıtmaya çalışın. Bunu dilinizi damağınıza bastırarak ya da sıcak bir şeyler içerek yapabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

İktidarsızlıktan Kas Zayıflığına... Evlerimizde Oluşan Küflerin İnsan Vücudundaki Etkileri
Rahat Bir Uyku İçin Kullanılan Göz Bantlarının Daha Önce Duymadığınız Yararları
Dişlerinizi ve Diş Etlerinizi Sağlıklı Tutmanıza Yardım Edecek Birbirinden Basit Yöntemler

Popüler İçerikler

Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!