Doktorlara Değil, İnternet Üzerindeki Bilgilere Güvenerek Kendi Kendine Teşhis Koyanların Hastalığı: Siberkondria

Özellikle teknolojinin geliştiği şu günlerde, vücudumuzda yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu hissettiğimiz zaman ilk yaptığımız Google'dan belirtileri aratmak oluyor. Bazen şüphelerimizin aklımızdan uçup gitmesini sağlasa da, bunları kişisel tıbbi teşhisler olarak algılamamak gerekiyor. 

Siberkondria olarak adlandırılan bu durumda ise insanlar araştırmalarına inanıyorlar ve kendi kendilerine teşhis koyabilmek için herhangi bir belirtiyi bile Google'da aratmaya başlıyorlar. Biz de internetin yanlış kullanımı sonucu oluşan bu hastalığın alternatif tedavilerini sizler için derledik.

Siberkondria ve anksiyete

Bugünlerde doktorların yaşadığı en büyük problemlerden biri de, sırf baş ağrısı sorunu yaşadığı için beyninde tümör olduğunu düşünen hastalar. Bunun temel sebebi ise, hastaların internet ortamında belirtileri ve sorunlarını aratarak kendi kendilerine teşhis koyma çabaları. Sonuç olarak da hastaların anksiyeteleri artmaya başlıyor ve profesyonel sağlık ekiplerinin işi daha da zorlaşıyor.

Olumsuz sonuçları

Birçok psikolojik hastalık gibi siberkondria da insanları olumsuz yönden etkiliyor. Hastalıklarla ilgili sürekli internet ortamında aramanın bazı etkileri şunlardır: 

  • Anksiyete seviyesinde artış: Hastalıkları düzenli olarak analiz ettikten sonra siberkondria hastalarının fazla bilgiden ötürü kafaları karışır ve belki de hiç sahip olmadıkları hastalıklar konusunda normalden daha fazla endişe duyarlar. 

  • Var olan tedaviyi bırakmak ve kendi kendine ilaç kullanmaya başlamak: Bazı siberkondria hastaları, herhangi bir doktora danışmadan internetteki aramaları sonucu buldukları ilaçları kullanmaya başlarlar. Bazıları kendi kendilerine teşhis koyduklarına o kadar inanırlar ki; doktorların verdiği ilaçları kullanmayı bırakırlar. Sağlıklarına verdikleri zarar ise oldukça büyük olabilir. 

  • Hastalık hastalığı: Hastalıklar hakkında internet ortamında sürekli arama yapmak ve belirtilerden bir veya birden fazlasını taşıdığına inanarak korkmak, insanların hastalık hastası olmasına kolaylıkla sebep olabilir. 

  • Hastalanma korkusu: Özellikle tıbbi durumlarla sık sık karşılaşan ve bunlar hakkında bilgi sahibi olan tıp öğrencileri arasında yaygındır. Siberkondria hastalarının da başına gelebilir. Hastalanma korkusu, insanların sürekli hastalanma paniği yaşaması durumudur.

Peki siberkondria ile nasıl başa çıkarız?

Birçok psikolojik hastalık gibi, siberkondrianın tedavisi de psikolojiktir. Hastanın arkadaşlarının ve akrabalarının sürekli hastaya destek olması ve aslında sağlıklı olduklarını söylemeleri gerekmektedir. Aile desteği ve psikoterapi seansları, siberkondria ile yüzleşme konusunda önemli ve etkilidir. 

Psikofarmakoloji de hastaların bu süreci daha rahat atlatmasına yardımcı olabilir. 

Unutmayın, sadece internet üzerinden aldığınız bilgiler ile hastalık teşhisi yapamazsınız. Hiçbir internet sitesi doktorun teşhisinden daha önemli bilgiler içermez. Eğer endişeleriniz var ise beklemeden bir doktora danışın.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Çok Konuşulacak Sahne: Kiliseden Rahatsız Olan Pembe’ye Papazdan Ders Gibi Yanıt
Ediz Ün İstifa Etti: CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Edirne Milletvekili Ediz Ün'ün İstifasını İstemişti
Fransa'da Geri Dönüşüme Gönderilen Aracın Türkiye Fiyatı İçinizi Sızlatacak...
YORUMLAR
29.06.2019

Ultrasonda, bebeğin kalbinde parlaklık gördüm demiş doktor eşime. Tam olarakta bilgi vermemiş sanırım. Akşam işten geldim, hanımda surat 5 karış. Ne oldu dedim, -Doktor böyle böyle dedi, netten baktım, bebeğin down sendromlu olma ihtimali var, sonucuna ulaştım. dedi. Bir de ben araştırdım netten, kalpteki parlaklık buna işaret ediyormuş. 2 hafta sonra tekrar gittik. Bişey yok kaybolmuş demiş. Biz de 2 hafta üzüldüğümüzle kaldık. Doktor belli ki konuşmak için erken olduğunu düşündüğü için bişey dememiş. Biz salaklık ettik.

30.06.2019

Bu yazıyı okuduğu için kendine siberkondria teşhisi koyacak hastalardır.

Pasif Kullanıcı
30.06.2019

aynı durumdan muzdaribim.ne pok yicem bilmem.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ