Piyasalar Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığını Kutlamıyor

Türkiye piyasaları, Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 52 oyla cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk işlem gününde satıcılı seyrediyor.

Seçimlere yönelik beklentilerin gerçekleşmesi, yeni kabine ve ekonomi yönetimine ilişkin belirsizlikler ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları piyasaları olumsuz etkiliyor.

BIST 100 endeksi yurt dışı piyasalardaki olumlu havaya rağmen ilk seansta yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Türk Lirası da cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasındaki ilk işlem gününde düşüyor. Seçim öncesinde 2,14 seviyesinde olan Dolar/TL kuru gün içinde 2,1580'e kadar yükseldi.

Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, piyasalardaki satışı beklentilerin gerçekleşmesi sonucu gerçekleşen realizasyon olarak gördüğünü söyledi. Salar, 'Anketler sonucunda seçimin ilk turda biteceği belli olmuştu. Uzun süredir seçimin birinci turda nihayetleneceği anketlerle fiyatların içine girmişti. Bugün fiyatlanacak bir şey yok. Beklentinin bitmesi ile realizasyonun olması normal,' diye konuştu.

Piyasalar üzerinde baskı yaratan bir diğer etken ise derecelendirme kuruluşları. Geçen hafta cuma günü Türkiye'nin kredi notunu açıklaması beklenen Moody's 'in kararını yayınlamaması uzmanlara göre ilave belirsizlik yarattı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 'Moody's'den eksi yönde bir beklentim var. Çünkü siyasi değerlendirme yapacaktır' diyerek seçimler öncesinde tepkisini koymuştu.

WSJ Türkiye'ye konuşan bir Moody's yetkili ise 'Türkiye hakkında alınmış bir karar yok. Bir sonraki açıklama tarihi 8 Aralık' diye konuştu. Hazine yetkililerinden edinilen bilgilere göre Moody's'den henüz kendilerine iletilmiş bir karar yok.

Salar Moody's'in bir açıklama yapmamasının piyasada spekülasyona neden olduğunu belirterek, 'Moody's kafaları karıştırdı. Spekülasyonların önüne geçmesi için bir açıklama yapması gerekiyor' diye konuştu.

Günün sürpriz açıklaması bir diğer derecelendirme kuruluşu Fitch'den geldi. Cumhurbaşkanlığı sonrasında Türkiye'de siyasi risklerin azalmadığını kaydeden Fitch, bunun Türkiye'nin kredi notunu olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

'İçerik olarak olumsuz bir açıklama' diyerek Fitch'in yorumlarını değerlendiren Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, 'Para politikasına dair kaygılar dile getiriliyor ve politik kredibilitenin emsallerine kıyasla zayıfladığının altı çizilmiş. Fitch Türkiye'nin notunu 3 Ekim'de gözde geçiriyor. Görünüm durağan. Negatife çekilmesini bekleriz' ifadelerini kullandı.

Deniz Yatırım baş ekonomisti Özlem Derici de benzer bir görüşe sahip. Açıklamanın oldukça güçlü bir içeriğe sahip olduğunu kaydeden Derici, Türkiye'nin kredi notu görünümünün 3 Ekim'de 'durağan'dan 'negatif'e çekilebileceğini belirtti. Not indirimi için ise bu tarihe kadar yaşanacak siyasi gelişmelerin belirleyici olacağını sözlerine ekledi.

Fitch ve Moody's Türkiye'yi 'yatırım yapılabilir' not seviyesinde fiyatlıyor. S&P'nin notu ise yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında bulunuyor.

Kerim Karakaya | WSJ

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?