Domuz Gribi Yayılıyor

Türkiye’de domuz gribi teşhisi ve şüphesi ile hastaneye yatırılan kişilerin ve ölümlerin sayısı artıyor. Virüs, son 3 günde 7 ilde daha tespit edildi. Türk Toraks Derneği bu hastalığın şu an Türkiye’de en çok görülen grip virüsü olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanı 12 ölümde H1N1 virüsü tespit edildiğini açıkladı.

onedio.com

Son üç günde yüksek ateş ve kusma şikayeti ile Türkiye’nin dört bir yanında hastanelere başvuranların sayısı 40’dan fazla. Bunlardan en az 5’i hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, yaptığı açıklamada tespit edilen 12 ölümde H1N1, yani domuz gribi tespit edildiğini açıkladı. Türk Toraks Derneği bu hastalığın şu an Türkiye’de en çok görülen grip virüsünün bu olduğunu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın ise 20 milyon kişinin risk grubunda olduğunu açıkladı.

Türkiye’nin dört bir yanında aynı şikâyetler, teşhisler ve ölümler

Cuma günü Nevşehir, Kütahya, Konya, Manisa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve daha birçok şehirde yüksek ateş ve kusma şikâyeti ile vatandaşlar hastaneye başvurdu. Bir günde domuz gribi şüphesi ile insanların hastaneye yatırıldığı, teşhisi konulduğu olayların bazıları ve ölümler şu şekilde:

Adıyaman’ın Besni İlçesi'nde yaşayan Aysel Yıldız, 4 Ocak Pazartesi günü yüksek ateş şikayetiyle Besni Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Yıldız, acil serviste yapılan ilk tetkiklerin ardından H1N1 virüsü taşıdığı şüphesiyle Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Hastanede karantinaya alınan Yıldız, gece saatlerinde hayatını kaybetti. Yıldız'ın cesedi morga konuldu.

Nevşehir’de yüksek ateş ve grip nedeniyle Devlet Hastanesi’ne gelen dört kişiden birinde domuz gribi tespit edildi. Diğer üç hastadan alınan numunelerin gönderildiği Ankara’daki laboratuvardan sonuç bekleniyor

Konya'da domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 4 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti.

Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırılan 53 yaşındaki Meral Kaçira'da, domuz gribi (H1N1) virüsü tespit edildiğini doğruladı.

Gaziantep'te grip rahatsızlığı nedeniyle hastaneye başvuran bir kadına domuz gribi teşhisi konuldu. Bir başka kadında görülen şikayetler ise domuz gribi şüphesi uyandırdı.

Şanlıurfa'da bir kişi domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetti, 3 kişi ise tedavi altına alındı. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Yoğun Bakım Servisi domuz gribi endişesi ile gelecek hastalar için boşaltıldı.

Domuz gribinden geçtiğimiz hafta 2 kişinin hayatını kaybettiği Adana’da bir çocuk aynı teşhisle tedavi altına alındı.

Kahramanmaraş'ta vatani görevini yapan 20 yaşındaki Tayfun Ay, domuz gribi şüphesiyle Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde karantinaya alındı.

Kütahya’da domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 2 kişinin durumlarının iyi olduğu belirtildi.

“20 milyon kişi risk grubunda”

Akdenidz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, en yüksek oranda H1N1 virüsü ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, 'Ülkemizde yaklaşık 20 milyon kişi risk grubunda. Ancak şu ana kadar bu gruptakilerin yüzde 10'u H1N1 gribine karşı aşı oldu' dedi.

Gribin yoğun gerçekleştiği bir dönemde olunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, mevsim değişkenliği ve hava şartlarının bu virüsün artmasında önemli rol oynadığını, ancak bundan sonraki dönemde azalmaya başlayacağının kesin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yalçın, 'Grip hastalığı ya da griple ilgili komplikasyonların gelişiminde şu anda H1N1 daha çok ön planda. Türkiye'de 6 merkezde kurulan laboratuvarlara 17 ilden düzenli veriler gönderiliyor. Bu veriler daha sonra Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanlığı tarafından değerlendirilip grafik oluşturuluyor. Geçen yıl H1N1'in ön planda olduğunu, bunu da H3N2'nin izlediğini görüyoruz. Daha az da diğer virüsler ön planda' diye konuştu.

Gebelerde ölü doğum ve düşük tehlikesi

Prof. Dr. Yalçın, bugün görülen H1N1'in 2009 yılında 'domuz gribi' olarak tabir edilen virüs olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

'Gribin değişik komplikasyonları var. Kendisi değil de daha sonra oluşan primer ya da sekonder zatürree çok tehlikeli. Gebelerde ölü doğumlar, düşükler ya da nadir kalp kapağını tutabilen rahatsızlıklar olabiliyor. Dolayısıyla ya da multiple (çoklu organ yetmezlikleri) özellikle ümminsüpresif hastalar (bağışıklık sisteminin bozulması) veya altta yatan kanser hastalığı, başka bir kronik metabolik hastalığı olan bireylerde hastalık daha ağır seyredebiliyor. Kronik karaciğer, akciğer hastaları ya da kronik böbrek hastalığı olan bireylerin mutlaka düzenli aşı yaptırmasını öneriyoruz.'

Hastalıklı bireyler işe gitmesin

Prof. Dr. Yalçın hasta olanların işe gitmemesinin salgının ivmesini azaltacağını da ekledi:

'Bir kere hastalıklı bireylerin kesinlikle işe gitmemesi gerekiyor. Hastalıklı çocukların okula gönderilmemesi gerekiyor. Aile içinde özellikle el yıkama oranlarını yükseltmek gerekir. Grip hastalarının mutlaka evde istirahat etmesi öneriliyor. Aksırma ve öksürürken elimiz ile ağzımızın kapatılmasına dikkat etmek şart. Her türlü aktiviteden sonra el yıkamamız virüslerin hastalık yapmasını önleyecek en önemli hususlardan biri olarak öngörülebilir'

“En sık görünen grip virüsü”

Göğüs hastalıkları uzmanları ve solunum hastalıkları alanında çalışan hekimler tarafın kurulmuş olan Türk Toraks Derneği, Türkiye'de 2009 yılında ilk olarak saptanan domuz gribi (H1N1) virüsünün şu anda en sık görülen grip virüsü olduğuna dikkat çekti.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, gribin, influenza virüsü denen hastalık etkeniyle oluştuğunu, influenza virüslerinin A, B ve C adında 3 ana tip ve birçok alt tipten oluştuğu belirtildi. Bulaşıcı bir hastalık olan gribin çok sayıda insanı etkileyen salgınlara yol açabileceği, bunların epidemi ve pandemi şeklinde ortaya çıkabildiği, epidemi şeklinde ortaya çıkan salgının bir topluluk veya bölgede görüldüğüne işaret edildi. Pandemi denen salgın türünün ise birçok ülkede epidemilerin yaygın olarak görülmesi şeklinde tanımlanabileceği belirtildi.

Gribin oluşma süreci ile ilgili bilgi de verilen açıklamada, influenza virüsünün antijenik yapısında küçük değişiklikler yaparak mevsimsel epidemilere neden olduğu, sonbahar kış aylarında yüksek ateşli solunum yolu enfeksiyonlarının aniden artışının influenza epidemisini, yani grip salgınını düşündürmesi gerektiği de aktarıldı. Epideminin 2-3 haftada en yüksek düzeye ulaştığı ve 5-6 hafta sürdüğü, tüm ayaktan ve yataklı tedavi kurumlarına başvuruları arttırdığı vurgulandı.

'Vefat edenlerin içinde de H1N1 teşhisi koyduğumuz vaka sayısı da 12'

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'Şu an itibariyle domuz gribi teşhisiyle salt ölen vaka sayımız 2 ama domuz gribi H1N1 virüsünün de etken olduğu ilave hastalıklarında olduğu böbrek yetmezliği, kardiyovasküler hastalıklar, immün sistem yetersizliği gibi, 65 yaşın üzerinde farklı sağlık sorunları olup da vefat eden ve bu vefat edenlerin içinde de H1N1 virüsü teşhisi koyduğumuz vaka sayısı da 12'

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
YORUMLAR
09.01.2016

Anlaşılan ilaç firmaları yine parasız kalmış.

09.01.2016

Koordinat yolla geçerken atayım.

Pasif Kullanıcı
09.01.2016

Domuz Gribi her sene yakalandığımız 3 gün salya sümük yatıp düzelip sonra 'Hiç değilse sinüsler temizlendi hehehe.' yaptığımız gribin şekil verilmiş hali. Şöyle açıklayabiliriz, bir adam zatürreden öldü diyelim. İlaç firmaları başlar hemen 'DOMUZ GRİBİİİ' diye, bazı ilaç firmalarının gözünün içine bakan labarutuarlar ve doktorlar sponsorluk için hemen kamera karşısında geçer. 'Domuz gribi H1N1 virüsü olarak geçer...' falanda filanda böyle gider. İlaç firmaları hiçbir işe yaramayan bir ilaç çıkartırlar ve milletin bütün paraları gider. Sonra başka birisi veremden ölür gene aynı muhabbet olur. Bu tür haberlerin çoğunluğu bunun gibi.

09.01.2016

Domuz gribi değil. Bildiğimiz yüksek ateşli ve geç tespit edildiğinde kişiyi ölüme dahi götürebilecek olan ve hatta gördüğünüz gibi götüren grip. Tavukmuş, domuzmuş.. Bunlar ilaç şirketlerinin yeni üretip denedikleri yada hem kendi hemde sattıkları ecza depolarındaki stokları bitirmeye çalıştıkları aşılar.. Yerlerine yenileri gelsin ki para gelsin.. Normal grip dense kimse aşı olmaz çünkü.. Ben de dün 39 derece ile griptim. Novalgin 3 lüsünü çaktılar sapasağlam çıktım. Bol bol su için, c vitamini tüketin ve öksürük yada balgam için şurup, asist yada c sandoz için..

TÜM YORUMLARI OKU (19)