Dolandırıcılara Karşı E-Devlette Düzenli Olarak Kontrol Etmeniz Gereken Bilgiler

Son zamanlarda dolandırıcılığın artmasıyla birlikte vatandaşlar gizliliğe daha çok önem vermeye başladı. Bu nedenle E-Devlet üzerinden kişisel bilgilerini kontrol etmek isteyen vatandaşlar hangi sekmeyle bilgilerini kontrol etmesi gerektiğini bilmek istiyor. Peki E-Devlet üzerinden dolandırıcılardan korunmak için belirli aralıklarla hangi bilgileri kontrol etmemiz gerekiyor?

İşte detaylar...

Son zamanlarda vatandaşların kişisel bilgilerinin çalındığına şahit oluyoruz.

Örneğin panel sistemi (panelcilik) bunlardan bir tanesi. İnsanların kişisel bilgilerinin nasıl ele geçirildiğini burada detaylıca anlattık.

Panelcilik Sistemi ve Panelci Nedir? Panelcilik Sistemi Nasıl Çalışır, Cezası Ne?

Dolandırılma olasılığımızı en aza indirmenin bazı yolları var. Vatandaşlar, dolandırılmamak için E-Devlet üzerinden bazı bilgilerini kontrol ediyor.

Peki bu bilgiler hangileri? E-Devlet üzerinden hangi bilgileri kontrol etmeliyiz?

Adınıza açılmış bir hat ya da numara olabilir!

Adınıza kayıtlı olan hatları görmek için düzenli olarak 'Mobil Hat Sorgulama' hizmetini kullanabilirsiniz. Bu sayede sizin bilginiz dışında açılmış bir hat olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Üzerinize araç kaydedilmiş olabilir!

Üzerinize kayıtlı araçları 'Adıma Tescilli Araç Sorgulama' bölümünden kontrol ederek, adınıza kayıtlı olmayan bir araç olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Başkası tarafından sizin adınıza sahte sigorta kaydı yapılmasını engelleyebilirsiniz.

'SGK Hizmet Dökümü' penceresi ile çalıştığınız iş yerini ve yatırılan primlerinizi kontrol edip adınıza başka bir sigorta kaydı yapılıp yapılmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bilginiz dışında açılan bir dava dolandırıcılıkla alakalı olabilir.

Adınıza açılmış bir dava olup olmadığını 'Dava Dosyası Sorgulama' hizmetinden öğrenebilirsiniz. Bilginiz dışında açılan davalar dolandırıcılığa işaret edebilir.

"Siyasi Parti Üyeliği Sorgulama" penceresini de kontrol edin.

Bu sekmeden siyasi parti üyeliği bilgilerini sorgulayabilir ve yönetebilirsiniz.

İkamet adresinizi kontrol etmek için "Adres Bilgilerim" penceresini düzenli olarak kullanın.

Bilgilerinizin yanlış kullanılması dolandırıcılık için risk oluşturabilir.

Üzerinize kayıtlı vergi borçlarını "Vergi Borcu Sorgulama" penceresi ile takip edebilir, adınıza haksız vergi tahakkuk edip etmediğini öğrenebilirsiniz.

Adınıza izinsiz açılan banka hesaplarını "Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama" penceresi kontrol ederek dolandırıcıların mali işlemlerine karşı önlem alabilirsiniz.

Bunların haricinde de ek önlemler almak isterseniz, şunları deneyebilirsiniz:

Öncelikle, e-Devlet'te kimlik bilgilerinizi kontrol ederek sahte kimlik kullanımlarını tespit edebilirsiniz. Ayrıca, adınıza kayıtlı mülkleri 'Tapu Bilgisi Sorgulama' ile kontrol etmek, izinsiz bir mülk kaydı olup olmadığını öğrenmenize yardımcı olur. Elektrik, su, doğalgaz gibi aboneliklerinizi de düzenli olarak gözden geçirmeyi unutmayın; başkası tarafından açılmış bir abonelik varsa bu dolandırıcılığa işaret edebilir. Eğer bir otomobiliniz varsa, HGS veya OGS hesaplarınızı kontrol ederek adınıza izinsiz bir hesap açılıp açılmadığını kontrol edebilirsiniz. E-Devlet şifrenizi düzenli olarak değiştirmek, hesabınıza izinsiz giriş yapılmasını önlemek için önemlidir. Son olarak, dijital imzanızın izinsiz kullanılıp kullanılmadığını sorgulamayı ihmal etmeyin.

İlginizi çekebilir:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Tartışmalara Konu Olan 'İyi Hal İndirimi' Açıklaması: "Tartışılmalı"
Aslında Hepimiz Onu Tanıyoruz: Son Dönemin Çok Konuşulan Terimlerinden Incel Nedir?
Tedavi Edilmesi Gereken Bir Hastalık! Kadın Nefretinin Evrensel Karşılığı Mizojini Nedir?

Popüler İçerikler

Cem Garipoğlu'nun Fethi Kabir Tutanağı Ortaya Çıktı: Kefen Yok, Plastik Poşet Bulundu!
Cani Semih Çelik’in Bağlantısı Ortaya Çıktı: 'İncel' Grupları Polis Takibine Girdi!
MEB Yine Sistem Değiştiriyor: Milli Eğitim Bakanlığı 4+4+4’te Değişikliğe Gidiyor