Dolar Nasıl Geriledi? 18 Sınırından Dönen Dolar/TL'de Rusya'nın Nükleer Desteği!

Dolar /TL'de günlerdir süren yükselişte bugün dikkat çeken bir hareket yaşandı. Yükseliş sadece günlerdir sürmüyor tabi Merkez Bankası Başkanı gibi son 1 ayın sondan 10 gününü silip kalan kısımdan geçen yılın ilk 11 ayını çıkamıyoruz. Dolar, TL karşısında yükseliş trendini uzun vadede sürdürürken son 1 yılda ise volatilitenin krallığını ilan ettiği kur hareketleri, doların dünyada seyri güçlü olsa da bizde birkaç kat fazla efekt kullanıyor. Yani, dolar/TL son 5 yılda yüzde 200'e yakın, 3 yılda yüzde 150'nin üzerinde, son 1 yılda da yüzde 100'ün üzerinde yükseldi. Görülen o ki son 5 yıllık hareketin yarısı son 1 yılda yaşanmış ama bugün de dikkat çeken bir hareket yaşandı.

Serbest piyasada dolar/TL geçen yılın sonlarındaki kadar hızlı olmasa da bozmadan sürdürdüğü bir yükseliş trendinde. 2021'in ilk çeyreğinde çok konuşulan satışlar ve KKM etkisinin de desteğiyle nispeten yatay olan trend mayıs ayında yeniden gözle görülür hale gelirken, yüzde 20 değer kazandı.

Haziran ayı başında 17 sınırını aşan dolar, TL karşısında 18 sınırına yol alırken, BDDK kararı ile geriletilmiş, 1 haftada toparlanmış yeniden 17 üzerine gelerek Temmuz ayı başından bu yana da ha 18 oldu ha olacak şeklinde takibe girmişti. 

Bugün ise piyasanın açıldığı sığ saatlerde 18'e değen kur, oldu birden son aylarda görülmeyen bir gün içi hareketle geriledi. Hemen herkes bu dalgalanmanın nedenini sorguladı. 17,95 üzerinden birden 17,75 seviyesine gerileyen dolar/TL günün ikinci yarısında 17,90'nın altında sınırlı bir düşüşle seyrediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin koordine ettiği müzakereler, Putin'le Erdoğan arasındaki görüşmelerde nihayet bulmuştu.

Bloomberg’den Fırat Kozok’un üst düzey yetkililere dayandırdığı habere  göre, son günlerdeki tahıl koridoru konusunda arabulucu rolü nedeniyle Erdoğan'a Putin’den jest yapıldı. 

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom), halen bulunan ödemeler ve sonraki dönem için yapılacak harcamalara yönelik yaklaşık 15 milyar doları Türkiye’ye aktarmaya başladı. Paranın 5 milyar dolarlık bölümünün geçen hafta Türkiye’ye ulaştığı, bu hafta ikinci 5 milyar dolarlık bölümün geleceği, ve haftaya da son parça olan 5 milyar doların Türkiye’ye gönderileceği belirtildi.

Rosatom, Ukrayna’nın işgali sonrası uygulanan yaptırımlarla baskılanan Rusya’nın inşa ettiği, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu'daki gecikmelere karşı böyle bir hamle yaptığı belirtildi.

Batı ülkelerinin yaptırımları henüz Rosatom'u vurmasa da endişeleri gidermeye çalıştıkları söylendi. 

Rosatom’dan alınan bilgilere göre ise, Akkuyu projesinde yapılanların bahsedilen 15 milyar dolarlık tutarı karşılamadığı belirtildi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin yorum yapmadığı öğrenilirken, Akkuyu Nükleer A.Ş., yönetiminde de yanıt talebine dönüş olmadığı belirtildi.

2010 yılında Rusya Türkiye arasında imzalanan anlaşmayla başlayan inşaat dört güç ünitesine sahip, toplamda 4800 MW kurulu güç nükleer santrali içeriyor.

Rosatom projede yüzde 99 oranında pay sahibi olurken, toplam maliyet 20 milyar dolar civarında olduğu biliniyor. 2023’te faaliyete geçmesi planlanan santralin tamamlanmasının ise 2026'yı bulması beklenirken, tamamen faaliyete geçtiğinde talebinin yüzde 10’ununu karşılayacak. 

Dördüncü ve son reaktörün temeli geçen hafta atılırken, Akkuyu Nükleer Güç Santrali iki ülke arasındaki para trafiğini de ortaya çıkardı.

Doğal olarak öncelikle piyasa ile yakından ilgilenenlerin ve uzmanların, ardından da sosyal medyanın gündeminde konu yer aldı.

💲

💲

💲

💲

💲

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı