DOLAMA ÇEŞİTLERİ VE BELİRTİLERİ
Dolama, genellikle kişinin parmak boğumlarında bakteri üremesi sonucu oluşur. Parmak boğumlarından tırnak diplerine ve alt kısımlara kadar yayılabilir. Dolama, özellikle apse oluştuktan sonra fark edilir. Dolamanın akut, kronik ve herpetik olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır.
Akut dolama genel olarak bakterilerden meydana gelir. Nadir de olsa mantar kaynaklı da olabilir. Akut dolamaya; parmak kenarlarının tırnakla kazınması, tırnakların yenilmesi, manikür ve pedikür, takma tırnak yol açabilir. Çoğunlukla tek parmakta ortaya çıkar, gerginlik, şişlik ve ağrı şeklinde belirti gösterir. İleri ki zamanlarda apse oluşabilir.
Kronik dolama ise çoğunlukla bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanır. Alkali kimyasal maddelere çok sık temas edenlerde de bu durum görülebilmektedir. Ataklar halinde görülen kronik dolama, zamanla tırnaklarda bozulmalara yol açar.
Herpetik dolamaya sebep olan virüs ise Herpes simpleks virüsüdür. Bu virüsün Tip1 ve Tip2 türleri deri yüzeyinde yaralardan veya çatlaklardan vücuda girerek hastalığa yol açar. Çocukluk çağındaki kişilerde sık görülen herpetik dolama, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu dolamaya sahip olan kişiler tensel temaslardan kaçınmalıdır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanların dikkat etmesi gerekir.
Genel dolama belirtileri ise şunlardır:
Baş parmakta hassasiyet
Kızarıklık
Şişlik
Kaşıntı
Zonklama şeklinde ağrı
Tırnak şeklinde, renginde, dokusunda farklılık
Tırnağın, tırnak yatağından ayrılması
Parmağın gergin ve parlak görünmesi
Enfeksiyonla birlikte aşırı terleme, titreme, kas ve kemiklerde hassasiyet, yorgunluk ve bitkinlik