Fotoğraf: Emrah Güzel / AP
Türkiye’de sağlık çalışanları daha iyi şartlar ve koşullarda yaşamak uğruna ülkeyi terk edip yurt dışına gidiyor.
Enflasyon oranının yüzde 80’e çıktığı ülkede son aylarda yüzlerce doktor istifa edip, daha iyi koşullarda iş bulma umuduyla yurt dışına göç etmeyi tercih etti.
Euronews'te yer alan habere göre, Türk Tabipler Birliği’ne (TTB) göre, 2021 yılında binden fazla doktor, yurt dışında çalışabilmek için kendilerinden gerekli “iyi hal” belgesi aldı.
Anestezi uzmanı Doktor Tahsin Çınar, içinde bulunduğu koşullardan memnun olmayan sağlık çalışanlarından biri.
Çınar, “Doktorluk kesinlikle Türkiye'deki en zor mesleklerden biri. Çünkü ekonomik açıdan bakarsak, asistan doktorlar yoksulluk sınırının altında kazanıyor ve aldıkları maaş, İstanbul'daki bir evin kirasını bile karşılamaya yetmiyor. Bu yüzden biz daha fazla gece mesaisi yaparak hayatta kalmaya çalışıyoruz” diyerek umutsuzluğunu dile getiriyor.
Asistan doktorların özellikle yabancı dil öğrenip yurt dışına gitme palanları yaptığını kaydeden Çınar, “Asistan doktor arkadaşlarımın neredeyse dörtte biri yabancı dil kurslarına gidiyor. Özellikle Almanca öğreniyorlar. Burada ihtisasını tamamlayıp uzman doktor olarak Almanya'ya gidiyorlar. Ülkede çok ciddi bir beyin göçü var. Çok ciddi bir şekilde dışarıya emek göçü var. Burada mesleğin gerçek bir değeri olmadığı için ben arkadaşlarımı yargılamıyorum.' diyor.