Haftanın son işlem gününde ABD ve Avrupa vadeli endeksleri karışık bir seyir izliyor. Ukrayna'dan negatif haberler gelmeye devam etmesi, Yellen'in ABD'de enflasyonun yüksek seyretmeye devam edeceği sözleri ve SEC'in denetim kurallarına uymamaları halinde kottan çıkarılabilecek Çin şirketleri listesi yayınlaması piyasaların yön belirlemesini zorlaştırıyor.
Dün ABD'de açıklanan şubat ayı TÜFE yıllık bazda yüzde 7,9 ile 1982'den bu yana en yüksek artışı kaydetmesi de risk iştahını azalttı.
New York borsasında dün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, şu sıralarda vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 54 puan, yüzde 0,16, S&P 500 vadeli endeksi 5 puan, yüzde 0,12 artıda. Nasdaq 100 vadeli endeksi ise 9,75 puan, yüzde 0,07 ekside.
Avrupa tarafında, dün Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmezken, enflasyon görünümünde bir zayıflama görülmemesi halinde varlık alımlarının 3. çeyrekte sonlandırılacağını bildirdi.
ECB'nin kararları sonrası devam eden jeopolitik riskler ve enerji krizine dair kaygılarla Avrupa borsalarında dün satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Avrupa'da FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,83 yükselirken, FDAX yüzde 0,06 ekside. Eurostoxx 10 vadeli endeksi ise yüzde 0,01 artıda işlem görüyor.
SEC'in açıklamasının Hong Kong Borsası'nda neden olduğu sert düşüş ABD ve Avrupa vadeli endeksleri üzerinde baskı yaratıyor. Asya borsalarında, bugün azalan risk iştahı ve özellikle teknoloji hisselerinde devam eden sert düşüşlerle satış ağırlıklı bir seyir izlendi.
Putin'in açıklaması ile Londra'da FTSE 100 endeksi yüzde 1,44, DAX yüzde 3,22 ve CAC 40 yüzde 2,59 artıda seyretti. ABD'de de endeksler güne yükselişle başladı. Nasdaq yüzde 0,56, Dow Jones yüzde 0,86 ve S&P 500 endeksi de yüzde 0,64 oranında yükselişle açılış yaptı.