Doğum Sonrası Adet Düzensizliği Nedenleri Nelerdir?

Doğum sonrası belli bir süre görülen adet düzensizliği yaygın bir durumdur. Özellikle emziren anne adaylarında yaklaşık 6 ila 9 ay kadar adet gecikmeleri görülebilir. Emzirmeyen kadınlar da ise adet süreci genelde daha erken dönemlerde ortaya çıkar. Bu süreçte baskılanan yumurtaların yeniden normale düzene girmesi emzirme sıklığı ve kadının fiziksel durumuna bağlı olarak değişebilir. Peki, doğum sonrası adet düzensizliği nedenleri nelerdir? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

Kadınların yaşamında önemli bir yer tutan adet dönemi, gebe kalınması halinde sona erer, ancak doğumdan bir müddet sonra yeniden eski düzenine kavuşur. Gebelikten sonra hemen adet görülmesi mümkün değildir. Yeni doğum yapan bir kadının adet kanaması yaklaşık 6-9 ay gibi bir sürenin sonunda gerçekleşir. Ayrıca adet kanamasının başlamasının ardından bu durumu düzensizlikler de takip edebilir. Ancak endişelenmeyin doğum sonrası neredeyse her kadının yaşadığı adet düzensizliği genelde ciddi nedenlerden kaynaklanmaz. Peki, doğum sonrası adet düzensizliği nedenleri nelerdir? İşte bu sorunun cevabı…

Doğum Sonrası Adet Düzensizliği Nedir?

Doğum sonrası adet düzensizliği lohusalık döneminin ardından adetlerin (21-35 günde bir) görülmemesi durumunda kendini gösteren bir durumdur. Ancak emzirme sürecinde annelerin düzensiz adet görmeleri olağan bir durumdur. Doğumdan sonra emzirmenin büyük rol oynadığı adet düzensizliği bazen uzun süre etkisini gösterebilir. Çünkü 9 ay gibi uzun süreli bir değişim döneminden geçen bedenin eski düzenine dönebilmesi için biraz zamana ihtiyacı bulunur. Ancak emzirmiyor ve adet düzensizliği yaşıyor ya da şiddetli kanama gibi sorunlar yaşıyorsanız altta yatan nedenlerin araştırılması ve tedavisi için mutlaka doktora başvurmanız gerekir.

Doğum Sonrası Adet Düzensizliği Nedenleri

Doğumdan sonra adet düzensizliği nedenleri pek çok kadın tarafından merak konusudur. Bu süreçte küçük farklılıklar kadınlarda endişeye yol açabilir. Doğumun ardından adet kanamasının başlama sürecinin emzirme ile yakından ilişkisi bulunur. Buna göre doğum yapan ve emziren annelerin adet sürecinin daha geç olabileceğini belirtmek mümkündür. Emzirmeyen annelerde ise adet dönemi kısa sürede başlar. Bunun en önemli nedeni emzirme esnasında salgılanan hormonların adet kanamasını engellemesi ve yumurtalıkları baskılamasıdır.

Bu durumda annelerin emzirme süreci uzadıkça adet kanaması gecikebilir. Anne sütü üretmeye prolaktin adından bir hormon vesile olur. Bu hormon üreme hormonlarını geçici bir süreliğine baskılayabilir. Yani dölleme için yumurtlama süreci sekteye uğrar ve adet döngüsü de olmaz. Emzirme için tavsiye edilen süre 2 yıldır. Bu nokta da tam ve düzenli bir emzirme sürecinde olan kadınlar doğumdan 1 sene sonra bile adet görebilirler. Dolayısıyla doğumdan sonra adet süreci ve düzensizliklerinde ciddi bir farklılık olmadığı sürece altında yatan korkulacak bir nedenden söz etmek mümkün değildir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Geç Döllenme Nedir, Neden Olur?
Boş Gebelik Ne Demek? Belirtileri Nelerdir?
Gebelikte Hafta Hafta Bebek Gelişimi…
Sperm Testi Nedir? Sperm Testi Değerleri Nasıl Olmalı?
Kadınların Kabusu Olan Vajinal Akıntı Nedir? Vajinal Akıntı Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Normal Doğum Sonrasında Dikiş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Adet Düzensizliği Neden Olur?

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı