Doğum izni, kadın çalışanlara hamilelik süreci ile başlayan bir haktır. Bu iznin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Ücretsiz izin, süt izni, yarım çalışma hakkı ve kısmi çalışma hakkı doğum iznin içerisinde değerlendirilir. İş Kanunu'nun 74. maddesine göre kadın işçilerin doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık yasal izinleri bulunur. Eğer çoğul gebelik durumu olursa doğumdan önceki 8 haftalık süreye, 2 hafta daha eklenir. Kişinin sağlık durumu çalışmaya elverişli ise kendi isteği doğrultusunda, doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilme hakkı verilmiştir. Bu durumda ise kadın işçinin çalıştığı 3 hafta, doğumdan sonraki 8 haftalık izne eklenir.
Kadın işçi hamilelik sürecinin 32. haftası dolduktan sonra izne ayrılabilir. Bu durumların hepsi çalışanın sağlık durumuna bağlıdır. Hamile olan kişilerin doğuma kadar çalıştırılması yasaktır. 16 haftalık doğum izni tamamlanan kişilere 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilmektedir. Bu izin, çalışanın yıllık ücretli izin hakkına tabi tutulmaz.
Erkeklerin doğum izni ise babalık izni olarak geçer. Bu izin, çalışan kişinin memur, işçi, askeri personel olması durumunda kanunlar değişiklik gösterir. Devlet memurlarına babalık izni 10 gün, işçi için bu izin 5, askeri personel ve sözleşmeli personeller için ise doğum izni 10 gündür.