Doktorların Psikolojisi Ne Olacak? 'Entübe Edilecek Hastalar Son İsteklerini Söylüyorlar'

Salgın döneminde doktorların verdiği mücadelenin dozu her geçen gün artıyor. Hem vaka sayılarındaki artış, hem de entübe edilecek hastalarla kurdukları duygusal bağ doktorları psikolojik olarak yıpratıyor. Entübe edilecek hastaların birçoğu doktorlara son arzularını iletiyor... 

Geçen haftalarda vaka oranının iki kat arttığı Antalya’da yoğun bakım doluluk oranı da yüzde 71’e ulaşmıştı. Artışla birlikte Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki Kovid-19 hastalarının tedavi edildiği yoğun bakım sayısı da altıya çıkarıldı.

Kentteki 46 pandemi hastanesinden birisi olan Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Kovid- 19 yoğun bakım servisini DHA görüntüledi.

'Yoğun bakımdaki tedavi 20-25 gün...'

Yoğun bakım sorumlusu Doç. Dr. Öztürk, “Buradaki tedaviler hastalar için sıkıntılı bir sürecin başlangıcı anlamına geliyor. Hastalarımızın bir kısmı tedaviyle iyileşirken bir kısmı da soluk borularına bir tüpün yerleştirilmesi ve mekanik ventilatör cihazına bağlanmak durumunda kalıyor” dedi.

Vaka sayıları arttıkça yoğun bakımlara daha ağır hastaları almak durumunda kaldıklarını belirten Doç. Dr. Nilgün Kavrut Öztürk, şunları söyledi: “Pandeminin başında servislerde yatan hastalarımız biraz daha iyi durumdaki hastalarken, şu an neredeyse çoğunluğu entübe ihtiyacı olan hastalarımız. Hastaların yoğun bakımdaki tedavileri ortalama 20- 25 gün sürüyor. Sohbet ederek buraya aldığımız hastaların bir kısmı taburcu oluyor, bir kısmı kötüleşiyor.”

'Son isteklerini söylüyorlar...'

Bu süreçte en büyük mutluluklarının hastaneden bir hastanın yürüyerek çıkması olduğunu söyleyen doktor şunları anlattı: “Entübe etmek durumunda kaldığımız hastalara öncesinden, uyutacağımızı ve soluk borularına bir tüp yerleştireceğimizi söylüyoruz. Hastalarımız bu aşamada ciddi ölüm korkusu yaşıyor. Hastalarla duygusal bir bağ kuruyoruz. Bir kısmı o sırada son isteklerini söylüyorlar. Ailelerinden kimse yanında olamazken, yanlarında olan kişi bizler oluyoruz. Bu bizim için de oldukça ağır bir psikolojik yük oluyor. 75 gün yatan ve daha sonra kaybettiğimiz hastalarımız oldu.”

Yoğun bakımda görev yapan Dr. Mustafa Deniz Sarı ise çok büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirterek şunları anlattı 👇

“Sadece öğle yemeklerinde oturmaya zaman bulabiliyoruz. Hastaları anlık olarak takip etmek durumundayız. Pandemi ilk başladığı süreçte eşim ve çocuğumdan ayrı bir evde kaldım. Dört ay kadar ailemi göremedim. Bu süreç herkes için zorlu bir süreç. Buradaki çalışanlar insanüstü bir emek veriyor. Vatandaşlarımızın da buradaki çalışma temposunu görüp biraz daha dikkatli olmaları gerekiyor. Son dönemde yoğun bakıma gelen hastaların durumu çok ağır. Şu an buradaki yedi hastamız da cihaza bağlı, kendi soluk alıp verebilen hastamız yok.”

Dünyanın En Büyük Buzdağı Yok Oluyor: İstanbul'dan Büyüktü Şimdi Rize'den de Küçük
TÜİK Asgari Ücret Önerisini Açıkladı
Azra Kohen ve Başak Sayan Yine Davalık Oldu

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
YORUMLAR
22.12.2020

Efso duyar diyeceksiniz ama doktorlar yerine saglık çalışanları demek daha doğru benim ablam hemşire emin olun doktorlar kadar hatta çogu zaman hastalar ile daha yakın temas halinde

22.12.2020

Yok efso duyar değil bir doktor olarak bu haberde sadece doktorlardan bahsedilmesine ben de takıldım. Hemşireler ve diğer sağlık çalışanları da çok ilgileniyor ve kaybedince etkileniyor :(

22.12.2020

Hastanelerden ara ara canlı yayın yapmaları lazım ki hem orada canla başla çalışan doktorların çabasını hem de hayata tutunmaya çalışan insanların çektiklerini görelim belki içimize işler de daha duyarlı daha dikkatli oluruz!!!

22.12.2020

Değil canlı yayın kameraları g*tlerine soksan bizim millet anlamaz.Hala bu olaya yalan diyen tipler var çevrede

22.12.2020

Allah güç kuvvet versin yar yardımcınız olsun. Biz vergi ödüyoruz ama devlet size vermiyor, her koşulda hakkınız ödenmez keşke çok daha iyi koşullarda çalışabilseniz.

TÜM YORUMLARI OKU (19)