Dokuz Canlı Olmalarıyla Bilinmesine Rağmen Aslında Çok Hassas Bir Mideye Sahip Olan Kediler Neden Kusarlar?

Kediler, çoğu zaman dokuz canlı olarak bilinir ancak neredeyse her konuda oldukça dayanıklı olan kediler mide ve bağırsak konusunda her zamankinden daha da hassas yapılı canlılardır. Meraklı ve bir o kadar da hareketli olan kedilerin bu özellikleri bazı zamanlarda onların kusmasına da neden olabiliyor. Hem hayati hem de normal birçok kusma nedeni olan kediler, bazı zamanlar tehlikeli hastalıklarını da kusarak belli ederler. Kedilerin neden kustuğunu ve belirtilerini öğrenmek için içeriğe göz atabilirsiniz ancak siz yine de kedinizin bu tarz bir sorunu varsa mutlaka veterinere gitmeyi ihmal etmeyin.

Kediler çoğu konuda dayanıklı olmalarıyla bilinen sevimli hayvanlardır. Ancak çoğu konuda dayanıklı olsalar da mide ve bağırsak konusunda oldukça hassas bir yapıya sahiptirler.

Peki, bir yandan dayanıklı olmalarıyla bilinen diğer yandan da sevimli halleriyle insanları kendisine hayran bırakan kediler neden kusar?

Kediler genellikle 'nankör' hayvanlar olarak bilinse de aslında oldukça hassas hayvanlardır ve bazı zamanlar ruh halleri de onları fiziksel olarak etkileyebilir. Aynı zamanda bağırsakları ve sindirim sistemleri de oldukça hassastır. Kedilerin kusmasının; mama değişikliği, farklı besin kullanma ve kedi paraziti gibi birçok nedeni vardır.

Kediler hassas bir mide yapısına sahip oldukları için mama değişimi kusmalarına neden olabilir.

Kedilerin mideleri oldukça hassastır dolayısıyla kedinizin her zaman alıştığı mamanın dışında bir besin vermek kusmasına yol açabilir. Özellikle de kuru mamaya alışan kedilerin yaş mamaya geçiş süreçlerinde bu kusmalar olabilir. Kedinizin yaş mama yediği zamanlarda kusması devam ederse ya eski mamasına geri dönebilirsiniz ya da daha güvenilir ve yanlış bir şey yapmamak için veterinere danışabilirsiniz. 

Kediler neden mama kusar sorusunun cevabı hassas bir mideye sahip olmaları ve ani mama değişimidir. Genellikle kedilerin yeni mamaya geçerken kusmalarını önlemek için önceden eski mamanın içerisine biraz yeni mamadan ekleyerek kedinin midesinin yeni besine alışmasını sağlayabilirsiniz.

Yavru kedilerde daha fazla görünse de kediler çok hızlı mama yedileri için de kusarlar.

Yavru kediler ve uzun süre aç kalan sokak kedilerinde de çok hızlı yemekten dolayı kusma görülebilir. Yavru kedi yeni doğduğu için yemeğin geri geleceği bilinci henüz oturmaz bu yüzden de kimse mamasını almadan hepsini bitirmeye çalışır bu da onda kusmaya neden olur. Sokak kedilerinde ise sahiplendirildikten sonra eğer öncesinde uzun süre aç kaldıysa güveni yerine gelene kadar hızlı hızlı tüm mamayı kimse ondan almadan bitirmek ister ve bu nedenle de midesinin alabileceğinden fazla yediği için kusar.

Kediler oldukça meraklı hayvanlar oldukları için meraktan tadına baktıkları da kusmalarına yol açabilir.

Kediler meraklı hayvanlardır bu yüzden de dışarıda ya da evde gördüğü ve bilmediklerinin tadına bakma isterler. Genellikle çimen, farklı bitki türleri, toprak veya bir cisim yemeleri de kedilerin kusma nedenleri arasındadır. Kediler bitkileri de kimi zaman yiyebildikleri için özellikle de evde kedi besleyenlerin evlerine aldıkları bitkinin kedileri için zehirli olup olmadığını bilerek alması gerekir. Bazı bitkiler kediler için sakıncalıdır ve bitkiyi yemeleri sonucunda zehirlenebilirler. Bu yüzden de eve bitli alırken özel kedi otları almanız ve bitkilerinizi kedilerin ulaşmayacağı bir yere koymanızda fayda var. Ek olarak kedilerin yeme ihtimali yüksek olan ip ve yünlerde onların mide bağırsaklarına yerleşerek devamlı kusmaya ve önemli sorunlara neden açabilir. Dolayısıyla böyle bir surumdan şüphelenirseniz en kısa zamanda kedinizi bir veterinere gösterin.

Özellikle de yavru kedilerde görülen kedi paraziti de kusma nedenleri arasına girer.

Kedilerin mideleri olduğu gibi bağırsak sistemleri de oldukça hassastır. Özellikle de sindirim sistemi diğer kedilerinkinden daha zayıf olanlarının dışkısında solucan görüyorsanız ve kusuyorsa büyük ihtimalle kusma nedeni parazittir. Eğer kediniz kusuyorsa ve aynı zamanda dışkısında da solucan görüyorsanız hemen bir veterinere gidip kediniz için tedaviye başlamalısınız. Genellikle yavru kedilerde görülse de her yaşta kedide parazite denk gelebiliriz hatta bazı zamanlarda kedilerin kusmuğunda bile solucan görülebilir. Parazit tedavi için verilen ilaçlarda kedilerin kusmasına neden olabilir bu yüzden de genellikle kedilere güzel bir aromaya sahip kolay yutulabilir ilaçlar verilir.

Kediler kendilerini yalayarak temizledikleri için genellikle tüy yumağı dolayısıyla kusarlar.

Kedileri kendi tüy ve kirlerini yalayarak temizlerler ve yaladıkları tüyleri dışkı yolu ile dışarı atarlar. Ancak genellikle kediler yaladıkları bütün tüyleri dışkı ile vücuttan atamadıkları için mide ve bağırsakta tüyler birikir. Kedilerin tükürme gibi bir yetisi de olmadığı için tüyler iyice birikir ve topak halice gelir. Kediler de bu biriken tüy yumağından rahatsız olurlar ve kusarak bu yumaktan kurtulurlar. Bu kusmalar ayda 1-2 defa tekrar ederse sorun olmayacağı ancak daha fazla tekrarlanırsa bir veterinere danışılması öneriliyor. Ek olarak her ne kadar kedilerin tüylerini yalaması son derece doğal bir durum da olsa kedinizin tüylerini düzenli olarak tarayarak yumak oluşumunun azalmasını sağlayabilirsiniz.

Kediler bazı zamanlar yabancı cisimler yutmaları sonucunda sindirim sistemleri bozabiliyorlar.

Oldukça meraklı hayvanlar olan kediler bazı zamanlar yabancı cisimler yutabiliyorlar. Yabancı cisimler kusmaya ve mide tıkanmasına yol açabilirler. Bu yüzden de yabancı cisim yutan kedileriniz için veterinere danışmanız gerekir. Kediler yuttukları yabancı cisimleri sindiremedikleri için kusarlar ancak bu mide tıkanmasına da yol açabileceği için böyle bir durumla karşılaştığınız zaman direkt olarak veterinere gidin.

Kedilerin alerjileri olan besini yeme durumunda kustuklarını biliyor muydunuz?

Bozuk veya alerjisi olan bir besin yemesi sonucunda da kusabilirler. Mama içerisindeki bir besine alerjisi olduğu için ya da böcek ilacı, fare zehri, çeşitli bitkiler veya kimyasallar ile temas halinde bulunması dahilinde de zehirlendikleri için kusabilirler. Bu yüzden de kediniz kustuğu zaman kimyasal ile temas edip etmediğini ve yabancı bir cismi yutup yutmadığını kontrol etmek daha iyi olur. Eğer kediniz kimyasal ile temas halinde bulunduysa da bir veterinere gitmenizde fayda var.

Kediler de aynı insanlar gibi depresyona girip sinir, stres hissedebilirler.

Kedilerin bulunduğu alanın ve düzenlerinin sürekli olarak değişmesi onların psikolojisini bozabilir, kaygı duymalarını sağlayabilir. Kediler kaygı duydukları, strese girdikleri veya depresyona girdiklerinde de kusarak kendilerini ifade ederler. Kedilerinize sevgi göstermediğiniz zamanlarda stres ve kaygı düzeylerinin artması sonucunda depresyona girebilirler. Kusmalarının bir diğer nedeni de kedilerin hormonsal problemleridir. Böbrek yetmezliği, karaciğer problemleri, şeker hastalığı, yüksek stres gibi hormonsal sorunlarda kedilerin kusmasına neden olur bu yüzden de kediniz kustuğu zaman bir veterinere götürmenizde fayda olacaktır.

Kediler ciddi bir hastalığa sahip oldukları zamanda kusarlar.

Kediler çeşitli enfeksiyonlardan, bağırsak düğümlenmesi biri sorunlarda kedi kusarak reaksiyon gösterir. Sistematik hastalıklarda da kedilerin midesi bulanır ve kusarlar. Aynı zamanda kanser, böbrek hastalığı, nörolojik hastalıklar, pankreatit, peritonit gibi hastalıklara sahip olan kediler de kusarlar. Hastalık dışında diyet yapan kedilerde de kusma görülebilir. İlaçların yan etkisi, hormonlar, hastalıklar gibi problemlerin hepsi kediler için bir kusma nedenidir.

Kedilerin kusma çeşitleri nelerdir?

Kedileri rahatsızlıkları kusma şekillerine göre anlaşılabilir. 

Kan Kusma: Tümör, bağırsak, mide kaynaklı, zehirlenme veya iç kanama nedenlerden dolayı kan kusabilirler. Hayati bir risk taşıdığı için böyle bir durumda kedinizi hemen veterinere götürmeniz gerekir. Kan kusmak en tehlikeli kusma türleri arasına bulunduğunu da unutmamak gerekir.  

Kronik Kusma: Kedinizin her gün düzenli olarak ikiden fazla kusma durumuna denir. Kediniz her gün kronik bir şekilde kusuyorsa büyük ihtimalle kronik ya da metabolik bir sorunu vardır. Genellikle ya beslenmeden ya da alerjiden dolayı ortaya çıkan bir kusma türüdür. 

Akut Kusma: Bir ile diyet ya da kendiliğinden geçen bu kusma türünde kediler yutmuş oldukları ve midelerinde yumak haline gelen tüylerden kurtulmak ve rahatlamak için kusarlar. Genellikle ayda 1-2 kez olmasının normal olduğu belirtilse de bu durum sürekli tekrar ederse bir veterinere gitmeniz gerekir.

Projektil Kusma: Kedinin yediği bir şey midesini rahatsız ettiğinde bu kusma türü ile karşı karşıya kalırsınız ve böyle bir surumda kedinizi veterinere götürüp problemini çözebilirsiniz.  

Aralıklı Kusma: Genellikle tümör ve ülserden dolayı kediler farklı zaman aralıklarında kusarlar. Metabolitik rahatsızlıklar nedeniyle de ortaya çıkabilen bu kusma türü genellikle kedilerde ciddi bir rahatsızlıktan dolayı meydana gelir dolayısıyla böyle bir durumda veterinere gitmeniz gerekir. 

Bunun yanı sıra eğer kedinizin kustuğunda içerisinde solucan varsa parazitten, mama varsa besinden, kan varsa da ülserden dolayı kustuğunu anlayabilirsiniz.

Kedilerin kusmuklarının rengi ne anlama gelir?

Kedilerin kusmuklarının renginden de durumlarının ciddiyeti anlaşılabilir.

Sarı/Safra Rengi Kusmuk: Kedinin yediği sarı bir besinden kaynaklanabileceği gibi aynı zamanda karaciğer hastalıklarının da belirtileri arasındadır. Aynı zamanda kediler aç kaldıkları, 24 saat hiçbir şey yemedikleri zaman safra kusarlar. Bu yüzden de kedinin günde bir öğünden fazla beslendiğini kontrol etmeniz gerekir. 

Beyaz Köpüklü Kusmuk: Açlıktan veya sindirim sisteminden dolayı olabilir. Bir diğer nedeni ise bağırsak iltihaplanmasıdır. 

Açık Renk Kusmuk: Ya yemek borusu ya da kedinin karnının aç olması ile ilgilidir. 

Kahverengi/Kokulu Kusmuk: Mide kanaması, ülser, sindirim sisteminde yaşanan bir sıkıntı veya yabancı cismin mideyi tıkaması ve tüy yumakları da kahverengi bir renkte kusmalarının sebebi olabilir. Renginin kahverengi olma nedeni ise kanın bağırsak yolu sindirilmiş olmasıdır. 

Berrak Renkli Kusmuk: Kediniz su gibi daha berrak bir renkte kustuysa çok fazla su içmeye dayalı kusmuş olabilir. Şeker hastalığı ve böbrek hastalığı gibi çok su içme ihtiyacı duyacağı hastalıklardan dolayı da kediniz fazla sıvı tüketip berrak renkte kusabilir. 

Kedileriniz kustuğu zaman onlar için yapabileceğiniz en iyi şey kedilerinizi bir veterinere götürmek olacaktır.

Kedileriniz kusması hayati tehlikenin habercisi olabildiği gibi normal bir durum da olabilir.

Kediler; mide, bağırsak, besin, alerji, tüy yutmak gibi birçok nedenden dolayı kusabilirler. Bazı nedenler normal olsa da bazıları hayati tehlikeye sahiptir. Bu yüzden de kedileriniz kustuğu zaman bu her zamankinden farklıysa ve kedinizin kusmuğunda kan, solucan gibi bir takım farklı durumlar görüyorsanız mutlaka veterinere gitmelisiniz. Kan ve solucan görmüyorsanız ancak farklı bir durumun meydana geldiğini hissediyorsanız da mutlaka veterinere gitmenizde fayda var. Kedinizin neye alerjisi olduğunu veya onu nelerin etkilediğini her zaman tam anlamıyla bilemeyebilirsiniz ancak oldukça hassa bir mideye sahip olan kedileriniz mide konusunda çoğu durumdan daha fazla etkilenebileceğini unutmayın ve düzenli olarak veterinere göstermeyi ihmal etmeyin.

Kedi Sahipleri Buraya: Uzmanlara Göre Kedinizi Yanlış Seviyor Olabilirsiniz!
Sevimli Olmalarıyla Görenleri Büyülerken İçlerinde Büyük Acılar Çeken Scotish Fold Kedileri Neden Almamalıyız?
Sevimli Dostlarımız Kedilerin Patilerinin Neden Genellikle Beyaz Olduğunu Açıklıyoruz

Popüler İçerikler

Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
Tekirdağ'da İstismara Uğrayan 2 Yaşındaki Sıla Bebekle İlgili Korkunç Detaylar: Vücudunda Diş İzleri!
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!