Onedio Logo

Doktorlardan Yeni Öneri: 'Aşıyı Reddeden Yoğun Bakıma da Alınmasın'

Kapak Görseli

Yoğun bakımdaki hasta sayısının yeniden yükselmeye başladığı Fransa'da bazı doktorların, aşılanmamış Covid-19 hastalarının yoğun bakım tedavisi görmek isteyip istemediklerini önceden bildirmeleri gerektiği yönündeki görüşü tartışma konusu oldu.

null Görseli

Euronews'in haberine göre, Paris'te Pitié-Salpêtrière üniversite hastanesinden Prof. Andre Grimaldi, pazar günü Journal du dimanche gazetesinde 'Aşı olmayanlar da yoğun bakım tedavisi görmeme hakkını üstlenmeli mi?' başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Beşinci dalga ve son olarak Omicron kaynaklı altıncı dalgayla birlikte yoğun bakıma alınan hastaların seçimi, hangi hastanın daha öncelikli olduğu sorusunun yeniden gündeme geldiğini söyleyen Prof. Grimaldi, yoğun bakıma alınması gereken Covid-19 hastaları nedeniyle diğer acil olmayan operasyonların şimdiden ileri tarihlere ertelenmeye başladığını vurguladı.

Hipokrat Yemini ahlaki değer yargılarının olmadığı anlamına gelmiyor

Hipokrat Yemini ahlaki değer yargılarının olmadığı anlamına gelmiyor Görseli

Doktorların Hipokrat Yemini etmelerinin ahlaki değer yargılarının olmadığı anlamına gelmediğini belirten Prof. Grimaldi, bu değer yargısının doktorun hasta ile olan ilişkisini etkilememesi gerektiğini ancak bunun yoğun bakımda sadece bir boş yatağın kaldığı bir durumda, hastaları önceliğe göre 'sıralama' konusunu ortadan kaldırmadığına dikkat çekti.

'Hangi hastaya öncelik verilmeli?' diye soran Prof. Grimaldi, bunun özelde doktorların meslektaşlarıyla birlikte karar verecekleri bir konu olduğunu, ancak sivil toplum kuruluşları, seçilmişler, bağımsız etik komisyonları gibi toplumun tümü tarafından da tartışılması gerektiğinin altını çizdi.

'yoğun bakım tedavisi görmek isteyip istemedikleri konusunda direktif yazmalılar'

Prof. Grimaldi, bu yüzden 'aşı olmayı reddeden tüm yetişkin bireylere, olası bir ağır Covid-19 hastalığı durumunda yoğun bakım tedavisi görmek isteyip istemedikleri konusunda, önceden yazılı bir direktif yazmaları yönünde tasviyede bulunulması gerektiğini' düşünüyor.

'Özgür iradesiyle aşı olmayı reddeden bir kişi, aynı zamanda, (olası bir ağır Covid-19 durumunda) yoğun bakım tedavisi görmeme seçimini de üstlenmiş olmuyor mu?' diye soruyor, Prof. Grimaldi.

Prof. Grimaldi'nin kaleme aldığı yazı 15 meslektaşı tarafından imzalandı.

Koronavirüs salgınında beşinci dalgasını yaşayan Fransa'da 200 binin üzerine çıkan günlük vaka sayıları rekor kırıyor. Bu kapsamda önlemleri sıkılaştıran Fransız hükümeti, aşı kartının geçerliliğini koruması için tüm yetişkinlere üçüncü dozu zorunlu kıldı. İkinci dozun ardından belli bir süre içinde üçüncü dozu olmayanlar aşı kartlarını kullanamayacak.

Fransa'da tam aşılanmış olanların oranı 30 Aralık 2021 tarihi itibarıyla yüzde 73 düzeyinde.

Popüler İçerikler

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezindeki Otel Yangınında 13. Kat Detayı: AK Partili İsmin Ailesine Ulaşılamıyor!
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezindeki Otel Yangınında 13. Kat Detayı: AK Partili İsmin Ailesine Ulaşılamıyor!
100 Erkekle Birlikte Olacağını Söyledikten Sonra Tutuklanan OnlyFans Kullanıcısı İşkence Gördüğünü Anlattı
100 Erkekle Birlikte Olacağını Söyledikten Sonra Tutuklanan OnlyFans Kullanıcısı İşkence Gördüğünü Anlattı
MEB’ten Özel Okullara İnceleme: Fahiş Fiyat Artışı Yapan Özel Okullara Soruşturma Başlatıldı
MEB’ten Özel Okullara İnceleme: Fahiş Fiyat Artışı Yapan Özel Okullara Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
03.01.2022

İnsan hakları evrensel bildirgesinde ilk kanun, insanın her ne olursa olsun (dil, din, ırk ayrımı yapılmaksızın) yaşama hakkıdır. Ayrıca ek olarak da sağlık hakkı. Eğer yoğun bakıma gelecek olan hastaya bakmazsanız yaşama ve sağlık hakkını elinden almış olursunuz. Bu adalet değil. Aşı olmayanlar yüzünden şudur budur da demeyin. Aşı olmayanların büyük çoğunluğu aşı yabancı olduğu için yaklaşmıyordu. Turkovac da çıktı artık bu da halledilir. Ha hala aşı o

03.01.2022

Hala aşı olmayanları soracak olursanız, e bi zahmet onlar da gebersin artık. Kurtuluş savaşının ingilizlerle beraber olan yan sanayi sofileridir.

03.01.2022

Bir hekim olarak tarafıma 2 adet Sinovac ve 2 adet Biontech olarak 4 doz aşı uygulandı. Bu aşıların insan deneyleri veya uzun vade etkileri yapılmadan uygulandığını bilmemem imkansız. Ama gereksalgın boyunca bana ihtiyacı olan hastalara kesintisiz tedavi hizmeti verebilmek gerekse bizzati kendi bağışıklığımızı yüksek tutabilmek amacıyla bu aşıları sorgusuz sualsiz yaptırmak zorunda kaldım çünki şartlar bunu gerektiriyordu. Tıbbi yönden değerlendirildiğinde olağanüstü bir hal olduğundan bu aşıları kabul ettim fakat salgının olmadaydı aklımı peynir ekmekle yemiş olmam gerekiyor bu çalışmaları tamamlanmamış aşıları yaptırmak için. Bir kenara da not düşeyim dedim. Selamlar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ