Bilindiği üzere, otomobillere uygulanan Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) son güncelleme Ağustos ayında yaşanmış, fakat o günden bu yana artan fiyatlar düşük vergi diliminde kalan otomobillerin vergi oranını da yükseltmişti. Sonuç olarak, pazarın tamamına yakını yüzde 80 ve üzeri ÖTV oranlarına sahip otomobiller oluşur hale geldi.
Gelinen noktada, ÖTV'de yeni bir güncelleme beklentisini sorduğumuz Doğuş Otomotiv CEO'su Ali Bilaloğlu, vergi sisteminin değişmesi gerektiğini söyledi.
ÖTV sisteminin hem motor hacmine hem de fiyat baremine bağlı olduğun vurgulayan Bilaloğlu, 'Otomobildeki fiyat artışları iki unsurdan oluşuyor, bunlar aracın net bedeli ve vergi dilimidir. Dolayısı ile en düşük vergi diliminde olan bir araca 1 TL zam geldiğinde, bu aracın vergi dilimi yükseliyor ve aracın fiyatı da yüzde 20 kadar artabiliyor. O yüzden fiyat artışlarını net bedel üzerinden incelemek gerekir. Fiyatlardaki ana artışlar vergi dilimlerinin değişimden kaynaklı' dedi.
Bilaloğlu, mevcut ÖTV sisteminin güncelleğini yitirdiğini belirterek, 'ÖTV'de çağdaş, çevreci, adaletli bir sistemin artık devreye girmesi elzem. Mevcut sistem, Türkiye Gümrük Birliği'ne girdiğinde tasarlanmıştı. Vergi sistemi, yıllar içinde ek yapa yapa adeta yamalı bohça haline geldi. O günlerde elektrikli araçlar yoktu, emisyon değerleri bu kadar hassas ölçülmüyordu. Bugünkü teknolojik gerçekler, çevre konusunda gelinen nokta ve devletin çıkarlarını gözeterek, daha sağlıklı, daha çağdaş ve geleceği tasarlayabilen bir vergi sistemine geçmemiz gerekli' görüşünü paylaştı.
Araçlar euro ile alınıyor şuan euro 13 tl bide acayip bir makas var euro yu 15tl olarak düşünün o yüzden DEVLET ÖTV de birşey yapmazsa araçlarda %5 anca indirim olur.