Dolar Yükseliyor Hazine'nin Yükü Artıyor

Türkiye’de kur üzerindeki baskı yeniden yoğunlaştı. Dolar/TL dünyada da doların yükselişi ile yurt içinde yükselişini güçlendirirken, dün 15,88 seviyesine çıkan kur, bugün ise 15,97 seviyesine dayandı. Analistler kamunun müdahalesi ile sınırlanan döviz piyasasında riskin arttığına dikkat çekerken, Türkiye’nin borçlanma maliyetlerinin artışında etkili olan risk primi de sert yükselişle 718’i seviyesini aştı.

Yılbaşından bu yana saki sakin yükselen dolar/TL Mayıs ayına başlarken 14,85 seviyesindeydi.

Küresel piyasalarda riskten kaçan yatırımcıların dolara sığınmasının da desteğiyle, Türk Lirası son 10 günde dolar karşısında yüzde 7'den fazla değer kaybetti. Bazı uzmanlar kur politikasını “kamu kontrollü kur rejimi' olarak nitelendirirken, bazı bankacılık kaynakları da göre ekonomi yönetiminin kurda 15,00-15,50 aralığını kabul ettiğini söylüyor.

1 Nisan’da KKM’ye 1 milyon TL yatıran bir kişi vade sonunda dolar 16 TL olursa 89 bin 176 TL kur farkı ödemesi alacak.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır haberine göre, dolardaki her yükseliş adımı, KKM'nin Hazine’ye yükünü artırırken, dolar bugün 16 TL’nin kapısını çalıyor. 

Hazine’den mart ve nisan aylarında KKM’ye yapılan toplam ödeme 16,2 milyar TL oldu. Merkez Bankası’nın yaptığı KKM ödemeleri ve şirketlere tanınan vergi muafiyeti de eklenince kamuya olan yük 30 milyar TL’ye yaklaşıyor.

Dolar arttıkça KKM’lerin getirisi de artıyor.

Vade başında sisteme girerken, en yüksek yüzde 17 oranında mevduat faiziyle girdiği düşünülen bir mevduat sahibi, 500 bin TL yatırırsa, vade sonunda 21 bin 425 TL faiz getirisi elde edecek. 1 Nisan baz alınırsa dolar 14,69 lira olurken, vade sonu olan 1 Temmuz'da dolar 16 TL olursa, mevduatın kur getirisi ise 44 bin 592 lira oluyor. Faiz getirisinin üzerindeki 23 bin 167 lirayı Hazine ödüyor.

Dolar/TL 16 lira sınırına dayanırken, dün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin konuşması👇

Nebati: 'Enflasyonla Mücadele Tek Başına Devletin Çözeceği Bir Sorun Değil'

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood