Ebru, kitreyle yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla yapılan desenlerin kağıda geçirilmesiyle yapılan bir sanattır. Resimden farklı olarak boyaları ve fırçaları kendine özgüdür.
Sanatın, ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Yalnızca doğu ülkelerine özgü olduğu düşünülmektedir. Bazı İran kaynaklarına göre Hindistan kökenli olduğu yazılıdır. Bazı kaynaklar ise Türkistan'daki Buhara kentinde doğup İran yoluyla Osmanlılara geçtiğini söyler.
Batıda ebru, Türk kağıdı ya da mermer kağıdı olarak adlandırılır. Geven otunun özsuyundan elde edilen kitre veya kerajin ile suyun kıvamı arttırılır. Daha sonra içine öd katılır ve boyaların suyun dibine çökmesi engellenir. Boyalar su yüzeyine serpildikten sonra olduğu gibi veya biz adı verilen metal uçlu bir aletle şekil verilerek elde edilen şekiller kağıda geçirilir.
Kökeni 9. ve 10. yüzyıllara dayandığı düşünülen ebru sanatının en eski örneği 16. yüzyıla aittir. Osmanlı döneminde başlı başına bir sanat olan ebru, 20. yüzyıl başlarına gelindiğinde unutulma noktasına geldi. Tekrar hayat kazanması ve sanata çiçekli ebruyu geliştiren kişi Necmeddin Okyay'dır.
27 Kasım 2014'te sanat UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras olarak tanımlanmış.