Doğu Anadolu Fay Hattı'nda Bu Denli Büyük Deprem Ne Zaman Oldu ve Ne Kadar Yıkıcıydı?

6 Şubat 2023 tarihinde sabah saat 04.17'de Kahramanmaraş merkezli pek çok ilimiz çok büyük bir depremle sallandı. Bölgede artçı sarsıntılar devam ediyor. Uzmanlar bu sarsıntıların daha da sürebileceğini açıklıyor. Peki bu bölgede tarihte daha önce deprem ne zaman oldu ve ne kadar yıkıcıydı?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem Anadolu ve Arap yarımadasına kadar uzanıyor. Deprem, 100 kilometreden uzun bir çatlağa yol açtığı için son yılların en geniş çaplı depremlerinden biri oldu.

Deprem bilimcilere göre son yaşanan depremlerde Arap platosu kuzeye doğru hareket ederek Anadolu platosunu sıkıştırdı ve geniş çaplı depremlere neden oldu.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem 10 ilde yıkıma neden oldu. Uzmanlara göre Kahramanmaraş ve çevresindeki bölgelerde büyük bir deprem uzun zamandır bekleniyordu.

Ancak deprem uzmanları "aynı şiddette ikinci bir depremin" beklenmediğini ve ilk depremden bağımsız olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiriyor.

Depremlerin bu kadar güçlü ve çok sarsıntılı olmasının sebebi Doğu Anadolu Fay Hattı'nın "doğrultu atılımlı" fay hattı olması. Bu tip fay hatlarında sert kaya blokları dikey bir hat üzerinde baskı uygular. Gerilim yüzünden baskıya dayanamayan bloklar yatay olarak harekete geçer ve deprem meydana gelir.

Tarihte bunun bir örneği de 13 Ağustos 1822 Halep depremi. Bu tarihte aynı fay hattı üzerinde 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti.

Bu depremin ardından Halep bölgesinde artçı sarsıntılar 2 yılı aşkın bir süre boyunca devam etmiş, en yıkıcı deprem 5 Eylül 1822 tarihinde bölgeyi vurmuştur.

Bu deprem şimdiki Türkiye'nin Gaziantep ve Antakya bölgelerini de etkilemiştir. Son Kahramanmaraş depremleri için uzmanlar da bu artçı depremlerin 2 ay ya da 1 yıl sürebilir açıklamasını yapmışlardı.

Deprem bilimciler Kahramanmaraş depremindeki kırılmanın çok derin olmayan bir yerde meydana geldiğini söylemişti. Bu da depremin yüzeye ne kadar yakın olursa yıkıcı olabileceğini gözler önüne seriyor.

Kahramanmaraş bölgesinde bu denli yıkıcı olan bir deprem de 1114 yılında yani bundan tam 909 sene önce yaşanmıştı. Konuyla ilgili bir makalede 29 Kasım 1114'e sabaha karşı olan depremin herkesin derin bir uykuda olduğu zaman gerçekleştiği ve şehrin yıkıldığı yazmaktadır.

Bu deprem de Elbistan, Adıyaman, Antakya gibi bölgelerde ve Suriye'de hasara yol açmıştır. Makalede Maraş şehrinde yaklaşık 40 bin kişinin öldüğü yazılmaktadır. Depremden sonra bölgeye aşırı kar yağdığı da eklenmiştir.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar da yaptığı açıklamayla bölgedeki yıkıcı sayılabilecek en son depremin 1114 yılında yaşandığı bilgisini vermiştir.

Son Deprem Gelişmelerini Buradan Takip Edebilirsiniz

Tüm Detaylarla Kahramanmaraş Depremin İkinci Gününde Neler Yaşandı?

Popüler İçerikler

Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti