Doğru Bir Anlayış ve Davranış Biçimi Oturmak İçin Çocuğunuza Sormanız Gereken 15 Soru

Çocuğunuza, ileriki yaşamında dünyayı nasıl algılayacağını belirleyecek olan doğru anlayış ve davranış biçimlerini öğretmek bir ebeveyn olarak sizin birinci önceliğinizdir. Çocuğunuz doğru soruları sorarak ve bu sorulara kendine ait cevaplar vermesini sağlayarak onun üzerinde pozitif etkiler bırakmanız mümkün.

Çocuğunuzun olumlu bir düşünce yapısına sahip olması için ona yol gösteren sorular sorun ve dürüst bir şekilde cevap vermesi için onunla sohbet edin. Bu sorular, ona ne yapacağını söyleyen sorular değil, onun kendini daha iyi tanıması, olumlu düşünmesi ve sahip olduğu güzel şeyleri keşfetmesi için verilmiş bir fırsat. 

Bu sorular sadece çocuğunuzun kendini keşfetmesi için değil, aynı zamanda çocuğunuzla iyi ilişkiler kurabilmeniz için size de yardımcı olacaktır.

1. Seni en iyi tanımlayan beş kelime nedir?

Bu sorunun cevabı size çocuğunuzun kendini nasıl gördüğünü ve başkalarının onun hakkında neler düşündüğünü söyleyecektir.

2. Yaptığında seni en çok mutlu eden şey nedir?

Bu soru size çocuğunuzun yapmaktan en çok hoşlandığı şeyi söyleyecek ve onun ilgi alanını keşfetmenize yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun kendi ilgi alanını keşfetmiş olması bu konu üzerine daha da yoğunlaşmasını sağlayacaktır.

3. Başka birine öğretebilecek kadar iyi bildiğin bir şey var mı?

Bu soru çocuğa hayatın sadece ondan, onun hoşlandığı şeylerden ve başkalarından neler alabileceğiyle ilgili olmadığını öğretir. Hayat hepimizle ve bizim birbirimize verebileceklerimizle ilgilidir demenin bir yoludur.

4. Bugüne kadar başına gelen en iyi/en kötü şey nedir?

Hayat her zaman günlük güneşlik ve rengarenk olmadığı gibi, her zaman karamsar ve kasvetli de değildir. Hayat bütün bunların birleşiminden oluşur, onu bu kadar güzel ve heyecanlı yapan da budur. Çocuk bunu ne kadar erken öğrenirse kendini hayata o kadar erken hazırlar.

5. Peki başına gelen bu en iyi/en kötü şeyden ne öğrendin?

Eski bir söz “tecrübe en iyi öğretmendir” der. Çocuğunuzun yaşadığı olaylardan ders çıkarmasını ve başkalarının tecrübelerinden istifade etmeyi bilmesi onun için son derece önemlidir. Yol göstererek bunun nasıl yapılacağını anlatmanız ve onu anlaması için teşvik etmeniz önemlidir.

6. Öğrendiğin her şeyi düşündüğünde, büyüdüğünde senin en çok işine yarayacak olan hangisi?

Bu soru çocuğa günün birinde yetişkin biri olacağını hatırlatmasının yanı sıra, hayatta bir amaç doğrultusunda yaşaması gerektiğini de öğretecektir. Çocuğunuz öğrendiklerinin ve bunların ona nasıl yardımcı olduğunun değerini anladığında okumak, çalışmak ve öğrenmek onun için çok daha eğlenceli bir hale gelecektir.

7. Eğer zamanda yolculuk mümkün olup da 3 yıl geri gitseydin, o yaştaki sen’e ne öğüt verirdin?

Bu çocuğunuzu geçmişte inciten şeyleri öğrenmeniz için bir fırsattır. Aynı zamanda hatalarından ders çıkarmayı da öğretmiş olursunuz.

8. En çok ne için minnettarsın?

Hayatın olumlu ve güzel yönlerini görebilmesi için çocuğu teşvik etmenin bir yoludur bu soru. Hayatını geniş bir perspektiften görmesini sağlar ve elindekilerin kıymetini bilmesi yönünde cesaretlendirirsiniz.

9. İnsanların duyguları hakkında ne düşünüyorsun?

Çocuklar için sadece kendi duygularını önemsemek ve diğer insanların ne düşündüğünü umursamamak son derece kolaydır. Ancak güçlü ilişkiler kurabilmek ve hayattaki gereksiz çelişkilerden uzak durabilmek için çocuğunuza diğer insanların duygularının önemini anlatmalı ve empati kurmayı öğretmelisiniz.

10. Sence gelecekteki hayatın nasıl olacak?

Bu soru çocuğunuzun geleceği hakkında düşünmesini sağlar. Büyüdüğünde ne yapmak istediğini ve büyüdüğünde dünyanın nasıl bir yer olabileceğini düşünmesini sağlar.

11. Sence ben senin hangi arkadaşını daha çok seviyorum, neden?

Arkadaşlarınız sizin kişiliğinizin gelişiminde önemli bir etkiye sahiptir. Bu soruyu sorarak çocuğunuzun en yakın arkadaşlarını öğrenme fırsatınız olur, neden sorusuna verilen cevap ise bu arkadaşların çocuğunuzu ne yönde etkilediklerini anlamanıza yardımcı olacaktır.

12. Eğer büyüdüğünde ünlü biri olacak olsan, neyinle ünlü olmak isterdin?

Bu soru çocuğunuzun başarının gerçek anlamını düşünmesini sağlayacaktır. Başarı sadece para kazanmak mıdır yoksa bundan çok daha fazlası mıdır?

13. Eğer imkanın olsaydı dünyayı nasıl değiştirirdin?

Araştırmalar, olumlu tecrübelerin, tecrübenin kendisinden daha fazla mutluluk getirdiğini gösteriyor. Çocuğunuz, yarının aslında bugün olmadığını ve her yeni günün olumlu yönde değişiklikler yapmak için yeni bir fırsat olduğunu anladığında dünyayı değiştirme yönünde bir gücünün olduğunun farkına varacaktır.

14. Bugün herhangi birine nasıl yardımcı olabilirsin?

sm-wp-uploads.s3.amazonaws.com

Hayatın kendisi hastalık, yoksulluk, cehalet ve duygusal boşluklardan kaynaklanan acılarla dolu, kendimizi bu acıları dindirebileceğimize inanıp, bnuna adamak önemli. Bu soru çocuğunuza bunu yapabilecek gücü olduğunu öğretecektir.

15. Dünyada herkesin uyacağı bir kural yapma fırsatın olsaydı, bu kural ne olurdu? Neden?

Bu soru çocuğunuza kuralların geçerli olduğu bir dünyada yaşadığımızı hatırlatacaktır. Kurallar bir cezalandırma yöntemi değildir, birlikte yaşamanın gerekliliklerinden biridir. Çocuğunuz kendi kurallarının da olduğunun farkına vardığında, toplumun kurallarına uymada daha uyumlu olacaktır.

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı