Dokunulmazlıklar İçin Anayasa Değişikliği Teklifini 316 İmza ile TBMM'ye Sunan AKP'nin 51 Desteğe İhtiyacı Var

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte AKP'nin 316 milletvekilinin imzasının bulunduğu 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' AKP tarafından dün akşam TBMM Başkanlığı'na sunulurken, bu teklifin referanduma götürülmeden kabul edilebilmesi için 51 imza daha gerekiyor.

AKP'nin dün akşam teklifini sunmasının ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken bugün, TBMM'de yaptığı açıklamada, bu teklif ile dokunulmazlıkların kaldırılmasının içtüzük ve anayasaya aykırı şekilde sadece Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak oylama üzerinden ele alınmasının söz konusu olduğunu ve bunun kabul edilebilir olmadığını söyledi.

CHP ise yolsuzluk dosyalarının da dokunulmazlık kapsamına alınması, MHP 'terör odaklı' farklı bir süreç işletilmesini isterken HDP ise kürsü dokunulmazlıkları dışında tüm dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyor.

AKP'nin Dokunulmazlık Teklifi Meclis'te

AKP'nin anayasa değişikliği teklifinin referanduma götürülmeden kabul edilebilmesi için 367 oya ihtiyaç varken, AKP'nin TBMM Başkanı İsmail Kahraman dışında 316 sandalyesi bulunuyor.

HDP'li milletvekillerinin 'teröre destek verdiği' tartışmasıyla başlayan ve Davutoğlu'nun 'tüm dosyaları kapsasın' çağrısı ile genişleyen dokunulmazlıkların kaldırılması ile ilgili tartışmalar çerçevesinde siyasi partiler arasında bir süredir görüşme trafiği yaşanıyordu.

'Dokunulmazlıklarla İlgili Muhalefetin Olumlu Tutum Sergileyeceğini Sanmıyorum; Kendi Teklifimizi Vereceğiz'

Muhalefet partileriyle bir uzlaşıya varılamaması üzerine AKP kendi teklifini sunmaya karar vermişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaptığı son açıklamalarında konunun sürüncemede bırakılmamasını isteyerek, 'Son dönemlerde gündemde olduğu halde ağırdan alınan dokunulmazlık meselesinin bir an önce halli gerekir' derken, Davutoğlu sürecin başlaması için parti yetkililerine talimat verdiğini belirtmişti.

TBMM Genel Kurulu'nda ele alınarak oylanması gereken teklife göre, anayasaya geçici bir madde ekleniyor

Geçici maddede şu ifadeler yer alıyor:

'Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet Başsavcılıklarından ve mahkemelerden, Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM'ye veya Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83'üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz.

'Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde; Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, TBMM Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili mercine iade edilir.'

Anayasanın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesine göre, seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça 'tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz.'

Aynı madde ile ayrıca bir milletvekili hakkında, seçimden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılıyor.

TBMM'de halen 550 kadar fezleke bulunurken, bunlardan en az yarısının HDP milletvekilleri hakkında olduğu belirtiliyor.

Baluken: 'Kabul edilebilir bir durum değil'

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM'de yaptığı açıklamada, bu teklif ile dokunulmazlıkların kaldırılmasının İçtüzük ve anayasaya aykırı şekilde sadece Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak oylama üzerinden ele alınmasının söz konusu olduğunu söyleyerek, 'Bu bizim için kabul edilebilir bir durum değildir' dedi.

Baluken, 'HDP'li vekillerin dokunulmazlığı üzerinden konuyu güncelleştirmek istiyorlar. Bizim açımızdan tablo net; Saray AKP hükümetine yaptırdığı bu hamleyle demokrasinin dokunulmazlığını kaldırmak istiyor' diye konuştu.

Edinilen bilgiye göre AKP'nin teklifi gelecek hafta Anayasa Komisyonu'nun gündemine alınabilir. Komisyon'da kabul edilmesinin ardından ise teklif Genel Kurul'da ele alınarak oylanacak.

Reuters

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
13.04.2016

mhp destekler diycem onlardada 51 kişi yok aq hahaha

13.04.2016

Çabuk olun lan MHP de yönetim değişmeden dokunulmazlıklar ve anayasayı getirin meclise yoksa yatacak tüm planlarınız.

13.04.2016

"... HDP ise kürsü dokunulmazlıkları dışında tüm dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyor." Canına yandığımın ülkesinde doğruyu, terörist savunur/ister oldu...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ