Domates Nasıl Ekilir? Domates Ekiminde Püf Noktalar Nelerdir?

Son yıllarda artan salgın hastalıklar ve insanların yaşamlarında oluşan değişiklikler insanların sağlıklı yaşama geçmesine neden oldu. Sağlıklı yaşam için ilk adımlardan biri de doğal beslenme ve hareket oluyor. Özellikle beslenme ile vücuda alınan vitamin ve mineraller bağışıklığı yükseltirken vücudu birçok hastalıktan koruyor. Pandemi dönemiyle beraber insanlar doğal beslenmeye hatta ve hatta kendi besinini kendi yetiştirmeye başladı. Son yıllarda revaçta olan yenilebilir bitki yetiştirme konusunda en çok ekilen bitkilerden biri de domates oluyor. Birçok kişi domatesin nasıl ekildiğini merak ediyor. Peki, domates nasıl ekilir? Domates ekiminin püf noktaları nelerdir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

Yaz aylarının en sevilen besinlerinden biri olan domates, çok rağbet görmesinden dolayı seralarda üretimi arttırılarak kış aylarında da tezgahlarda yerini alıyor. Fakat dalından koparıp yediğimiz ve kendi yetiştirdiğimiz domatesin yerini hiç biri tutmuyor. Bu yüzden birçok kişi kendi domatesini kendi yetiştirmek istiyor. Domates yetiştirmek oldukça basit bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalara uyulduğunda sizde domatesinizi kendiniz yetiştirebilirsiniz. Fakat hepsinden önce domates ekimini bilmeniz gerekmektedir. Domatesin nasıl ekildiğine ve domates ekiminin püf noktalarına dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Domates Nasıl Ekilir? Domates Ekiminin Püf Noktaları Nelerdir?

  • 1.Domates yetiştirmenin ilk aşaması : İlk olarak domates tohumlarını çimlendirerek işe başlamanız gerekiyor. Bu işlem için plastik küçük külah gibi bölmeleri olan çimlendirme tepsisi alabilirsiniz. Genellikle yapı marketlerde ya da büyük seralarda bulabilirsiniz. Bu tepsilerin içindeki derin alanları bahçe toprağıyla doldurunuz. Ardından toprağın üzerini hafif şekilde açınız ve tohumlarınızı buraya yerleştiriniz. Üzerini 1 cm geçmeyecek şekilde toprakla örtünüz.

  • 2. Aşamamız : Ektiğimiz tohumların çimlenebilmesi için onları gölge ve sıcak olan bir ortama alalım ve üzerlerine bir sprey şişe yardımıyla hafif su püskürtelim. Bu işlemi toprağı nemli tutacak şekilde tekrarlayalım. Toprak asla ne kuru nede çok sulu olacak, nemli kalması yeterli. Bu işlemin sonucunda kısa bir zaman sonra tohumlarımız çimlenecek küçük yeşil yeşil toprağımızın yüzeyinde görünür hale gelecektir .

  • 3.Aşamamız : Çimlenen domates tohumlarımızı şimdi birazcıkta güneşle buluşturma vakti. En az iki hafta kadarda güneşi rahatlıkla görüp serpilecekleri alanlarda tutalım. Tamamen kökleri kalınlaşıp bireysel olarak kendilerine destek olabilecek kıvama gelene kadar aynı kapların içinde kalmalıdırlar ve sulama işlemimizi yine sprey şişesiyle nemli kalacakları kadar sulama yapmalıyız. Fazla su daha küçük olan fidelerimizi çürütür.

  • 4.Aşamamız : Artık çimlenme işlemini başarıyla tamamlamış ve bir fide şeklini almış domateslerimizi saksılarıyla buluşturma zamanı geldi. Domates fidelerimiz için onların ilerideki ulaşacakları büyüklüğü hesap ederek bir saksı alın. Saksınızın tabanındaki deliklerin büyüklüğüne dikkat edin sulamalardan sonra fazla suyu tahliye edebilecek büyüklükte olsun. İyi bir gübre ve toprak karışımıyla saksımızı dolduralım, ardından bir çubuk yardımıyla saksımızın tam ota kısmından fidemizin içine rahat yerleşebileceği bir delik açalım ve fidemizi bu deliğe yerleştirip hafifçe kapatalım ve can suyunu verelim.

  • 5.Aşamamız: Saksımıza aldığımız domates fidelerini güneş alabilecekleri alanlara yerleştirin. Sulama işlemini sabahın ilk saatlerinde yapmanız yada akşam üstü olan vakitlerde yapmanız iyi olacaktır. Yani sulama vakitlerinin güneşin en kızgın olduğu saatlerde yapmayınız bu domatesinizin yanmasına sebep olur.

  • 6.Aşamamız : Yukarıda yazmış olduğumuz tüm aşamaları başarıyla tamamladıktan sonra sağlıkla büyüdüğünü size kanıtlamak için 2 ila 3 ay sonra çiçekler açmaya başlayacaktır. Buda sizlere her bir çiçeğin domatese dönüşeceği müjdesidir. Artık domateslerimiz yeşil yeşil kendilerini göstermeye başladığında saksımızı daha çok güneşi alabileceği alanlara koyalım ki domateslerimiz biran önce kızarsın. Eğer domateslerimizi bahçemizde yetiştirmek istersek tüm aşamaları aynı şekilde izleyin ve sadece saksı zamanı geldiğinde fidelerinizi bahçe toprağına dikiniz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Maydanoz Nasıl Ekilir? Maydanoz Güneş Sever mi?
Kaktüs Nasıl Ekilir? Kaktüs Ekiminde Püf Noktalar Nelerdir?
Patates Nasıl Ekilir? Patates Ekiminin Püf Noktaları Nelerdir?
Saksıya Sarımsak Ekimi Nasıl Yapılır? Evde Sarımsak Ekiminin Püf Noktaları...

Popüler İçerikler

Ahmet Kural'ın Başrolünde Oynadığı TRT Tabii Dizisi Gassal'ın Tanıtım Afişleri Tepki Çekti!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı