Doğu Karadeniz'de 6 İlin Yüzde 40'ında Madencilik İçin Ruhsat Verilmiş

Doğu Karadeniz’in altı ilinde şirketlere maden sahası olarak tahsis edilen bölgelerin, sözkonusu illerin toplam yüzölçümünün yaklaşık yüzde 40’ına denk geldiği ortaya çıktı. Maden ruhsatlarının verildiği 303 şirketin isimleri ise “ticari sır” olduğu gerekçesiyle açıklanmadı.

Şirket isimleri 'ticari sır'

Altı ilin yüzölçümünün yüzde 38.7’sine karşılık gelen bu alana sağlanan ruhsatların verildiği 303 şirketin isimleri ise ‘ticari sır’olduğu gerekçesiyle açıklanmadı.

Bakanlıktan gelen yanıta göre 153 ruhsat olan Artvin’de 292 bin 450.25 hektar, 230 ruhsatın bulunduğu Giresun’da 291 bin 832.09 hektar, 241 ruhsatlı Gümüşhane’de 293 bin 587.5 hektar, 201 ruhsatın verildiği Ordu’da 221 bin 796.17 hektar, 60 ruhsatın bulunduğu Rize’de 171 bin 221.7 hektar, 127 ruhsatlı Trabzon’daysa 101 bin 367.25 hektar alan madenler için tahsis edildi. 

Bakanlığın verilerine göre, altı kentteki 1012 maden ruhsatı, 1 milyon 372 bin 254.96 hektara karşılık geliyor.

Cerattepe'de ne olmuştu?

Doğu Karadeniz'deki maden sorunu Artvin Cerattepelilerin direnişiyle geçtiğimiz aylarda yeniden gündeme gelmişti. Ağaçların kesileceği, doğanın tahrip edileceği gerekçesiyle madene karşı çıkan bölge halkı, Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş.'nin çalışmalarına engel olmak için nöbetlere başlamıştı. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMOBB) 2014 yılına ait raporunda, projenin hayata geçirilmek istendiği bölgenin tamamına yakınının orman arazisi olduğu ve madencilik faaliyeti yapılması halinde 50 bine yakın ağacın kesileceği belirtilmişti.

Cerattepe'ye çıkmak isteyen eylemcilere güvenlik güçleri birçok kez müdahalede bulunmuştu.

24 Şubat'ta Yeşil Artvin Derneği üyeleri ve Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara'da bir görüşme gerçekleştirmiş ve 2 saat süren görüşmede, hukuki süreç tamamlanıncaya kadar Cerattepe'de maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulmasının kararlaştırıldığı belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Cerattepe eylemcileri için 'Artvin’de bir Cerattepe olayı çıktı. Geziciler neyse bunlar da yavru Gezicilerdir' demişti.

Gözler artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği 'ÇED Olumlu' raporuna ilişkin yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle 751 kişi ile 61 avukatın açtığı Türkiye'nin en büyük çevre davasında.

BirGün ve Ajanslar

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
YORUMLAR
09.04.2016

Madenleri savunan itlere Artvin- Murgul'a bakmasını araştırmasını öneriyorum.Canlı hayat yok güzelim Karadeniz derelerinde .Ağaçlar ölmüş resmen.Karadeniz'de ağaç olmazsa ölüm olur.Bunu bilen halk bile bile oy verdi.Gebersin umurumda değil.

09.04.2016

güzel kardeşim iyi diyorsun,hoş diyorsun da oradaki halkın cahilliğinin suçunu oy vermeyenler çekecek, gelecek nesiller çekecek, DOĞA çekecek.bunları niye düşünmüyorsun?

09.04.2016

Bu işler kavgayla gürültüyle olmaz.Hele radikal sol gruplaın bu eylemlerde yer alması bir işe yaramaz aksine sağ görüşlü insanların konuyu yanlış anlamasına neden olur.Burada yapılacak şey vatanını seven insanların eylem yapmasıdır.Böyle durumlar da siyasi görüşler bir tarafa atılmalı. Not:Farklı görüşten insanların bir eylem yapacağını sanmıyorum daha terör karşısında bile birleşemiyoruz.Millet olma bilincimizi kaybettik gibi.

09.04.2016

az yeşil kaldı ya karadenizde, sıçın onun da içine doymaz köpekler !!!

TÜM YORUMLARI OKU (10)