Doların Düşmesi Enflasyonu da Düşürecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün akşam açıkladığı kısaca 'Yeni TL Paketi' olarak isimlendirilen Dövize Dayalı TL Mevduat ürünü kurda gevşeme yaratırken, halkın gözü market fiyatlarında. TL'de değerlenme, enflasyonu düşürecek mi?

Ekonomistler, dolar yükselirken artan fiyatların yine aynı hızda düşmeyeceğini söylerken, kur farkı ödemesinin de enflasyona etkisinin yine olumlu olmayacağını belirttiler.

3 Ocak'ta açıklanacak olan enflasyonun yüzde 30'u bulması beklenirken, enflasyonun düşmesi için yol biraz daha uzun ve meşakkatli...

TL'de serbest düşüş bitti mi?

Merkez Bankası’nın düşük faiz politikası sonucu özellikle son bir ayda Türk Lirası’nın değerinde adeta 'serbest düşüş' yaşandığını dile getiren İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Alçın’a göre, ekonomi yönetimini Dolar/TL’nin 18’i, Euro/TL’nin 20’yi aşması ile kurlara müdahale etmek zorunda kaldı.

Paketi DW Türkçe'den Aram Ekin Duran'a değerlendiren Prof. Alçın, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan son 'TL’yi Özendirme Paketi' nin döviz kurlarında önemli oranda bir geri çekilmeye neden olduğuna, bunun da TL üzerinde bir rahatlama yarattığına işaret ediyor.

Ancak TL mevduatlarına kur garantisi verilmesi gibi adımların özellikle fiyat istikrarında, yani enflasyonda önemli bir etki yaratabileceğini kaydeden Alçın, 'Atılan adımlar kurlarda gerilemeye sebep olsa da, yüksek enflasyonu daha fazla besleyen bir durum ortaya çıkacak. Çünkü gevşek mali politikaları sıkı para politikalarıyla dengelemezseniz, fiyatları genel düzeyde tutmanız mümkün değil' diye konuşuyor.

'Kur düştü diye fiyatlar düşmeyecek'

Kurlardaki düşüşün aşırı zamlanan mal ve hizmet fiyatlarında da eşdeğer bir düşüş yaratmayacağını ifade eden Prof. Alçın, şunları söylüyor:

'Çünkü fiyat yapışkanlığı dediğimiz bir durum var. Diyelim ki kurlardaki geri çekilme kalıcı oldu, yani kurlar yine rekor seviyelere yükselmedi. Böyle olsa bile fiyatların eski haline dönmesi 7-8 ay sürecektir. Dolayısıyla yakın dönemde TL’deki değerlenme fiyatların seviyesi, yani enflasyon üzerinde bir etkisini görmeyeceğiz.'

Alçın’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye genelinde döviz hesaplarında 230 milyar dolarlık birikim bulunuyor. Bu noktada özellikle vatandaşların döviz birikimlerinin yakın gelecekte Türk Lirası’na çevrilip çevrilmeyeceğinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Alçın, şu değerlendirmeyi yapıyor: 

Açıklanan plana baktığımızda, stopaj indirimi, BES destek oranının artırılması ve altın için yeni araç geliştirilmesi gibi adımlar hükümetin içeride yeni bir sermaye arayışında olduğunu gösteriyor.

'Birikimi olmayan, birikimi olanı finanse edecek'

Bundan sonraki dönemde dövizini bozdurup TL mevduata geçecek olanların alacağı kur farkının doğrudan devlet bütçesine yük olarak yansıyacağına da işaret eden Sinan Alçın, “Oluşacak kur farkları Hazine tarafından karşılanacak. Bu da bankada parası olanlara, bankada birikimi olmayan ama vergi ödeyen vatandaşlar tarafından kur farkı ödeneceği anlamına geliyor” şeklinde konuşuyor. Alçın, Hazine üzerinde oluşacak bu yükün de para basılarak giderilmesi halinde, enflasyonun yükselmesi için yeni bir sebep doğacağının da altını çiziyor.

Kurlar yükselirse, hızla dönüş başlar!

Ekonomist Mustafa Sönmez, hükümetin kurlardaki yükseliş sürdükçe TL mevduatlarda kalan 2 trilyon TL’ye yakın birikimin de hızla dövize dönüşebileceğini fark ettiğini söylüyor. Yeni dönemde kur hareketlerinin özellikle Hazine’nin üstleneceği yükler konusunda belirleyici olacağını dile getiren Sönmez, şöyle konuşuyor:

Dövizin fiyatı diyelim, bugün 10 TL ama 1 yıl sonra 15 TL oldu. Nedir dövizin getiriş? Yüzde 50. Pakete göre bunun yüzde 14’ünü banka, yüzde 36’sini Hazine ödeyecek. Ya da bugün 10 TL olan döviz fiyatı 1 yıl sonra 15 değil de 12 TL oldu. O zaman da yüzde 20’lik artışın 14’ünü banka verecek, Hazine’nin yükü 6 puanda kalacak. O nedenle Hazine’ye bu ürününü yükü dövizin seyri ile ilgili olacak.

Bankanın ödediği faiz üzerinde bir döviz getirisi faizi vermenin reel olarak faiz artırmak anlamına geldiğini belirten Sönmez, 'Bu tabi ki örtülü faizdir. Bunun adına döviz getirisi de diyebilirsiniz ama sonuçta bu dövizin getirisi kadar faizleri yükseltmektir' diye konuşuyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Doların Düşmesinin Ardından Sıfır Otomobil Fiyatları Düşüşe Geçti
Tarihin Tozlu Sayfalarından Döviz Garantili Mevduat Çıktı! Özal Bu Uygulama İçin Neler Söylemiş?
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş: 'Hazine Bu Yükü Kaldırabilir'
Hazine ve Maliye Bakanlığı Dövize Dayalı TL Mevduat Düzenlemesinin Detaylarını Açıkladı

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
21.12.2021

Bu döviz düşüşü tamamen yarım akıllıların algılarını yönetmek için yapılmış bir operasyondur, uzun vadede hiç bir getirisi yoktur ve maalesef bizim yarım akıllı seçmenimizde bu aptalca algıları bir güzel yedi şimdiye kadar olanların hepsini yediği gibi. Gerçekten şu memlekette seçme hakkı için belirli bir IQ testi şart. Bir grup aptalın yüzünden hayatlarımız heba oluyor yazık.

21.12.2021

onedio da dolar düştü diyor lan 13 tl dolar 2 ay öncesi yer yerinden oynuyordu 13 oldu diye çomarlar dış güçlere atıyordu suçu 1.5-2 ay öncesinden bahsediyoruz

21.12.2021

yurt dışından 15,16,17,18 tl den ürün alanlar var bu kisiler 13tl uzerinden satarsa zaten zarar ederler istikrarı saglayamamak hukumetin(akepe) suçu fed faiz arttırınca ne halt yapacaklar merak ediyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (13)