Dolmabahçe Has Ahırları’ndan Beşiktaş’ın Efsane Stadyumuna: İnönü’nün İlginç Hikayesi

İnönü Stadyumu’nun bulunduğu alan futbol sahası olmadan önce Dolmabahçe Sarayı Has Ahırları’na ev sahipliği yapıyordu. Peki bu tarihi dönüşümü hiç duydunuz mu? İşte detaylar...

Kaynak

Beşiktaş taraftarlarının tutkusunu yansıtan İnönü Stadyumu'nun olduğu yerde bir zamanlar Dolmabahçe Sarayı Has Ahırları bulunuyordu.

1930’lu yıllarda sarayın atlarına hizmet eden bu ahırların içindeki eşyalar hilafetin kaldırılmasından sonra hızla satıldı ve ahırlardaki atlar, Karacabey Damızlık Çiftliği’ne gönderildi.

Bu süreç tarihin derinliklerine gömülen bir değişimin habercisiydi. 1930’lar İstanbul’da büyük bir dönüşüm dönemini işaret ediyordu. Yavaş yavaş şehre modern bir yüz kazandırılmaya başlandı.

Kırtasiye Deposundan, Beşiktaş’ın Efsanesine...

Birçok kişi İnönü Stadyumu’nun tarihi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayabilir. Ancak stadyumun yapılmasından önceki dönemde 1930’lu yıllarda o alanın Maliye Bakanlığı’na ait bir kırtasiye deposu olarak kullanıldığını duymak oldukça şaşırtıcı.

Dolmabahçe Sarayı'nın prestijli geçmişi dönemin ihtiyacı doğrultusunda endüstriyel bir alana dönüştü. Ancak bu tarihi dönüşüm çok uzun sürmedi.

1939 yılında Beşiktaş’ın yeni bir simgesi doğması için ilk adımlar atıldı ve Dolmabahçe Sarayı Has Ahırları yıkıldı. İnönü Stadyumu için hazırlıklar başladı. 1947 yılında İstanbul’un kalbi olan Beşiktaş’ta 20. yüzyılın en önemli spor komplekslerinden biri olan İnönü Stadyumu resmen açıldı.

Yıkım, Yeniden Yapım ve Efsaneleşen Beşiktaş Stadyumu...

İnönü Stadyumu adını Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’den alarak zaman içinde bir futbol mabedi haline geldi. Ancak yapının ömrü oldukça kısa oldu.

2013 yılında stadyumun modernize edilmesi için yıkım kararı alındı ve aynı yere yeni bir yapı inşa edilmek üzere çalışmalar başladı. 2016 yılında Beşiktaş JK’nin futbol takımının maçlarını oynadığı modern Beşiktaş Stadyumu olarak yeniden hayat buldu.

Bugün İnönü Stadyumu adıyla bildiğimiz bu alan Beşiktaş’ın simgesi olmanın ötesinde İstanbul’un zengin tarihinin de bir mirasıdır. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e, ekonomiden spor kültürüne kadar birçok değişim ve dönüşümü bünyesinde barındıran bu mekan yalnızca futbolseverlerin değil tarihe ilgi duyanların da ilgisini çekiyor.

Beşiktaş’a adım attığınızda bu tarihi stadyumun köklerine bakarak şehrin yıllar içinde geçirdiği devasa değişimlere şahit olabilirsiniz. Dolmabahçe Sarayı Has Ahırları’ndan, kırtasiye deposuna ve nihayetinde Beşiktaş’ın efsane stadyumuna… Sizce de ilgi çekici bir hikaye değil mi?

İlginizi Çekebilir:

Titanik'te Cankurtaran Filikalarının Neden Yetersiz Olduğunu Öğrendiğinizde Dehşete Kapılacaksınız
Orta Çağ Almanya’sında Boşanmak İsteyen Çiftlerin Düello Yapmak Zorunda Kaldığını Biliyor muydunuz?
Bilim Dünyasını Şaşırtan Yamalı İskelet: Üç Bin Yıl Arayla Yaşamış Beş Kişinin Kemikleri Birleştirilmiş

Popüler İçerikler

Diline Fena Doladı: Hasan Can Kaya'dan Vural Çelik'e Veda Yazısıyla Tepki Çeken Gülse Birsel'e Büyük Gönderme!
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
YORUMLAR
06.11.2024

fark yok, yine tepiniyorlar orda

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ