Döviz Garantili Mevduat Hesabı Nedir? Mevduat Hesabı Nedir? Mevduat Nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TL mevduatıyla ilgili açıklamasından sonra günlerdir yüksek seyreden döviz kurunda düşüş görüldü. 18 TL'ye kadar ulaşan ve tarihi bir rekor kıran doların birden gerilemesi ile vatandaşlar 'Dolar garantili mevduat nedir?' 'mevduat hesabı nedir?' sorularına yanıt aramaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Vatandaşlarımıza yeni finansal alternatifler sunuyoruz' ifadelerini kullandı. Peki, döviz garantili mevduat hesabı nedir? Mevduat hesabı nedir? Mevduat nedir? İşte merak edilen tüm detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamalar ile dolarda hızlı bir düşüş yaşandığı görüldü. 15 seviyelerine geri düştüğü izlenen dolar için açıklama esnasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle ihracatçılara ileri vadeli kur rakamı verilecek.' ifadelerinin etkili olduğu görüldü.

Erdoğan Yeni tedbirleri Açıkladı!

Kurdaki dalgalanmaları durdurmak için alınacak yeni tedbirleri açıklayan Erdoğan, 'Üretimi ve istihdamı desteklemek için çok sayıda paketi hayata geçiriyoruz. Kurdaki dalgalanmayı durdurarak serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde yeni araçları devreye alıyoruz. Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz.' diyerek yeni tedbirleri şöyle sıraladı:

  • İnsanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak.

  • Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL'den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.

  • Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza Merkez Bankası aracılığı ile ileri vadeli kur rakamı verilecek. Kur farkı TL olarak ihracatçı firmamıza ödenecek.

  • Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini arttırmak için devlet katkısını yüzde 30'u çıkarıyoruz. Devlet iç borçlanma senetlerine buradaki stopajı yüzde 0'a indiriyoruz. Vergi yükünü azaltarak uluslararası rekabeti desteklemek amacıyla ihracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim planlıyoruz.

  • Katma değer vergisini yeniden düzenliyoruz. Amacımız kayıt dışı ekonomiyi azaltmak, iş ve yatırım ortamını iyileştirmek, ihracatı özendirmek, firmalarımızın KDV iadesi yoluyla finansmana hızla erişimini sağlamaktır.

  • Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10'a indiriyoruz. Yatırım ve fon kazançları kurumlar vergisinden istisna olmasına karşılık diğer fon kar payları istisna dışındaydı. Bu farklılığı ortadan kaldırıyoruz.

  • Ülkemizde yastık altında 280 milyar dolar değere sahip 5 bin top altın bulunduğu bilinmektedir. Bu altınların finansal sisteme dahil edilerek ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla birlikte yeni araçlar geliştirilecektir.

  • Kredi garanti fonu desteğiyle uzun vadeli istihdamı koruma ve destekleme işletme kredileri verilecektir. Ülkemizdeki istikrar ve güven iklimini güçlendirecek tüm tedbirleri ilgili kurum ve meclisimizle süratle hayata geçireceğiz.

Mevduat Hesabı Nedir?

Bireysel müşterilerin açmış olduğu hesaplara “tasarruf mevduatı ”adı verilir. İş yerleri adına açılmış olan hesaplara “ticari mevduat ”adı verilir. Bankaların öbür bankalar içerisinde açmış olduğu hesaplara “bankalar mevduatı” adı verilir. Bununla birlikte resmi olan kurumların bankalarda açmış olduğu hesaplara da “resmi mevduat hesapları” adı verilir.

 Mevduat bankalarında açılmış olan hesaplar “mevduat hesabı” adını alırken katılım bankalarında açılmış olan bu türdeki hesaplar “özel cari hesap” ismini alır. Mevduat hesapları yaygın bir biçimde vadesiz ve vadeli mevduat hesapları şeklinde iki kısma ayrılır. Katılım bankalarında açılmış olan vadesiz mevduat hesapları ise “özel cari hesap” adıyla anılır iken, vadeli hesaplar “katılma hesabı” adı ile anılır.

Mevduat Nedir?

Mevduat; süreli veya süresiz, karşılıklı veya karşılıksız bir biçimde bankaya yatırılan dövizi para veya değerli madenlere verilmiş olan isimdir. Mevduat hesapları ise bu fonları bir şahıs veya kurum ismine banka nezdinde kayıt altına alabilmek için açılır.

Döviz Garantili Mevduat Nedir?

Dışarıdan döviz girişini teşvik etmek amacıyla o yıllarda yurt dışına çalışmaya gidenlerin artmasıyla Dövize Çevrilebilir Mevduat hesapları ilk kez 1967 yılında açılmıştı.

Hesap sahibine dövizli işlem hakkı tanındı. TCMB hesaplara, Hazine adına, kur garantisi vermişti. Diğer bir deyimle kur farkları bütçeden karşılandı. Ancak DÇM'lerin anapara ve kur farkı ödemeleri verilen garanti nedeniyle Hazine'de aşırı bir yük oluşturdu.

İlk etapta 3,5 milyar dolarlık bir döviz girişini sağlansa da para arzında artışa ve enflasyonda yükselişe neden olmaları ile sınırlama getirilir. 1977 yılının ilk ayları geçtikten sonra hesap açılma hızındaki düşüşle TCMB ve bankalar ilk açılan hesapların garanti sürelerinin gelmesi ile ödemelerde zorlanır ve sistem 1978 yılında sonlanır. 1981 yılın sonrasında da ödemeleri devlet üstlenir.

Popüler İçerikler

Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''