Dolar Uçar da, Susam Geri Durur mu? Simide Zam Yolda...

Dolar kurunda son bir yılda meydana gelen yüzde 40'lık artış, yaklaşık yüzde 90'ı ithal edilen susamın da fiyatını uçurdu. Susam fiyatları bir yılda yüzde 76 artınca simide zam gündeme geldi. En son 2013 yılında zam yapıldığını belirten İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir, 1.5 liradan satılan simidin 1.75 TL olmasını teklif ettiklerini söyledi.

Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, 100 gramlık bir simitte ortalama 15-20 gram arası susam kullanıldığını, simidin başlıca maliyetinin de un, yağ, pekmez, susam ve işçi ücretlerinden oluştuğunu ifade eden  İstanbul Un-İş Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şaban Özdemir, artan maliyetler sebebiyle simidin 1.75 TL'den satılmasını teklif ettiklerini aktardı. 

Özdemir, 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili komisyonuna teklifimizi yaptık. Kararı bekliyoruz. Susamın yanında un ve yağ fiyatı da arttı. Tüm maliyetler hesaba katıldığında simidin bugün 2 liradan satılıyor olması gerekir' dedi.

"Yetkililer un fiyatlarına müdahale etsin"

Un fiyatlarında düzenleme yapılması gerektiğini savunan Özdemir, 'Özellikle unda fiyatlar çok esnek. Simidin bugünkü fiyatı 2013'te belirlendi. O günlerde unu 75 TL'den alıyorduk, şimdi 110 TL'den satın alıyoruz. Herkes kendi isteğine göre fiyatı yükseltebiliyor. Durum böyle olunca da, esnafımızın maliyetleri artıyor. Yetkililer, esnafın mağduriyetini gidermek için undaki fiyat artışını kontrol altına almalı' diye konuştu. Özdemir, piyasadan aldıkları susamların yüzde 90'nın ithal olduğunun altını çizdi.

Susamda ekili alanların yüzde 70'i, üretimin yüzde 59'u azaldı

Susamın fiyat artışının ardında düşen üretim ve ekim alanları yatıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1988 yılında Türkiye'de 940 bin dekarlık alanda susam ekimi gerçekleşirken, bu rakam 2017 yılında 280 bin 316 dekara düştü.

Ekim alanındaki gerilemeye bağlı olarak, 1988'de 45 bin ton susam üretiminin olduğu Türkiye'de 2017 yılına gelindiğinde ise üretim 18 bin 410 tona indi. 29 yılda susamın ekildiği alan yüzde 70 azalırken, bu dönemde üretim de yüzde 59 oranında geriledi. Üretimin çok düşük seviyelere inmesi iç piyasadaki talebe yetersiz kalırken, çözüm ithalat ile sağlanıyor.

Türkiye ürettiğinin 10 katını tüketiyor

Buna göre, Türkiye 2017'de 29 ülkeden 145 milyon 812 bin 461 kilogram susam tohumu, soyulmuş susam tohumu ve ham susam tohumu ithalalatı gerçekleştirdi. Türkiye'de yılda 150 bin tona yakın susam tüketildiği düşünüldüğünde, ürettiğimizin yaklaşık on katına ihtiyaç duyduğumuz ortaya çıkıyor. Susam'daki ithalat oranının da yüzde 90'a dayanması, son bir yıllık dönemde dolar kurunda gerçekleşen yüzde 40'a yakın artışın piyasadaki susam fiyatını doğrudan etkilemesi anlamına geliyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, susam tohumu ithalatının yüzde 93'ünün Afrika'dan gerçekleştirildiğini açıklayarak, Nijerya’nın tüm ithalatın yüzde 46’sını oluşturduğunu söylemişti.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
31.07.2018

Ben hep 1 liralık simit alıyorum? Yok lan bu o değildi.

31.07.2018

Her şeyi ithal edersek tabii ki geri durmaz.Üreten bir ülkeyi kur yükselmesi çok etkilemez ama bizim gibi her şeyi ithal edersen böyle olur.

31.07.2018

simit 5 lira bile olur

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ