Dolar Ne Kadar Oldu? 24 Kasım Euro ve Dolarda Son Durum...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın , geçen hafta Perşembe günü yeni Başkan Naci Ağbal'ın başkanlık ettiği ilk politika toplantısında 475 baz puanlık faiz artırımına gitmesinin ardından kur haftayı 7.6381 seviyesinden tamamlamıştı. Merkez Bankası'nın 475 baz puanlık faiz artırımının ardından dolar/TL 7.70'lerden 7.52'ye kadar gerilemişti. Ancak kurdaki düşüş kalıcı olamadı. Dolar bugün Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz kararı ile birlikte gerilediği 7.5'li seviyelerden yeniden 8'e doğru yükseliş yaşadı.  İşte 24 Kasım döviz kurlarında yaşanan gelişmeler...

Dolar kuru Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz kararı ile birlikte gerilemişti. Dolar kuru yeni haftada 7.7-7.80 lira arasında dalgalı bir seyir izlerken, bugün artış gözlemlendi. Yeni haftanın ilk işlem günüme sakin başlayan piyasalar hareketlendi. Gün içerisinde 7.61 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL’de rüzgar tersine döndü ve yükseliş başladı.

Dün güne 7.66 liradan başlayan dolar/TL 7.95'e kadar yükseldi. Günü ise 7.88 liradan kapattı. Bu sert yükselişte yurtiçi döviz talebindeki artış etkili oldu. Artışla birlikte bugün sabah saat 14.00 itibariyle dolar/TL 7.97'de, euro/TL ise 9,47 civarında işlem görüyor.

Kurda son 5 haftadır büyük bir dalgalanma yaşanıyor. Ekim ayı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında piyasa politika faizinde anlamlı bir artırım bekliyordu. Ancak Murat Uysal başkanlığındaki son toplantıda PPK faizi sabit tutmaya karar verdi ve kurda yukarı yönlü hareket başladı.

Ekonomistler swap sınırlamaları, aktif rasyosunun ve zorunlu karşılık nemalandırma şartlarının gevşetilmesi/kaldırılması gibi daha çok normalleşme adımlarının piyasayı şaşırtmayacağını belirtiyorlar. Öte yandan piyasalarda PPK ardından TCMB başkan yardımcıları, düzenleyici denetleyici kurumlarda olası adımları izleniyor.

2017'den Bu Yana En Büyük Yabancı Girişi.

Merkez Bankası'nın verilerine göre hisse ve tahvil piyasasına 9-13 Kasım haftasında yabancı yatırımcılar yaklaşık 910 milyon dolar giriş yaptı. Bu giriş TCMB verilerine göre Ağustos 2017’den beri en büyük giriş oldu. Kümülatif verilere bakıldığında yılbaşından bugüne yaşanan yabancı çıkışı da 13.5 milyar dolar civarından 12.7 milyar dolara geriledi.

Bankacılar ise Türkiye’ye özgü fiyatlamaların piyasalarda 6 Kasım’dan bugüne belirgin olduğunu ancak bundan sonra küresel piyasaların da yeniden yakından takip edilmeye başlanacağı bir dönem bekliyorlar.

Popüler İçerikler

Mustafa Keser Genç Şarkıcıların Saygısız Tavırlarından Rahatsız: "Enselerine Sille Çekmek İstiyorum''
Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı