Şavşat, Karadeniz'in en doğusunda Artvin'e bağlı bir ilçe. Buranın adı Gürcüce 'Şavşeti'den geliyor. Şavşat kasabası tarihsel Şavşeti bölgesinin yerleşim yerlerinden biriymiş. Bununla birlikte bu bölgede Sinkoti ve Satleli gibi yerler de vardı ve buralar Orta Çağ'da önemli yerleşmeler olarak bilinirdi.
Burası küçük bir yerleşim yeri fakat gezilecek çok sayıda yer bulunuyor. Üstelik Şavşat, 2015 yılında 'Cittaslow' kapsamına alındı ve Türkiye'nin sayılı 'Sakin Şehir'lerinden biri oldu.
Şavşat ile Artvin merkezin uzaklığı yaklaşık olarak 70 kilometre. Burası doğuda Ardahan il merkezi ile Hanak İlçesi, kuzeydoğuda Posof İlçesi, güney ve güney batıda Ardanuç, batıda Artvin Merkez ve Borçka İlçesi, kuzeyden de Gürcistan Devleti ile çevrili.
Şavşat, dağlık ve engebeli bir arazide yer alıyor. 3.537 metreye yükselen Kaçkar Dağları, ilçenin batı ve kuzeybatı yönünü sınırlandırıyor. Buranın rakımı minimum 950 metre. Maksimum ise 1800 metre. İlçe merkezi 1100 metre rakıma sahip. Akarsular bakımından son derece zengin olan Şavşat, çok sayıda buzul gölü ile tanınıyor.
Paylaşmayın lütfen, Araplar istilâ edecek diye korkuyorum.
Aferin böyle paylaşın sonra uzungöl gibi araplara satsınlar burayı👏👏👏
Muhlama Şavşat yemeği değildir. Onun yerine peynir eritmesi vardır. Peynir kızgın tereyağında eritilir. "Muhlama"nın peyniri farklıdır ve içinde mısır unu vardır. Şavşat peynirine de "gorcola" denir. Bir de "gançlama" denilen bir şey vardır ki bilenler bilir. 😅