Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yeni yatırım ürünlerini açıkladı.
Döviz kurlarındaki yükselişin ve dolarizasyonun yani yerli paradan dolara kaçışın önüne geçmek için hazırlanan yeni alternatif yatırım ürünlerini açıkladı.
Döviz mevduat sahiplerine ya da döviz almak yerine parasını TL mevduat yapanlara, banka faizinin TL mevduat faiz oranından oluşacak getirisinin kur farkı altında kalması halinde bu farkın ödeneceği bir model sunuldu.
Kur farkı yani dövizin TL karşısında değerlenmesi halinde faiz üzerinde bir getiri farkı oluşursa bu fark devlet tarafından mevduat sahiplerine ödenecek.
Tüm ekonomistler bu sistemi tartışırken, akıllara 60'ların sonundan 70'lerin sonuna kadar olan Döviz Çevrilebilir Mevduat hesapları geldi.
Dövize Endeksli TL Mevduat sistemi nasıl işler?
Daha önce uygulanan sistem neden sona erdi?
Hazine risk mi aldı?
Gelin bakalım...
Kafalar karışık... Bu kadar fark nasıl karşılanacak aklım almıyor.
Popüler ve son dönemde dilden düşmeyen geleneksel faiz sistemi; "Paranızı mevduat hesabına yatırırsınız, belli bir yüzde ile hesabınızdaki para miktarı artar". Bu sistemde; "Paranızı mevduat hesabına yatırırsınız, döviz bazlı olarak para miktarı artar". Arasında kayda değer hiçbir fark yok. İkisinde de mevduat hesabına koyduğun para, emek harcamadan artıyor. Yani aylardır "faiz haram" diyerek düşürdükleri geleneksel faizi, farklı bir sistem ile arttırdılar. Hazinenin sağ cebinden değil, sol cebinden para çıkacak. Bu sistemin, geleneksel faize göre işe yarayabilmesi için TL 'ye güven olması lazım. TL 'ye güven olsa zaten 2 ayda dolar ve euro 8 TL değer kazanmazdı. Şu anda piyasalar genel kabul görmüş iktisadi politikaları test ediyor. Mantıklı adımlar atılırsa döviz artmaz, hatta biraz düşebilir. Fakat atılmazsa tekrardan fırlar ve bu hazineye ciddi zararlar verir. Her halükarda 2 ay öncesine oranla daha fakiriz.
geminin batışı yavaşlatıldı denebilirmi bilmiyorum çünkü tam anlamadım bu mevzuyu ben